Με ένα “Εργαστήριο παιχνιδιών” εγκαινιάζει ο Ηλίας Παπαηλιάκης την πρώτη του συνεργασία με τη Γκαλερί Σκουφά

Από: Γαβριηλίδης Νικόλαος

Source: Athinorama

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα της τελευταίας διετίας και αποτελεί συνέχεια της έκθεσης του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων το 2020.

Η Γκαλερί Σκουφά διοργανώνει ατομική έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2022.

Η έκθεση “Εργοστάσιο Παιχνιδιών – Ηλίας Παπαηλιάκης 2020-2022” περιλαμβάνει έργα της τελευταίας διετίας και αποτελεί συνέχεια της έκθεσης του καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων το 2020. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία του καλλιτέχνη με την Γκαλερί Σκουφά. Την έκθεση επιμελείται ο Χριστόφορος Μαρίνος.

Με τα νέα του έργα ο Παπαηλιάκης δοκιμάζει τις δυνατότητες του νέου ιδιώματος της ζωγραφικής του. Μελετώντας το εύρος αυτού του ιδιώματος, ο καλλιτέχνης εισέρχεται σε μια πιο πνευματική κατάσταση, σε έναν χώρο σαφώς πιο εξωστρεφή. Η σχέση του παιχνιδιού και του εαυτού με το ζώο, η συντροφικότητα, η συμπόρευση και η συναίνεση, είναι μερικές από τις έννοιες που ο ζωγράφος εξετάζει στα νέα του έργα.

Ο Παπαηλιάκης δημιουργεί έργα-συστήματα που αποτελούν μελέτες ισορροπίας, μεγεθών και ποσοτήτων και στρέφεται σε μια θεματολογία με βιβλικές αναφορές. Με το “Εργαστήριο παιχνιδιών” (2021) ο Παπαηλιάκης λύνει το πρόβλημα της μεγάλης κλίμακας, του μεγέθους. “Αυτό το έργο είναι ένα καλό βήμα για αυτό που θεωρώ εγώ ότι είναι το όριό μου”, σχολιάζει ο ίδιος. Σε κάθε έργο υπάρχει πάντα ένας ορίζοντας αποτυπωμένος με διαφορετικούς τρόπους.

Οι πίνακες της έκθεσης πλαισιώνονται από τρία μεγάλα σχέδια (“Η μητέρα του ήλιου”, “Αγόρι με πεταλούδα”, “Ανέστιοι”) δουλεμένα με μολύβι σε χαρτί, τα οποία ανήκουν στη σειρά “Το σχήμα του ουρανού” (2021), καθώς και τρία γλυπτά του 2022. Τα μαυρόασπρα σχέδια, που μοιάζουν με σφραγίδες, φανερώνουν έναν δημιουργό που γνωρίζει σε βάθος τις δυνατότητες της γραμμής και έχει οξυμένη αίσθηση της ισορροπίας. Την ίδια ικανότητα αναγνωρίζει κανείς και στις κατασκευές από μακετόχαρτο και μολύβι, συγκεκριμένα στα έργα “Ο γραφέας” και “Ο μεγάλος άγνωστος”. Το γλυπτό “Έξι μελέτες για το κυκλαδικό στερεό” (2022) αποτελείται από δύο μακρόστενα ξύλινα τραπέζια πάνω στα οποία είναι τοποθετημένα έξι γυάλινα κουτιά. Στην ουσία, με το γλυπτό αυτό ο Παπαηλιάκης αποτυπώνει στις τρεις διαστάσεις το αναλογικό σύστημα με το οποίο δουλεύει τα ζωγραφικά του έργα τα τελευταία 25 χρόνια.

Info: Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός” | 3-30/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10.30 π.μ. – 2.30 μ.μ. & 5.30 – 8.30 μ.μ., Τετ.: 10.30 π.μ. – 2.30 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *