“Α plot twist that everyone missed”: Μια εικαστική
αφήγηση της ιστορίας της τέχνης

ΑΠΟ: Σουσάι Νίκος

Source: Αθηνόραμα

Η Δήμητρα Βάμιαλη συστήνει το νέο της εκθεσιακό πρότζεκτ στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα.

Η φράση “Ay, now the Plot thickens very much upon us.” πρωτοεμφανίστηκε στο θεατρικό έργο “Η πρόβα” του George Villiers το 1671. Η Δήμητρα Βάμιαλη την παραφράζει για τον τίτλο της νέας της έκθεσης με ζωγραφικά έργα σε λινό.

Το πρότζεκτ “a plot twist that everyone missed” υλοποιείται εδώ και 2 χρόνια. Η εικαστικός, όπως σε όλα τα έργα της στο παρελθόν, δημιουργεί ένα περιβάλλον που ενσωματώνει ποικίλα εκφραστικά μέσα, δημιουργώντας επάλληλες ιστορίες που κυμαίνονται μεταξύ πραγματικότητας, κατασκευών της φαντασίας αλλά και της ίδιας της διαδρομής της τέχνης. Ένα πραγματικό γεγονός ή ένα εύρημα έρευνας είναι συχνά το σημείο εκκίνησης για αυτές τις αφηγήσεις. Στην ουσία, προσπαθεί να μεταφέρει ιδέες, σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα από τον εσωτερικό κόσμο στον εξωτερικό και το αντίθετο.

Δήμητρα Βάμιαλη, Emotions aside, lets look at the facts, ακρυλικό, βερνίκι και μελάνι σε χαρτί,30x40cm

Υιοθετώντας ένα αφηγηματικό εργαλείο της λογοτεχνίας, την ανατροπή της πλοκής (the plot twist), η Βάμιαλη ξεδιπλώνει ένα γνώριμο εικαστικό λεξιλόγιο για να θέσει το σύνολο των διακλαδώσεων για την αφήγηση μιας ιστορίας, αντλώντας από την ατομική μνήμη, τη συλλογική μυθολογία, το φαντασιακό και την πραγματικότητα. Χρησιμοποιεί οπτικές αναφορές του παρελθόντος για να εξερευνήσει νέες δυνατότητες για το μέλλον.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Αλιεύοντας από ένα ευρύ φάσμα πηγών και αναφορών και συσχετίζοντας το σύγχρονο με το ιστορικό, η Βάμιαλη οικειοποιείται λεπτομέρειες και ασύνδετα μεταξύ τους στοιχεία από διαφορετικές περιόδους της τέχνης, αλλά ακόμα και από δικά της παλαιότερα έργα. Εστιάζει το ενδιαφέρον της στη φθορά, στη δεύτερη γενιά, στην απώλεια, την απουσία, την ανθρώπινη συνθήκη ενάντια στην τελειότητα και τις αρχές της πρώιμης εννοιολογικής τέχνης που ήταν έως τώρα το πεδίο αναφορά της, γεφυρώνοντας τις δύο όψεις, τον ορθό λόγο και το παράδοξο.

Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαΐου (6-10 μ.μ.)

Info: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα | 05/5-23/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη: 3-8 μ.μ., Τετάρτη, Παρασκευή: 12-8 μ.μ., Σάββατο: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *