“Αντιγόνη”: Η παράσταση που επαναπροσδιορίζει το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

Source: Athinorama

Ο Χάρης Φραγκούλης και η δεμένη ερμηνευτική ομάδα του παρουσιάζουν μια πρωτότυπη εκδοχή της “Αντιγόνης” του Σοφοκλή στο θέατρο Σφενδόνη, όπου ο θεατής γίνεται μέρος της θεατρικής εμπειρίας.


Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χάρης Φραγκούλης δεν αρκείται στην κλασική ανάγνωση ενός κειμένου. Το συνδέει με το βίωμα του σώματος και της φαντασίας και ο τρόπος με τον οποίο το παρουσιάζει στη σκηνή προκύπτει έπειτα από εντατική δουλειά με τους ηθοποιούς. Έχοντας στα χέρια του την εξαιρετική μετάφραση του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου για την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, την ηρωίδα-σύμβολο της αντίστασης κάθε απλού ανθρώπου απέναντι στην αυταρχική, αλαζονική και πανίσχυρη εξουσία, αξιοποίησε το λόγο με διεισδυτική ματιά και μας παρουσιάζει μια ερευνητική προσέγγιση της τραγωδίας. Ακολουθεί μεν την αφήγηση, αλλά την ενισχύει με βιωματικά στοιχεία, χάρη στις δυνατότητες που δίνει ένα τόσο πολυπρισματικό κείμενο όπως η Αντιγόνη.

Στο έργο οι δύο γιοι του Οιδίποδα και αδελφοί της Αντιγόνης, Ετεοκλής και Πολυνείκης, κείτονται νεκροί στο πεδίο μάχης. Η Αντιγόνη σεβόμενη τους θείους και άγραφους νόμους αποφασίζει να τιμήσει το νεκρό Πολυνείκη με ταφή, απόφαση που έρχεται σε σύγκρουση με τη διαταγή του θείου της και βασιλιά Κρέοντα, που ορίζει να μείνει άταφος, κρίνοντας πως πολέμησε εναντίον της πατρίδας του. Η Αντιγόνη παρακούει τον βασιλιά και, όταν εκείνος την τιμωρεί, συντρίβεται από το βάρος της απόφασής της. Επιλέγει το θάνατο γιατί δεν θέλει να ζήσει με συμβιβασμούς. Μέσα από τη σύγκρουση Αντιγόνης και Κρέοντα, το θείο Δίκαιο, έτσι όπως αυτό γίνεται αντιληπτό από τους ανθρώπους, αντιπαρατίθεται στους νόμους της πολιτείας και στην κοινωνική τάξη.

Οι δεκαεννέα ηθοποιοί της παράστασης – Βάνια Αγγελάρα, Μαρία Αρζόγλου, Σέτα Αστραίου Καρύδη, Άντα Δημητρίου, Πολυξένη Θάνου, Ερατώ Καραθανάση, Ραλλού Καρέλλα, Γιώργος Κοκκίνης, Χριστόφορος Κώνστας, Λεωνίδας Μικρόπουλος, Μιχαηλία Μουσάκου, Δέσποινα Νικοπούλου, Σοφία Οικονόμου, Γιώργος Ορφανουδάκης, Τάσος Πάζας, Έλενα Παπαβασιλείου, Παναγιώτης Ρενιέρης, Γιάννης Σέπε, Ιωάννα Χαλά – υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Χάρη Φραγκούλη συγκροτούν μια ολόκληρη κοινωνία που βιώνει τη σύγκρουση, τους έντονους διαλόγους, ακούει τις αφηγήσεις των φυλάκων και των αγγελιαφόρων μέσα από μια μορφή αφηγηματική και διαλογική και θέτει ενώπιόν μας σπουδαία πράγματα όπως την ύπαρξη και τη μη ύπαρξη. Και βέβαια οι θεατές, παρατηρώντας έναν τραγικό ήρωα να υπερασπίζεται με τόσο πάθος τη ζωή και την ελευθερία, θυσιάζοντας την ίδια του την ύπαρξη, δεν μπορούν παρά να αισθανθούν μία κυριευτική αίσθηση ελευθερίας.

Η “Αντιγόνη” του Χάρη Φραγκούλη δουλεύτηκε με ομαδικότητα. Οι πρωταγωνιστές δεν είναι όλοι ηθοποιοί. Κάποιοι είναι σε δραματικές σχολές, άλλοι έχουν τελειώσει τις σπουδές τους σε δραματικές και οι υπόλοιποι είναι δικηγόροι, φαρμακοποιοί, φιλόλογοι, άνθρωποι με τους οποίους έκανε ένα σεμινάριο πριν τον κορονοϊό. Το εντυπωσιακό είναι πως όλοι φέρνουν επί σκηνής τις ποικίλες ιδιότητές τους, ερχόμενοι ο καθένας αντιμέτωπος με το κείμενο μέσα στο σύνολο, σε μια παράσταση που μας δείχνει το ψυχολογικό τοπίο των ηρώων. Η παράσταση παίχτηκε με επιτυχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και φέτος παίζεται στο θέατρο Σφενδόνη. Η μουσική σύνθεση είναι του Κορνήλιου Σελαμσή, τα σκηνικά του Κωνσταντίνου Λαμπρίδη και του Ταξιάρχη Μπαλάσκα, τα κοστούμια της Φωτεινής Ιατρού. Τους φωτισμούς σχεδίασε η Skia Lighting, την επιμέλεια κίνησης η Ραλλού Καρέλλα και την εμψύχωση έκανε η Ηλέκτρα Νικολούζου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *