Μάθετε την ιστορία του σινεμά με τον Χρήστο Μήτση

Από: Γαβριηλίδης Νικόλαος

Source: Athinorama

Για τέταρτη χρονιά ο πολύπειρος σινε-κριτικός του «α» παραδίδει μαθήματα γύρω από το παρελθόν και το παρόν της έβδομης τέχνης.

Πως μπορεί να προσεγγίσει κανείς την ιστορία του κινηματογράφου, αλλά και κάθε τέχνης, χωρίς να είναι ακαδημαϊκά δύσκαμπτος (και βαρετός) ή συναισθηματικά αυθαίρετος; Ο κριτικός του “α” Χρήστος Μήτσης επιχειρεί να “συνομιλήσει” με την κινηματογραφική ιστορία χωρίς ακαδημαϊκές αγκυλώσεις, συνδυάζοντας την οπτική του κριτικού με εκείνες του ιστορικού, του κοινωνιολόγου, των ακαδημαϊκών βραβείων, αλλά και του απλού σινεφίλ.

Αυτά σε δυο διαφορετικούς κύκλους διαδικτυακών σεμιναρίων 12 εισηγήσεων έκαστος, οι οποίοι ξεκινούν κάθε Πέμπτη από τις αρχές Νοεμβρίου στον πολιτιστικό οργανισμό “Ανοιχτή Τέχνη” στο Σύνταγμα. O πρώτος κύκλος του σεμιναρίου των 6-8 μ.μ. αφορά την ιστορία του σινεμά από τη γέννησή της έως και την ταραγμένη δεκαετία του ’60, περνώντας από το γερμανικό εξπρεσιονισμό και τη σοβιετική πρωτοπορία ως το κλασικό Χόλιγουντ, το φρι σίνεμα και την νουβέλ βαγκ. Ο δεύτερος κύκλος του (από Φεβρουάριο έως Μάιο) φτάνει ως τον 21ο αιώνα, με επιπλέον εισηγήσεις για τον ελληνικό κινηματογράφο, τα βραβεία Όσκαρ, τα σάουντρακς ή τη σχέση του σινεμά του φανταστικού με την πολιτική.

Το σεμινάριο των 8-10 μ.μ. θα αναλύσει το έργο διασήμων σκηνοθετών, κλασικών, αλλά και σύγχρονων, οι οποίοι με το προσωπικό, ξεχωριστό ύφος του ο καθένας έγραψαν ένα διαφορετικό κεφάλαιο της ιστορίας του σινεμά. Ανάμεσά τους οι Σεργκέι Αϊζενστάιν, Λουίς Μπουνιουέλ, Τζον Φορντ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ρομπέρ Μπρεσόν, αδελφοί Κοέν, Φεντερίκο Φελίνι, Όρσον Γουέλς, Κένζι Μιζογκούτσι, Κουέντιν Ταραντίνο, Λουκίνο Βισκόντι και Μίκαελ Χάνεκε.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται δια ζώσης στο χώρο της “Ανοιχτής Τέχνης”, με δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής παρακολούθησης. Θα τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Πληροφορίες:

“Ανοιχτή Τέχνη”, Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα
Επικοινωνία: 210 3227188, info@anoixtitexni.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *