“Η τέχνη είναι έκφραση και ζωή” Μας λέει η
Μαρία Ρηγάτου.

Από: Αλέξανδρος Πετρίδης

Βιογραφικό

Γεννημένη στην Αθήνα, η καλλιτέχνιδα Μαρία Ρηγάτου-Ιωακειμίδου εξέφρασε την αγάπη της για την τέχνη σε πολύ πρώιμο στάδιο της ζωής της. Στην ηλικία των δέκα συμμετέχει για πρώτη φορά σε διαγωνισμό τέχνης που λαμβάνει το πρώτο βραβείο. Ύστερα από αυτήν την αρχική της επιτυχία έλαβε μέρος σε πολλές ακόμη εκθέσεις τέχνης. Το ενδιαφέρον της για την τέχνη επεκτάθηκε σε διάφορες άλλες μορφές, όπως κυρίως η κεραμική, η ζωγραφική, η απεικόνιση θεμάτων που βασίζονται στην αρχαιότητα, την χάραξη, την ελαιογραφία, τα ακρυλικά και άλλες μικτές τεχνικές. Έχει ήδη συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις και το 2015 έγινε μέλος των Ελλήνων και Ξένων Δημιουργών(GFC). Είναι ιδρυτικό μέλος της Πινακοθήκης MegArt όπου στεγάζεται ως επιμελήτρια.

Ερωτηματολόγιο

1. Εάν δεν ήσασταν καλλιτέχνης, τι θα θέλατε να είστε;
Απάντηση: Στη ζωή μου έχω ασχοληθεί με όλες τις μορφές τέχνης. όπως κεραμική, γλυπτική κατασκευές χειροτεχνήματα και ζωγραφική Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι τα ενδιαφέροντα μου ήταν πάντα καλλιτεχνικά. Η διαδρομή μου ως τώρα στα καλλιτεχνικά δρώμενα γενικότερα δεν μου αφήνει περιθώρια να πω κάτι άλλο, παρά μόνο ΚΑΛΛΙΤΈΧΝΗΣ.


2. Ποιο είναι το επάγγελμα που δεν θα ασκούσατε ποτέ;
Απάντηση: Δεν είναι μία ερώτηση που μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο που δεν θα ασκούσα ποτέ Νομίζω ότι θα τα βγάλω πέρα με κάθε ενδιαφέρον για εμένα επάγγελμα. Ίσως δεν θα μπορούσα ποτέ να γίνω φορτηγατζής, λόγω της ιδιομορφίας και δυσκολίας του επαγγέλματος αν και οδηγώ πολύ καλά …αν θέλετε οπωσδήποτε μία απάντηση.


3. Ποιος πίνακας στόλιζε τον τοίχο του εφηβικού σας δωματίου;
Απάντηση: Οι ζωγραφιές μου.


4. Ποια είναι η καλλιτεχνική σας εμπειρία-ορόσημο;
Απάντηση: Ορόσημο της καλλιτεχνικής μου εμπειρίας είναι η συνεργασία μου με τους Έλληνες και ξένους δημιουργούς GFC και μετέπειτα ως ιδρυτικό μέλος της MegArt Gallery και ως επιμελήτρια των εικαστικών μας δρώμενων μας.


5. Πώς καταφέρνετε να κρατάτε τον εαυτό σας γειωμένο/η;
Απάντηση: Δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα με τον εαυτό μου και είμαι πάντα ευχαριστημένη με ότι κάνω και μου δίνει χαρά.


6. Ποιος καλλιτέχνης είναι το πρότυπό σας, και πόσο σας έχει επηρεάσει;
Απάντηση: Ο κάθε καλλιτέχνης έχει τα δικό του προσωπικό χαρακτήρα και μου αρέσουν πάρα πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες.. Από ξένους. ο wassily kandinsky είναι ο αγαπημένος μου και από Έλληνες…δεν απαντώ για να μη αδικήσω κανέναν Βλέπεται γνωρίζω και αγαπώ πολλούς φίλους εξαιρετικούς εικαστικούς


7. Ποια επoχή του χρόνου σας αρέσει περισσότερο να ζωγραφίζεται;
Απάντηση: Η ζωγραφική για εμένα δεν έχει εποχιακό χρονοδιάγραμμά Δημιουργώ και εμπνέομαι σε όλες τις εποχές.


8. Ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη επιτυχία σας;
Απάντηση: Η μεγαλύτερη επιτυχία της ζωής μου είναι τα παιδιά μου και η οικογένεια μου γενικότερα.


9. Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
Απάντηση: Το αγαπημένο μου χρώμα είναι το κόκκινο αλλά δεν ξεχωρίζω τα υπόλοιπα σε αρεστά και μη διότι κάθε δημιουργία έχει τα δικά της χρώματα.


10. Απαλλάσσεστε από τα προβλήματα σας όταν δημιουργείται ένα έργο;
Απάντηση: Η ζωγραφική με ταξιδεύει και δεν επηρεάζομαι από τυχόν προβλήματα. Δημιουργώ με έμπνευση της στιγμής και το απολαμβάνω.


11. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Απάντηση: wassily kandinsky.


12. Τι είναι η ζωγραφική για εσάς;
Απάντηση: Η ζωγραφική για εμένα είναι δημιουργία ,πάθος και έμπνευσή.


13. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;
Απάντηση: Θεωρώ ότι οι δημιουργίες μου είναι αρκετά αξιόλογες . Θεωρώ ότι είμαι μια καλή εικαστικός.


14. Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;
Απάντηση: Τα πάντα μπορεί να σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να είναι μία άμεση πηγή έμπνευσης από ένα ταξίδι μια ανάμνηση ένα λουλούδι κλιπ.

15. Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;
Απάντηση: Δεν μπορώ να σκεφτώ μια άλλη εποχή για να δημιουργώ. Είμαι ευχαριστημένη με το σήμερα όχι όμως και με ότι συμβαίνει γύρω μας. Αλλά όλοι πρέπει να ζούμε το σήμερα και να διδασκόμαστε από το χθές,Το αύριο είναι το μέλλον μας ..


16. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Απάντηση: Αφήνω τη ζωή να έρχεται όπως είναι στον δρόμο μου και προσπαθώ να αντιμετωπίζω τα κακώς κείμενα της ζωής. Δεν κάνω μεγαλεπήβολα σχέδια και αρκούμαι στο σήμερα.


17. Ποια εικαστική τάση σας ενδιαφέρει περισσότερο;
Απάντηση: Βασικά με ενδιαφέρει η ποιότητα των έργων καθότι οι τάσεις εναλλάσσονται ανάλογα με το ύφος του έργου. Προσωπικά μου αρέσει ο εξπρεσιονισμός.


18. Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;
Απάντηση: Οι δημιουργοί τα έργα μας τα θεωρούμε παιδιά μας δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και προσέχουμε το αποτέλεσμα Χαιρόμαστε όταν ένα έργο μας πάει στο χώρο που θα το επιλέξει γιατί αυτό μας δίνει αμέριστη χαρά διότι εκτιμάται σαν έργο τέχνης.


19. Πόσα έργα έχετε δημιουργήσει περίπου;
Απάντηση: Έχω δημιουργήσει πάρα πολλά έργα με διαφορετικά υλικά και τεχνικές Έργα μου υπάρχουν σε σπίτια , ιατρεία και στο λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων στην Κεφαλληνία Έργα μου επίσης βρίσκονται στην MegArt Gallery και μπορείτε να δείτε εκεί την τελευταία μου εικαστική δουλειά.


20. Γνωρίζουμε ότι ηγείσθε μιας ομάδας νέων ιστορικών τέχνης – επιμελητών . Θα μας πείτε κάτι για αυτό;
Απάντηση: Είναι μία ομάδα νέων ανθρώπων με όνειρα και με όρεξη να κατακτήσουν το μέλλον ,ο Κωνσταντίνος .η Ιουλία και η Κριστιανα. Προσπαθώ να μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία προς αυτούς και να αντλήσω τις δικές τους γνώσεις . Ελπίζω να τους μεταφέρω στον πραγματικό κόσμο της τέχνης μέσα από τους εξαιρετικά δύσκολους δρόμους της εποχής . Πάντως είμαι τυχερή που συνεργάζομαι με παιδιά με ήθος γνώση και όνειρα Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο και για να μη αδικήσω και την ομάδα των τεχνικών μας στα social media τα υπέροχα αγόρια μας τον Αλέξη τον Νίκο, τον Σπύρο, τον Μιχάλη τον Δημήτρη και το Νικολάι που κάνουν τα πάντα για αλλάξουν τα δεδομένα στην τέχνη. Είμαστε όλοι μαζί μια οικογένεια Είμαι χαρούμενη και ευχαριστώ που είμαι ένα κομμάτι της υπέροχης αυτής ομάδας .