Η νέα μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου με την
Έμα Στόουν έρχεται στη Λυρική

ΑΠΟ: Χρήστος Μιχαηλίδης

Source: Αθηνόραμα


Νέα

Η νέα μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου με την Έμα Στόουν έρχεται στη Λυρική

Από  Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο – 08/12/2021https://www.facebook.com/v10.0/plugins/like.php?action=like&app_id=&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df2abbec9a17ad98%26domain%3Dwww.athinorama.gr%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.athinorama.gr%252Ff317267b8101bfc%26relation%3Dparent.parent&container_width=0&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fathinorama.gr%2F&layout=button_count&locale=en_US&sdk=joey&share=true&size=small&width=

Με τίτλο «Βληχή», η νέα ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου στην οποία συνεργάζεται ξανά με την πρωταγωνίστρια της «Ευνοούμενης» Έμα Στόουν, πρόκειται να παρουσιαστεί την άνοιξη (6-8/5/2022) στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το φιλμ γυρίστηκε στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Τήνο το Φεβρουάριο του 2020 και η αρχική πρεμιέρα του μετατέθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Η ταινία αποτελεί ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο του προγράμματος «The Artist and the Composer». Σχετικά με τη συνεργασία ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έστω με έναν έμμεσο τρόπο επιστρέφω στην Ελλάδα, παράγοντας ένα έργο το οποίο θα παρουσιαστεί σε ένα πολύ ενδιαφέροντα κύκλο μουσικής και εικαστικών τεχνών που έχουν δημιουργήσει η Εθνική Λυρική Σκηνή και ο Οργανισμός ΝΕΟΝ. Πάντα με ενδιέφερε η θετική επίδραση που μπορούν να έχουν οι περιορισμοί κατά τη διαδικασία της δημιουργίας και το γεγονός ότι καλούμαι να κατασκευάσω μια ταινία που θα συνοδεύεται ηχητικά, αποκλειστικά από ζωντανή μουσική, είναι κάτι νέο για μένα και πολύ ενδιαφέρον».

Στη μικρού μήκους, εκτός από τη Στόουν, πρωταγωνιστεί επίσης ο Γάλλος ηθοποιός Νταμιέν Μπονάρ, τον οποίο είδαμε πρόσφατα να πρωταγωνιστεί στους υποψήφιους για Όσκαρ «Άθλιους» (Λατζ Λι). Η προβολή της ταινίας «Βληχή» θα συνοδεύεται από ζωντανή εκτέλεση έργων των Μπαχ, Κνουτ Νύστεντ και Τόσιο Οσοκάουα, τα οποία ερμηνεύουν μουσικά σύνολα της Λυρικής.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «The Artist and the Composer», αυτή είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζονται η ΕΛΣ και ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, σε μια προσπάθεια σύμφωνα με τον ιδρυτή του Οργανισμού Δημήτρη Δασκαλόπουλο οι καλλιτέχνες να «δώσουν ερμηνεία στη ζωή, η αγωνία για τη δημιουργία ενός νέου έργου με συγκινεί βαθιά». Ο ίδιος εκδηλώνει την επιθυμία στήριξης του έργου νέων Ελλήνων καλλιτεχνών με αναθέσεις, για αυτό και εκφράζει τη «μεγάλη χαρά του για την επιστροφή του Γιώργου Λάνθιμου στην Ελλάδα» χάρη στο πρόγραμμα. Προηγουμένως, στο πλαίσιο του προγράμματος στις αρχές του 2019, ο εικαστικός Νίκος Ναυρίδης είχε παρουσιάσει τη Λυρική το έργο – performance «Noli me Tangere» («Μη μου Άπτου»).

Βασικοί συντελεστές στο «Βληχή»:

Παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Έμα Στόουν, Νταμιέν Μπονάρ
Σκηνικά: Άννα Γεωργιάδου
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Executive producer (Ελλάδα): Ελένη Κοσσυφίδου
Executive producer: Ρεμπέκα Σκίνερ (Superprime Films)

Επιμέλεια προγράμματος «The Artist on the Composer: Γιώργος Κουμεντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ), Ελίνα Κουντούρη (Διευθύντρια ΝΕΟΝ)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *