Από: Ολυμπία Εξαρχάκου
Ένα snapshot σε παραστάσεις που τράβηξαν την προσοχή πέρυσι και φέτος επιστρέφουν από αυτήν την εβδομάδα.

“Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα”
Στο κλασικό έργο του Ο’ Νιλ, η Μπέττυ Αρβανίτη υποδύεται τη μητέρα μιας πληγωμένης οικογένειας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία απεξάρτησης από τη μορφίνη. Τη σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς και συμπρωταγωνιστούν οι Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αινείας Τσαμάτης, Αναστάσης Λαουλάκης και Ελίνα Ρίζου. (Οδού Κεφαλληνίας, από 3/11).

“Αναφορά Για Μια Ακαδημία”
Ο Σάββας Στρούμπος αντιμετωπίζει τον Φραντς Κάφκα ως έναν τραγικό του 20ου αιώνα και συνεχίζει την έρευνα πάνω στο έργο του με αυτό το έργο. Με την ομάδα Σημείο Μηδέν, ξαναπαρουσιάζουν την ειρωνική αυτή αλληγορία για την εξέλιξη του πολιτισμού με κεντρικό πρόσωπο έναν πίθηκο που γίνεται αντικείμενο βιαίου εξανθρωπισμού. (Άττις, Νέος Χώρος, από 5/11).
“Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού“
Οι θιασάρχες Μαίρη Ραζή και Σωτήρης Τσόγκας ανεβάζουν τη διαχρονική κοινωνική σάτιρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που βρίσκεται στους αντίποδες της “Αυλής των θαυμάτων”, καθώς από μια λαϊκή αθηναϊκή αυλή μεταφερόμαστε στην πραγματικότητα επτά κληρονόμων που διεκδικούν την οικογενειακή βιομηχανία. Η σκηνοθεσία του Παντελή Παπαδόπουλου και η μουσική του Διονύση Τσακνή. (Πρόβα, από 5/11).

“Αριστερόχειρες”
Το έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη είναι εμπνευσμένο από τις “Παιδουπόλεις”, που ίδρυσε η Βασίλισσα Φρειδερίκη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου καθώς και από ιστορικά γεγονότα της ίδιας περιόδου. Ανεβαίνει από τους 4frontal και χαρτογραφεί το σήμερα, βουτώντας σε μια πολιτική και κοινωνική ιστορία από το χθες (Θέατρο Μπέλλος, από 7/11).

“Girls & Boys”
Ο Ντένις Κέλι μιλάει για τους έμφυλους ρόλους που επιβάλλει η κοινωνία στα “αγόρια και τα κορίτσια”, καθώς και για την ενδοοικογενειακή βία που μπορεί να προκαλέσει η υιοθέτηση αυτών των στερεοτύπων. Στο απαιτητικό κείμενο σύγχρονης προβληματικής, η Άννα-Μαρία Στεφαδούρου σκηνοθετεί τη Δώρα Παρδάλη (Θέατρο 104, από 6/11).

“Η Πανούκλα”
Σε μια παράσταση για τρεις ηθοποιούς και έναν μουσικό ανεβάζει και πάλι η Σοφία Καραγιάννη με την ομάδα GAFF το αφήγημα του Αλμπέρ Καμύ, διαβάζοντας το στοχαστικό έργο του Γάλλου συγγραφέα ως μία σύγκρουση τριών προσώπων, του γιατρού Ριέ, της Πόλης και της Πανούκλας (Θέατρο 104, από 7/11).