Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (19-25/9)

Από: Τσιουμποτάρου Μάριους

Source: athinorama

Μια υβριδική έκθεση στον Βοτανικό Κήπο, Ολύμπιοι θεοί που ζωντανεύουν, το νέο δυστοπικό πρότζεκτ του Ρομέν Γαβρά και ένα αφιέρωμα στο Έτος Καμπανέλλη έρχονται αυτή τη βδομάδα στην Αθήνα.

GENER8ION 

Μια ματιά στο κοντινό μέλλον, και συγκεκριμένα στο έτος 2034. Ο Ρομέν Γαβράς συνεργάζεται με τον Γάλλο καλλιτέχνη Surkin και μαζί δημιουργούν τρεις ποπ βίντεο εγκαταστάσεις που μας ταξιδεύουν σε δυστοπικά περιβάλλοντα. Εκεί, σέρφερ, αντάρτες και διασημότητες όπως η Σαρλίζ Θερόν μας παρακινούν να αναζητήσουμε την ομορφιά σε έναν αποκαλυπτικό κόσμο, παραδομένο στην κλιματική κρίση. Τα βίντεο θα παρουσιαστούν σε τρεις χώρους της Στέγης Ωνάση.

Info: 22/9 – 23/10

GENER8ION: Neo Surf | Εκθεσιακός χώρος -1, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 7-11 μ.μ.

GENER8ION: Agartha | Μικρή Σκηνή, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 7-11 μ.μ.

GENER8ION: Emotions | Η Μάντρα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 2) | Δευτ.-Κυρ.: 5-10 μ.μ.

Είσοδος: Στέγη Ωνάση: €4, Μειωμένο €3, Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: € 2 | Μάντρα: Δωρεάν δελτία εισόδου

Ιάκωβος Καμπανέλλης, το τετράπτυχο: Θέατρο, κινηματογράφος, ποίηση, πεζός λόγος

Άλλο ένα αφιέρωμα στο πολύτροπο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με 16 σύγχρονους καλλιτέχνες να εμπνέονται από το τετράπτυχο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Η κληρονομιά και η ανθεκτικότητα της δουλειάς του αναδεικνύεται μέσα από τα έργα της έκθεσης, τα οποία μας παρουσιάζουν όχι μόνο τα σενάρια, τα ποιήματα και τα κείμενά του, αλλά και στιγμές από την προσωπική του ζωή. Στην έκθεση παρουσιάζονται ακόμη αφίσες θεατρικών και κινηματογραφικών έργων του Καμπανέλλη από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο, ευγενική παραχώρηση της κόρης του δημιουργού, Κατερίνας Καμπανέλλη. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Παυλίνα Βαγιωνή, Γιώργος Γκολφίνος, Μαριλένα Ζαμπούρα, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Νίκος Κόνιαρης, Αφροδίτη Λίτη, Νίκος Μάντζιος, Έλενα Παπαδημητρίου, Σμαράγδα Παπούλια, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Βαγγέλης Ρήνας, Κωνσταντίνα Συλίκου, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Ηλίας Χαρίσης 

Εγκαίνια: 19/9 (7.30 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης | 19/9-19/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 12-8 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Θεοί του Ολύμπου

Το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο Όλυμπο, εισάγοντάς μας στον θαυμαστό κόσμο των ελληνικών μύθων. Το Δωδεκάθεο ζωντανεύει χάρη στην τεχνολογία, φέρνοντας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρου του ιδρύματος επιβλητικά εκθέματα, wall mapping, escape rooms, ολογράμματα και πολλές άλλες δράσεις που αφηγούνται τη ζωή των Θεών του Ολύμπου, τους συμβολισμούς πίσω από την ελληνική μυθολογία και την αρχαιοελληνική ιστορία.

Εγκαίνια: 23/9 

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος | 23/9/22-30/3/23 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πεμ.: 9 π.μ. – 1 μ.μ., Παρ.: 9 π.μ. – 1 μ.μ. & 5-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 8 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ. | Είσοδος: €10, €8

Sheltered Gardens

Η υβριδική έκθεση του PCAI ξεκινά με μια διαδικτυακή περιήγηση μέσα από αναρριχητικά φυτά, συστάδες από μπαμπού και she-shed θερμοκήπια. Στη συνέχεια, μεταφέρεται στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους και, μέσω μιας περφόρμανς, γίνεται μια εξερεύνηση και καταγραφή των οικοσυστημάτων και των προβληματικών που εμφανίζονται στους σύγχρονους γυναικείους κήπους. Το ποίημα της Αμερικανίδας H.D. (Hilda Doolittle) όχι μόνο έδωσε το όνομά του στην έκθεση, αλλά αποτέλεσε και τον πυρήνα έμπνευσής της, καθώς αφηγείται τη σχέση της ποιήτριας με το φυσικό περιβάλλον και τις ανησυχίες της ως queer δημιουργός στις αρχές του 20ου αιώνα.

Εγκαίνια: 22/9 (4-7 μ.μ.)

Info: Διάρκεια έκθεσης στον Βοτανικό Κήπο: 22/9-2/10 (4-7 μ.μ.) | Διάρκεια διαδικτυακής έκθεσης: 22/9- 30/11 μέσω του pcai.gr

ἅλως

Ο Γιώργος Σαλταφέρος περιπλανιέται σε παλιά μονοπάτια συναντώντας στον δρόμο του πέτρινες σκάλες, εγκαταλειμμένες πεζούλες, δέντρα, θάμνους, αλλά αυτό που τον γοητεύει περισσότερο στις πεζοπορίες του είναι ένα παλιό εγκαταλειμμένο αλώνι. Έτσι, δίνει ξανά ζωή στα τοπία μέσα από τη ζωγραφική του, εστιάζοντας στους συμβολισμούς και την ιστορία που αυτά κρύβουν. 

Εγκαίνια: 22/9 (8.30 μ.μ.)

Info: Genesis | 22/9-8/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *