Μια “Αναρχική” στο Από Μηχανής Θέατρο

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

Το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012 στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης και πυροδότησε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις από κοινό και κριτικούς, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


© Βλαδίμηρος Γιαννακάκος

Το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ “Η αναρχική”, που αντιπαραβάλλει δύο  γυναίκες, σύμβολα δύο εκ διαμέτρου αντίθετων ιδεολογιών, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία Κατερίνας Φαχούρι και Όλγας Καπαγιορίδου, οι οποίες αποτελούν και την ερμηνευτική ομάδα.

© Βλαδίμηρος Γιαννακάκος

Έχοντας ήδη εκτίσει τριανταπέντε χρόνια από την ποινή ισόβιας κάθειρξης στην οποία είχε καταδικαστεί, η Κάθι αιτείται την απελευθέρωσή της. Με τον σκοπό αυτό συναντά για τελευταία φορά την Αν, που την επιτηρούσε όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή και την μόνη που μπορεί να εκδώσει την απόφαση της αποφυλάκισής της. Η Κάθι έχει διαπράξει όμως – ως μέλος ενός ριζοσπαστικού κινήματος, ένα πολιτικά φορτισμένο έγκλημα και η Ανν ως αντιπρόσωπος της πολιτείας, οφείλει να αξιολογήσει την αυθεντικότητα της μεταμέλειας της κατηγορουμένης.

© Βλαδίμηρος Γιαννακάκος

Η “Αναρχική” του Ντέιβιντ Μάμετ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012 στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης και πυροδότησε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις από κοινό και κριτικούς, ίσως λόγω των αιρετικών θεμάτων με τα οποία επιλέγει ο συγγραφέας να καταπιαστεί. Ο συγγραφέας αφορμάται από τα πραγματικά γεγονότα που έπληξαν την Αμερική τη δεκαετία του ’70, με την δράση της επαναστατικής οργάνωσης Weather Underground και την ληστεία του Brink η οποία κατέληξε στον θάνατο δύο αστυνομικών.

© Βλαδίμηρος Γιαννακάκος

Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία τα αιματηρά γεγονότα, ο Μάμετ ξεδιπλώνει την προβληματική του πάνω στην βία που προκύπτει με την ενηλικίωση των πολιτικών μας συνειδήσεων και από την στιγμή εκείνη που ερχόμαστε κατά πρόσωπο με το πολιτικά παράλογο. Ο συγγραφέας αντιπαραβάλλει μια αντιπρόσωπο του κράτους με την ηγετική μορφή μιας αντιεξουσιαστικής οργάνωσης. Τα ερωτήματα που εγείρονται από την συνύπαρξη ενός τέτοιου διπόλου είναι τόσο ουσιαστικά αλλά και τόσο περίπλοκα που δύσκολα θα τα έθετε στις μέρες μας κανείς δημόσια. Σε τι διαφέρει η βία που ασκεί το κράτος από την βία μιας επανάστασης; Οφείλει μια νέα γενιά να υποτάσσεται ή να επαναστατεί; Η εξουσία που διαχειρίζεται το κράτος είναι διάφορη από την εξουσία που διαχειρίζονται εκείνοι που επαναστατούν; Στην σύγχρονή μας πραγματικότητα που συχνά σπεύδουμε να χωριστούμε στα δύο και να συστρατευθούμε με τους μεν ή τους δε, να υποστηρίξουμε με πάθος ή να κατακεραυνώσουμε, ο Mamet σέβεται το κοινό του και προσδοκά από αυτό το μέγιστο: να μην απαντήσει και απλώς να σκεφτεί.

Προπώληση μέσω viva.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *