Αναμονή, επισφάλεια και ο φόβος για το άγνωστο στην έκθεση του Τάκη Γιαλελή

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

Τα έργα της έκθεσης χαρακτηρίζονται από εκφραστική λιτότητα μεγάλης ενσυναίσθησης και συναισθηματικής φόρτισης με πολλαπλές αναγνώσεις.Article Header here


Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου η πέκθεση με έργα του Tάκη Γιαλελή, με τίτλο “Η πιθανότητα του φόβου” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο Τάκης Γιαλελής, διακεκριμένος αρχιτέκτονας και εικαστικός καλλιτέχνης, παρουσιάζει μία νέα ενότητα εικαστικών έργων που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Οι σημαντικές σπουδές και η επαγγελματική εμπειρία στην Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζουν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του έργα σε όλη την Ελλάδα και παρότι πολυάσχολος ως αρχιτέκτονας, ο Τάκης Γιαλελής την τελευταία 10ετία ασχολείται παράλληλα με τη θεωρητική αρχιτεκτονική και τις εικαστικές τέχνες προσπαθώντας να διευρύνει τα όρια της σκέψης και κατανόησης μέσα από παράλληλες πρακτικές.

Τα έργα της έκθεσης χαρακτηρίζονται από εκφραστική λιτότητα μεγάλης ενσυναίσθησης και συναισθηματικής φόρτισης με πολλαπλές αναγνώσεις. Η ιδιαίτερη σκέψη και κοινωνική ευαισθησία του καλλιτέχνη είναι έκδηλη σε όλα τα έργα που έχει κατά καιρούς υλοποιήσει.

Όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Πρόεδρος ΔΣ και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, κυρία Ξένια Καλδάρα, “το εγχείρημα του Τάκη Γιαλελή αποτελεί παράδειγμα δημιουργικότητας που ενεργοποιεί την καλλιτεχνική σκέψη και την ανθρώπινη ανησυχία. Οι δύσκολες συνθήκες εγκλεισμού λειτουργούν ως δεξαμενή αναζήτησης”. 

Η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου στο κείμενο παρουσίασης της έκθεσης με τίτλο “Αινιγματικές αφηγήσεις” σχολιάζει: “Τα έργα δημιουργήθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού, στη μεγάλη πλειοψηφία τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του εγκλεισμού. Καθαρά βιωματικά, εισάγουν την έννοια της αναμονής, της επισφάλειας, του επικείμενου κινδύνου και του φόβου για το άγνωστο, όπως άλλωστε δηλώνει ο τίτλος της έκθεσης”.

Εγκαίνια: 18/1 (7 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 18-29/1 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6 – 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *