Η Μαρί Κιουρί μέσα από τη ματιά του Θέμη Μουμουλίδη

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

Η γυναίκα που βραβεύτηκε με Νόμπελ αναπροσδιορίζοντας τα όρια της επιστήμης ενέπνευσε τον γνωστό σκηνοθέτη και την Παναγιώτα Πανταζή να γράψουν ένα έργο βασισμένο στη ζωή της.


Η μυθιστορηματική ζωή της Μαρί Κιουρί, μιας εκ των σημαντικότερων γυναικείων μορφών της χημείας και της φυσικής, που σημάδεψε την εποχή της αναπροσδιορίζοντας τα όρια της επιστήμης, ενέπνευσε την νέα παράσταση που σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης στο Σύγχρονο Θέατρο από τις 10 Φεβρουαρίου. “Μαρί Sklodowska Κιουρί” είναι ο τίτλος της παράστασης σε κείμενο του ίδιου του σκηνοθέτη και της Παναγιώτας Πανταζή. 
Γεννημένη στη ρωσοκρατούμενη Βαρσοβία, η Μαρία Σκλοντόφσκα, η γυναίκα που έγινε αργότερα γνωστή ως Μαρί Κιουρί, με όπλα το πάθος της για την επιστήμη και το ερευνητικό της πνεύμα, έσπασε τα στερεότυπα της εποχής της στο γύρισμα του 20ου αιώνα και αναμετρήθηκε με τόλμη με τον ρατσισμό και την προκατάληψη που αντιμετώπισε ως γυναίκα αλλά και ως μετανάστρια. 

Το νέο θεατρικό έργο που υπογράφουν ο Θέμης Μουμουλίδης και η Παναγιώτα Πανταζή, βασισμένο σε βιογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και μαρτυρίες, παρακολουθεί την περιπετειώδη ζωή της από τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, τις σπουδές της στη Σορβόννη μέχρι τον αγώνα της να αναγνωριστεί ως ισότιμο μέλος μιας ανδροκρατούμενης επιστημονικής κοινότητας, τον σύντροφό της στη ζωή και την επιστήμη Πιερ Κιουρί, τα δύο Νόμπελ, την απώλεια, τη δόξα, την κατακραυγή και τους ασυμβίβαστους αγώνες της για μια επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Ο Θέμης Μουμουλίδης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο μνήμης, εικόνων και ήχων με κινηματογραφικούς όρους, θέλοντας να αναδείξει την ποίηση, τον παλμό, τη συγκίνηση και τον αδιάκοπο αγώνα μιας θρυλικής ζωής που χάρισε πολλά στην επιστήμη και στην ανθρωπότητα, καθώς και στον αγώνα των γυναικών για δικαιοσύνη και ισότιμη μεταχείριση. Η παράσταση μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής της Μαρί Κιουρί, συνομιλώντας με κλασικά συμφωνικά έργα αλλά και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και ηχοτοπία της Αλεξάνδρας Μικρούτσικου. 
Πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνα Τάκαλου (Μαρί Κιουρί), Ιφιγένεια Καραμήτρου (Ιρέν Κιουρί), Κατερίνα Λυπηρίδου (Μπρόνια Σκλοντόφσκα), Γιάννης Παπαδόπουλος (Πιερ Κιουρί). 
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Παναγιώτας Κοκκορού, ο ηχητικός σχεδιασμός του Γιάννη Λαμπρόπουλου, το video art του Θωμά Παλυβού και οι φωτισμοί του Νίκου Σωτηρόπουλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *