Έξι ελληνικά έργα σηκώνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα

Έξι παραστάσεις έργων με ελληνική υπογραφή ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, κάποια από αυτά σε πρώτη παρουσίαση, επιβεβαιώνοντας πως η τάση επικράτησης της εγχώριας δραματουργίας ήρθε για να μείνει.

Εδώ και λίγα χρόνια το σύγχρονο ελληνικό έργο βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των θεατών και αυτή η εβδομάδα έρχεται να το επιβεβαιώσει εκ νέου, με έξι πρεμιέρες έργων με εγχώρια υπογραφή, κάποια εκ των οποίων μάλιστα θα δούμε σε πρώτη παρουσίαση. Ένα από αυτά είναι ο “Κωλόκαιρος” που συνυπογράφουν ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και ο Γιώργος Παλούμπης και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του δεύτερου. Καλλιτέχνες που συνεργάζονται συχνά συναντιούνται και σε αυτή την παράσταση, με τις ερμηνείες να μοιράζονται στους Στάθη Σταμουλακάτο, Στέλιο Δημόπουλο, Θάνο Αλεξίου, Βασιλική Διαλυνά και Α. Τσιοτσιόπουλο. Ενταγμένος στο δυναμικό ρεύμα του ακραία ρεαλιστικού νεοελληνικού έργου, ο “Κωλόκαιρος” διαδραματίζεται σε ένα παρακμιακό σκυλάδικο στην Ελευσίνα, στον απόηχο ενός γλεντιού, όπου μια αναπάντεχη άφιξη θα φέρει στο φως μυστικά και αποκαλύψεις και θα εξωθήσει τα πρόσωπα σε ακραίες συγκρούσεις (“Τζένη Καρέζη”, από 24/10).

Το έργο του Γιάννη Τσίρου “Τα μάτια τέσσερα”, που τιμήθηκε με το Βραβείο Δραματουργίας Καρόλου Κουν (2010), επέλεξε ο ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Πρόκειται για μια δυνατή ιστορία που ξεγυμνώνει τις τέσσερις εξουσίες και τις αδικίες των αρχών και του νόμου, μέσα από την ιστορία μιας κοπέλας που έρχεται αντιμέτωπη με ολόκληρο τον κρατικό, μιντιακό και δικαστικό μηχανισμό, εξαιτίας μιας μικροκλοπής. Η Μαρία Κατσανδρή, ο Χρήστος Σαπουντζής, ο Πανάγος Ιωακείμ και η Ναταλία Σουίφτ δίνουν ζωή σε πρόσωπα που εκπροσωπούν διαφορετικούς κόσμους και εξουσίες (Ιλίσια – Βολανάκη, από 22/10).

Αν και γραμμένος το 1980, ο “Γάμος” του Μάριου Ποντίκα αποδεικνύεται ένα δραματικά διαχρονικό έργο, που εκθέτει τις παθογένειες της πατριαρχικής κοινωνίας, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη. Η ιστορία εστιάζει στην απόφαση μιας οικογένειας να παντρέψει την νεαρή κόρη, θύμα βιασμού, με το βιαστή της, προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική κατακραυγή. Ο Ηλίας Βαλάσης, ο Στέλιος Δημόπουλος, η Μαρία Κάτσενου, η Αθανασία Κουρκάκη και η Μέγκυ Σούλι μοιράζονται τους δεκατρείς ρόλους του έργου, το οποίο εκθέτει με ανατριχιαστική ευστοχία τους πολλαπλούς “βιασμούς” που δέχεται το θύμα από την κοινωνία, τη δικαιοσύνη και την ίδια της την οικογένεια (Επί Κολωνώ, από 20/10).

Με το έργο του Άκη Δήμου “Η νύχτα των μυστικών” εγκαινιάζεται η λειτουργία του ανακαινισμένου και υπό νέα καλλιτεχνική διεύθυνση ιστορικού θεάτρου Μπέλλος της Πλάκας. Η ανερχόμενη Αικατερίνη Παπαγεωργίου υπογράφει τη σκηνοθεσία, ενώ τις ερμηνείες επωμίζονται ο Ορέστης Τζιόβας, ο Τάσος Λέκκας, η Ελίζα Σκολίδη, ο Αλέξανδρος Βάρθης, η Εριφύλη Κιτζόγλου και ο Γιώργος Μαρτίνος. Στη “Νύχτα των μυστικών”, ένα ζευγάρι περιπλανιέται μια νύχτα σε ένα τσίρκο και συναναστρέφεται αλλόκοτα πλάσματα, σε μια γοητευτική ιστορία που εξελίσσεται ως φαντασμαγορικό, μαγικό σόου απέναντι σε μια σκοτεινή και  βίαιη πραγματικότητα (από 21/10).

Πίσω από τον μυστηριώδη τίτλο “42497”, το νέο έργο του Γιώργου Καπουτζίδη κρύβει μια δυστοπική ιστορία, που εξελίσσεται σε ένα (ίσως όχι και τόσο) μακρινό μέλλον. Ο δημιουργός επιστρέφει στη θεατρική συγγραφή και σκηνοθεσία μετά το επιτυχημένο “Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του”, με μια ιστορία κοινωνικής απομόνωσης, όπου οι άνθρωποι ζουν κάτω από την επιφάνεια της γης, προσπαθώντας να επιβιώσουν από τις παρενέργειες των προηγούμενων επιλογών τους. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν η Κατιάνα Μπαλανίκα, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, ο Μιχάλης Συριόπουλος, η Γιούλη Τσαγκαράκη, η Ανθή Σαββάκη κ.ά. (Ήβη, από 21/10).

Τέλος, ο Ανδρέας Στάικος σκηνοθετεί το νέο του έργο “Ερμιόνη”, που φέρνει στο προσκήνιο την κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης. Στο πρόσωπό της, ο συγγραφέας εκφράζει τη μάχη της γυναίκας για ελευθερία και χειραφέτηση, μια αέναη προσπάθεια που προσκρούει στα εμπόδια της πατρικής και ερωτικής εξουσίας. Το κείμενο ποιητικής υφής που αντιπαραβάλλει τα πρόσωπα στη μυθική μορφή τους ερμηνεύουν ο Νίκος Νίκας, η Ελένη Ζαραφίδου, η Εμμανουέλα Κοντογιώργου και η Αιμιλία Μηλιού (Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”, από 24/10).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *