“Κόρη – Η Απαρχή”: Όταν το οικουμενικό πρότυπο ομορφιάς εμπνέει το εικαστικό κόσμημα

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

Source: Athinorama

Κοσμήματα-έργα 13 κορυφαίων σχεδιαστών, εμπνευσμένα από το οικουμενικό πρότυπο ομορφιάς που αντιπροσωπεύει η Κόρη της Ακροπόλεως, εκτίθενται στην Kori Gallery.


Η έκθεση εικαστικού κοσμήματος “Κόρη – Η Απαρχή”, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 19 Δεκεμβρίου στην Kori Gallery, φιλοξενεί έργα 13 κορυφαίων σχεδιαστών, που εμπνέονται από το οικουμενικό πρότυπο ομορφιάς που αντιπροσωπεύει η Κόρη της Ακροπόλεως. Η “Kori”, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό επί της οδού Μητροπόλεως 13 και Βουλής, στο Σύνταγμα, μάς προτείνει εδώ και πολλά χρόνια μοναδικές συλλογές επώνυμων κοσμημάτων. Μετά την πρόσφατη ανακαίνιση των δύο ορόφων του κτηρίου, οι συλλογές αυτές εικαστικού σχεδιασμού, παρουσιάζονται ολοκληρωμένα σ’ έναν χώρο υψηλής αισθητικής. 

Δημιουργοί της “Kori”, η Έφη Λυμπεροπούλου και ο Γιώργος Κούτσης, που επιστρέφοντας στην Αθήνα από το Παρίσι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους πριν από 25 χρόνια, αποφάσισαν να αναλάβουν και να επαναπροσδιορίσουν την “Kori” που λειτουργούσε ήδη στο Σύνταγμα από το 1967. Η αγάπη τους για την τέχνη και το κόσμημα τους ώθησε να αναζητήσουνκαι να εκθέσουν στο κοινό σε μόνιμη βάση δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών από τον εκπληκτικό χώρο του εικαστικού κοσμήματος στον οποίοοι Έλληνες σχεδιαστές συνεχίζουν μία παράδοση 6.000 ετών.

Το Εικαστικό Κόσμημα – Μια γενιά κοσμηματοποιώνμε ιδιαίτερο ταλέντο και βαθιά τεχνογνωσία της αργυροχρυσοχοΐας, είχε την ίδια στιγμή την ανησυχία, τη φαντασία και το όραμα να ξεφύγει από τα οικεία μονοπάτια του παραδοσιακού κοσμήματος. Έτσι, αυτοί οι προικισμένοι σχεδιαστές, προχώρησαν σε εντυπωσιακούς πρωτοπόρους σχεδιαστικούς δρόμους. Το σχέδιο απελευθερώνεται, η αφαίρεση κάνει τις γραμμές λιτές αλλά δυνατές, συχνά ασύμμετρες, το γεωμετρικό σχήμα και το σύμβολο αναβαθμίζονται. Οι παραδοσιακές τεχνικές εμπλουτίζονται με καινοτόμες. Ο συνδυασμός της διαφορετικής εικαστικής ματιάς με την άριστη ποιότητα κατασκευής απέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα και μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου.

Οι σχεδιαστές αυτοί γρήγορα αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό προτείνοντας μας πρωτότυπες συλλογές κοσμημάτων με υψηλή αισθητική αξία, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανεξίτηλο αποτύπωμα στο διεθνές τοπίο του εικαστικού κοσμήματος. Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Μαρία Αποστολοπούλου, Βασίλης Βασιλείου, Αφροδίτη Γούλα, Στέλλα Δεληγιάννη, Θωμάς Θωμίδης, Σπύρος Κανάκης, Νίκος Καρακώστας, Απόστολος Κλειτσιώτης, ΣίσσυΚούκερη, Μαίρη Μαργώνη/Γιάννη Μανδυλάκης, Λευτέρης Μαργαρίτης, Νίκη Μπόλη, Μαρία Ψαριανού

Εγκαίνια: 9/12 (7 μ.μ.)

Info: Kori | 9-19/12 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. – 5 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. – 7.30 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ. – 5.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *