“Θέατρο και ατελιέ γίνονται ένα” στην έκθεση του Απόστολου Χαντζαρά

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

Τα έργα πρόκειται για τα ζωγραφικά σκηνικά από την από την παράσταση «Αίας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη.


Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου η Sianti Gallery εκθέτει τα έργα του Απόστολου Χαντζαρά από την παράσταση “Αίας” του Σοφοκλή. “Θέατρο και ατελιέ γίνονται ένα” και με κινητήρια δύναμη την αγάπη για τον πολιτισμό μεταφέρονται τα ζωγραφικά σκηνικά του θεάτρου στην γκαλερί με πρωταγωνιστές τα αρχετυπικά ζητήματα τόσο της ζωής όσο και της τέχνης. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να τα αποκτήσει ενισχύοντας την τέχνη καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο ” Σπίτι του Ηθοποιού”.

Μια καθηλωτική παράσταση, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης στο θέατρο Αλκυονίς, αποκαλύπτεται ως ένας ζωντανός διάλογος επί σκηνής ανάμεσα σε δύο από τα πιο ευγενή είδη των τεχνών, της υποκριτικής και της ζωγραφικής. Ο ηθοποιός Μιχάλης Σαράντης, βραβευμένος με το βραβείο Χορν, ενσαρκώνει εννέα διαφορετικούς ρόλους. Εναλλάσσεται ανάμεσα στον Αίαντα και τον Οδυσσέα, τον Μενέλαο και τον Αγαμέμνονα, τον Τεύκρο, την Τέκμησσα, τον Αγγελιαφόρο και την παρεμβατική θεά Αθηνά. Ταυτόχρονα, ο ζωγράφος και συνεργάτης της Sianti Gallery, Απόστολος Χαντζαράς, μεταφέροντας το γυάλινο τραπέζι του ατελιέ του στην σκηνή, δημιουργεί τα σκηνικά με τη μέθοδο της μονοτυπίας. Η καθεμία αναρτάται στην σκηνή πλαισιώνοντας την αφήγηση, ενώ ο καλλιτέχνης συνομιλεί με τον δικό του τρόπο και με το κοινό. 

Τα έξι μοναδικά και αυτόνομα σε κάθε παράσταση έργα του ζωγράφου Απόστολου Χαντζαρά, που αποτελούν τα σκηνικά της τραγωδίας του Σοφοκλή, συμβολίζουν τη νομοτέλεια αλλά και την πληρότητα των πραγμάτων, όπως το απόλυτο της ζωής και του θανάτου. Και επειδή η τέχνη είναι ίσως το μόνο μας δικαίωμα να ψηλαφήσουμε τον κύκλο της ζωής ο Χαντζαράς δίνει την δυνατότητα στο κοινό να αποκτήσει τις μονοτυπίες του , στις οποίες ο καθένας μας αναγνωρίζει προσωπικές  βιωματικές στιγμές. 

Πρόκειται, λοιπόν, για μία έκθεση, που καταπιάνεται – είτε ηθελημένα είτε και ασυνείδητα – με πάρα πολύ ουσιαστικά πράγματα. Ξεφεύγει σαφώς από το επίπεδο της δεξιοτεχνίας, της διακόσμησης ή της μονοσήμαντης εικονοποιΐας και ανιχνεύει αρχέτυπα. Ακραγγίζει με άλλα λόγια, τις ιδανικές μορφές. Ήδη όμως τα σώματα και τα σχήματα, μέσα από τα οποία καλείται  να εκφραστεί ο Χαντζαράς, ανεβάζουν τον πήχη πολύ ψηλά. Τελικά, η άκρως θεαματική παρουσίαση αυτή είναι ένα εικαστικό αφήγημα και συνάμα μία βιωματική αρχετυπική εκδοχή της ζωής. 

Εγκαίνια: 14/1 (12 μ.μ.)

Info: Sianti | 14-18/1 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *