“Η Αφροδίτη σήμερα”: Η αρχαία θεά μέσα από την τσεχική τέχνη

Από: Γαβριηλίδης Νικόλαος

Source: Athinorama

Σκοπός της έκθεσης στο Μουσείο Γουναροπούλου είναι η διερεύνηση της πρόσληψης της αρχαίας θεάς του έρωτα από τη σύγχρονη τσεχική τέχνη.

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, παρουσιάζει την έκθεση “Η Αφροδίτη σήμερα”. Η έκθεση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ένωσης Τσέχων Χαρακτών Hollar και του Κέντρου Κλασικών Σπουδών του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, στην Πράγα, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2021. Σκοπός της έκθεσης είναι η διερεύνηση της πρόσληψης της αρχαίας θεάς του έρωτα από τη σύγχρονη τσεχική τέχνη.

Η έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου περιλαμβάνει περισσότερα από 50 έργα από είκοσι δύο σύγχρονους χαράκτες και χαράκτριες. Μέσω των πολλαπλών προσεγγίσεων του θέματος, προκύπτουν νέες προσθήκες στην επίκαιρη συζήτηση για τη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία και την αντανάκλασή της στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Mikoláš Axmann, Karel Beneš, Jan Blaha, Šimon Brejcha, Dušan Černý, Petr Fiala, Petr Hampl, Pavel Holeka, Tomáš Hřivnáč, Ditta Jiřičková, Martin Mulač, Petr Palma, Pavel Piekar, Martin Raudenský, Zuzana Růžičková, Jiří Slíva, Ladislav Sýkora, Petr Štěpán, Hana Šuranská, Jana Šindelová, Eva Vlasáková, Bohunka Waageová

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν ομιλίες από τους επιμελητές της έκθεσης και ένας κύκλος τριών διαλέξεων με τίτλο “Mucha, Kupka, Toyen: Τρεις σπουδαίοι Τσέχοι δημιουργοί στην καμπή του 19ου προς τον 20ο αιώνα”. 

Το πρόγραμμα ομιλιών

12/11 11 π.μ. – 12 μ.μ.
Η πρόσληψη της Αφροδίτης στη σύγχρονη εποχή
Jan Bažant, Κέντρο Κλασικών Σπουδών, Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Τσεχικής Ακαδημίας
Επιστημών
21/1 11 π.μ. – 12 μ.μ. 
Η έκθεση “Η Αφροδίτη σήμερα” και οι αναζητήσεις της σύγχρονης τσεχικής χαρακτικής
Pavel Piekar, Πρόεδρος της Ένωσης Τσέχων Χαρακτών HOLLAR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *