Μια έκθεση εξερευνά τη “Λογοτεχνία στην 9η Τέχνη”

Από: Γαβριηλίδης Νικόλαος

Source: Athinorama

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ημερίδας «LiteraComics – H Λογοτεχνία στην 9η Τέχνη» που θα διεξαχθεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Μια ημερίδα που διερευνά την εξέλιξη της τέχνης των κόμιξ σε σχέση με τη λογοτεχνία, μία έκθεση – ταξίδι στα σημαντικότερα εγχώρια και διεθνή κόμιξ και graphic novels που βασίστηκαν σε λογοτεχνικά έργα, workshops για μικρούς και μεγάλους κι ένα bazaar με νέες, αλλά και παλαιότερες εκδόσεις, αποτελούν το πρόγραμμα αυτής της πρωτότυπης δράσης που διοργανώνει το Comicdom, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση. H ημέρα θα κλείσει με ένα party στο Dave Red Hotel, με καλλιτέχνες να σχεδιάζουν ζωντανά για το κοινό, στο πλαίσιο του δημοφιλούς event, Drink & Draw. 

Το “LiteraComics – H Λογοτεχνία στην 9η Τέχνη” θα διεξαχθεί στις 5 Νοεμβρίου στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Όλες οι δράσεις που θα την πλαισιώνουν θα έχουν ελεύθερη είσοδο. Στην ημερίδα, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί κόμιξ, εκδότες και εκπρόσωποι της σκηνής των κόμιξ στην Ελλάδα θα συνομιλήσουν για τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ των δύο Τεχνών

Στην έκθεση παρακολουθούμε την εξέλιξη της εκδοτικής πορείας μεταφορών λογοτεχνικών έργων σε κόμιξ και graphic novels: από τα κλασσικά εικονογραφημένα και τις πολυδιαβασμένες και πολυμεταφρασμένες κωμωδίες του Αριστοφάνη, μέχρι τη σύγχρονη άνθηση των εγχώριων μεταφορών, με μεγάλες εκδοτικές επιτυχίες όπως ο “Ερωτόκριτος”, το “Αϊβαλί” και “Το Καπλάνι της Βιτρίνας”.

Τη δράση LiteraComics συμπληρώνουν ανοιχτές συζητήσεις και workshops για την πρόκληση της μετάφρασης λογοτεχνικών μεταφορών σε κόμιξ, την ένταξη αυτών των έργων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, παιδικό workshop με τους μικρούς μας φίλους να μεταφέρουν γνωστά παραμύθια σε σελίδες κόμιξ κι ένα bazaar με νέες και παλαιότερες εκδόσεις από την πλούσια εγχώρια παραγωγή.

H ημέρα θα κλείσει στο Dave Red Hotel (Βερανζέρου 25) με ένα θεματικό Drink & Draw sketch event, εμπνευσμένο από το θέμα του LiteraComics, στο οποίο καλλιτέχνες θα σχεδιάζουν ζωντανά για το κοινό, για πρώτη φορά μετά την πανδημία. 

Πρόγραμμα Ημερίδας

11 – 11.10 π.μ.: Έναρξη – Χαιρετισμοί

11.15 π.μ. -12 μ.μ.: Λογοτεχνία στα Comics: Η Διαμεσική Σχέση
Συντονισμός: Κέλη Δασκαλά (Δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας) 
Συμμετέχουν: Αντώνης Νικολόπουλος / Soloup (Δημιουργός comics, Δρ. του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου), Εύη Σαμπανίκου (Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου), Παναγιώτα Καρβούνη (Αρχαιολόγος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Συντάκτρια στο Smassing Culture).

12.15 – 1 μ.μ.: Τα Αμερικανικά και τα Ελληνικά Κλασσικά Εικονογραφημένα
Εισήγηση: Περικλής Κουλιφέτης (δημιουργός comics, δημοσιογράφος)

1.15 – 2 μ.μ.: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Το Έργο του Τάσου Αποστολίδη
Εισήγηση: Μαρία-Όλια Ντακογιάννη (Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Δημιουργός comics)
Συμμετέχει: Τάσος Αποστολίδης (Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός)

2-2.15 μ.μ.: Διάλειμμα

2.20 – 3 μ.μ.: Comics και Λογοτεχνικές Αναπλαισιώσεις – Αποκαθήλωση ή Επανεπικαιροποίηση;
Εισήγηση: Γιάννης Κουκουλάς (Ιστορικός Τέχνης, μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων ΑΣΚΤ)

3.15 – 5 μ.μ.: Η Σύγχρονη Άνθηση των Νεοελληνικών Μεταφορών
Συντονισμός: Soloup Αντώνης Νικολόπουλος / Soloup (Δημιουργός comics, Δρ. του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου) Συμμετέχουν: Δημήτρης Βανέλλης (Σεναριογράφος comics), Θανάσης Πέτρου (Δημιουργός comics, διδάσκων στον ΑΚΤΟ), Γιώργος Ζαρρής (Εκδότης Polaris), 
Γεωργία Ζάχαρη (Δημιουργός comics), Γιάννης Παπαδόπουλος (Δημοσιογράφος στην The Books’ Journal και την Athens Voice)

5.15 – 6.15 μ.μ.: Η Διεθνής Λογοτεχνία από Έλληνες Δημιουργούς
Συντονισμός: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος (Αρχισυντάκτης Comicdom.gr)    Συμμετέχουν: Στέλλα Στεργίου (Δημιουργός comics), Λεωκράτης Ανεμοδουράς (Εκδότης Μικρός Ήρως), Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου (Εκδότης Comicdom Press, Σεναριογράφος)    

Info: Ελληνοαμερικανική Ένωση | 5/11 | Ώρες λειτουργίας: 10.30 π.μ. – 6.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Η δράση LiteraComics πραγματοποιείται με την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος “Επιχορήγηση έργων και δράσεων σχετικών με τον χώρο του Βιβλίου, των Γραμμάτων και της Φιλαναγνωσίας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *