“Κατακλυσμοί”: Το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως
εκφράζεται μέσω της τέχνης

ΑΠΟ: Σούσαι Νίκος

Source: Αθηνόραμα

Η Gallery Kourd ανακοινώνει την έκθεση “Κατακλυσμοί” η οποία θα φιλοξενήσει έντεκα έργα μεγάλων διαστάσεων του καλλιτέχνη Δαυίδ Μπενφοράδο σε επιμέλεια Ελένης Βαροπούλου. Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στη γκαλερί, με την οποία συνεργάζεται από το 2014.

Η Ελένη Βαροπούλου αναφέρει σχετικά με την έκθεση του Μπενφοράδο: “οι πίνακες του εκτίθενται χωρισμένοι σε δύο ενότητες, σε ένα δίπτυχο που συγκροτήθηκε με βάση χρωματικά κριτήρια και με γνώμονα το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως. Το φως χρησιμεύει στον ζωγράφο ως συνεκτικός κρίκος στα παλίμψηστα τα οποία ο ίδιος επεξεργάζεται, τοποθετώντας επάλληλα στρώματα από χρώμα και απλώνοντας λαζούρες στον μουσαμά. Με τη βοήθεια του φωτός, διαμορφώνονται οι σχέσεις ανάμεσα στα μέρη και το Όλον αλλά και αποκτάει υπόσταση ο ρυθμός της χειρονομίας, της πινελιάς, των επεμβάσεων που εγγράφονται από την μιαν άκρη του καμβά στην άλλη”.

Στις εκθέσεις περιλαμβάνονται καμβάδες που αποπνέουν μια τέτοια αίσθηση τοπίου ώστε ο θεατής να νομίζει ότι αντικρίζει φυσικά φαινόμενα ή υπερφυσικές πραγματικότητες. Ο θεατής βλέπει εικόνες με ουρανούς και θύελλες, εκρήξεις και τρικυμίες, δάση, σπηλιές και καταρράκτες να συνδυάζονται με έναν αριστοτεχνικό τρόπο.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ο Δαυίδ Μπενφοράδο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στο Brandeis University των ΗΠA και συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τέχνων της Ουγγαρίας. Έζησε για 17 χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης όπως Λονδίνο, Βερολίνο, Φλωρεντία αλλά και στη Σύρο, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2020 ζει στην Αθήνα με την οικογένεια του. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και πρότζεκτ όπως στο Μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο και στο Εβραϊκό Μουσείο Βερολίνου. 

Info: Gallery Kourd | 05/5 – 05/8 | Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12 – 8 μ.μ., Σάββατο 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Λωτός 2019 (Υλικό: λάδι σε λινό. Διάσταση: 200 x 200 εκ.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *