Η ριζοσπαστική queer όπερα “Orfeas 2021”
στην Ταινιοθήκη

ΑΠΟ: Χρήστος Μιχαηλίδης

Source: Αθηνόραμα

Μετά από την πανελλαδική πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η κινηματογραφημένη εκδοχή της queer όπερας “Orfeas 2021” έρχεται στην Αθήνα και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Σε σύλληψη του καλλιτεχνικού διδύμου ΦΥΤΑ (Φιλ Ιερόπουλος, Φοίβος Δούσος) και με βάση την όπερα “L’ Orfeo” του Κλαούντιο Μοντεβέρντι, η υπόθεση αφορά τους αγώνες του πρώτου γκέι πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενάντια στην πατροπαράδοτη ιστορία καταπίεσης “Live Your Myth in Greece”. Το “Orfeas 2021” αποτελεί την πρώτη ελληνόφωνη queer όπερα και σύμφωνα με το δελτίο τύπου συνιστά “ένα μεταμοντέρνο πειραματικό έργο με στοιχεία μπαρόκ μελοδράματος, DIY κολάζ, post-internet αισθητικής και εικονικής πραγματικότητας”.

Ο Δούσος και η Αντριάνα Μίνου συνυπογράφουν το λιμπρέτο, ενώ ο Ιερόπουλος το μοντάζ και τη σκηνοθεσία της βιντεο-όπερας, η οποία αφιερώνεται στη μνήμη τ@ περφόρμερ και ακτιβιστ@ Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh. Το “Orfeas 2021” προβάλλεται στις 19 και 26/1 (21.30) παρουσία των συντελεστών, οι οποίοι μετά τις θεάσεις θα συζητήσουν με το κοινό. Η προπώληση ξεκινά στις 13/1 και η είσοδος είναι € 7 (€ 5 μειωμένο).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *