“Άγγελος Σπαχής 1903-1960”: Ο πατέρας του γραφικού design στην Ελλάδα

Η έκθεση για τον Έλληνα γραφίστα εντάσσεται στο ευρύτερο εκθεσιακό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβιλιοθήκης της Ελλάδος.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο της, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την έκθεση “Άγγελος Σπαχής 1903-1960″, με θέμα το έργο του μεγάλου, και άγνωστου στο ευρύτερο κοινό, Έλληνα γραφίστα. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Ο Άγγελος Σπαχής γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν αυτοδίδακτος καλλιτέχνης. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1922, ως σκιτσογράφος του Ελευθέρου Βήματος του Δημητρίου Λαμπράκη και υπήρξε μέλος της πρωτοποριακής μεσοπολεμικής “Ομάδας Τέχνη 1930”. Συμμετείχε στην ελληνική παρουσία για την Μπιενάλε της Βενετίας το 1934, ενώ είχε δείξει έργα του και στις εκθέσεις του Συνδέσμου των Σκιτσογράφων.

Ήταν από τους πρώτους που, με τόλμη, οικειοποιήθηκε την τεχνική του κολάζ και χρησιμοποίησε στα έργα του ετερόκλητα δίνοντας μερικά από τα πλέον ανατρεπτικά ζωγραφικά έργα.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Σπαχής αποστασιοποιήθηκε από τη ζωγραφική και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις εφαρμοσμένες τέχνες και ειδικά με τη διαφήμιση, τη δημιουργία αφισών και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, ενώ θεωρείται ο πατέρας του γραφιστικού design στην Ελλάδα.

Info: Ώρες: 9:30 π.μ., 8 μ.μ. καθημερινά | Είσοδος ελεύθερη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *