Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς «Ζωές ξεριζωμένες»

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

12 – 17 Δεκεμβρίου 2022, MegArt Gallery (Κασομούλη 102 – 117 44 – Αθήνα).


«…τρεις μήνες οδοιπορούμε, έλιωσαν τα παιδιά και οι γυναίκες κι οι άντρες ντρέπονται πια να ζητιανέψουν…» [Ν. Καζαντζάκης – “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”]

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος διοργανώνει ομαδική, θεματική έκθεση εικαστικών τεχνών με τίτλο «Ζωές ξεριζωμένες», η οποία θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της MegArt Gallery, από 12 ως 17 Δεκεμβρίου 2022, στον φιλόξενο χώρο της.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλα δρώμενα (ομιλίες, λογοτεχνικές και μουσικές παρουσιάσεις κλπ) και μετά τη λήξη της, θα φιλοξενηθεί διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του Ομίλου, καθώς και στις σελίδες του στα δίκτυα Facebook και Youtube.

Έναυσμα και πηγή έμπνευσης αυτής της θεματικής έκθεσης και με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι η αποτύπωση των συνθηκών της ζωής των προσφύγων, πριν και μετά το ταξίδι του ξεριζωμού, καθώς και τα συναισθήματα για τις ματωμένες ρίζες και τις χαμένες πατρίδες. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εκεί που σε πολλές γωνιές του κόσμου μας «αργοπεθαίνει» η ειρήνη, οι πόλεμοι δημιουργούν ανθρώπινα ποτάμια που κυλούν απεγνωσμένα, ψάχνοντας δρόμους σωτηρίας και επιβίωσης. Γιατί προσφυγιά είναι τα τρομαγμένα μάτια, ο φόβος, η απελπισία και ο θυμός της απώλειας, που προκαλεί ο πόλεμος. Μα είναι και η αξιοπρέπεια, η πίστη και θέληση για ζωή, η ανάγκη για δημιουργία και προκοπή, το όνειρο της επιστροφής στις ρίζες και εκείνη η άσβεστη ελπίδα για ειρήνη.

Στην έκθεση θα λάβουν μέρος, μόνο 30 εικαστικοί δημιουργοί, με δημιουργίες ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, χαρακτικής,κατασκευές, κ.ά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, η οποία κατοχυρώνεται με τη δήλωση συμμετοχής. Κάθε τεχνοτροπία και μέθοδος εικαστικής έκφρασης στα έργα είναι δεκτή, αρκεί αυτά να μην έχουν υβριστικό, συκοφαντικό και γενικά απρεπές περιεχόμενο, το οποίο προσβάλλει τα χρηστά ήθη.

Δηλώσεις συμμετοχής ως την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022,στη γραμματεία του Ομίλου, μέσω email: unescohellas.tlee@gmail.com, όπως περιγράφεται στους όρους συμμετοχής.

Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, δηλώσεις δε θα γίνονται δεκτές.

Σημαντικό: Η καταληκτική ημερομηνία παύει να ισχύει από τη συμπλήρωση του αριθμού των 30 συμμετοχών και μετά.

Αναλυτικά οι όροι, καθώς και λεπτομέρειες ή ανακοινώσεις για την έκθεση θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ομίλου: www.clubunesco.gr, καθώς και στο facebook στις σελίδες του:

https://www.facebook.com/groups/44986999454/ και https://www.facebook.com/pages/Club-for-Unesco-Art-Literature-and-Science-of-Greece/357515824393596

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *