“Μου αρέσει πολύ ο EL Greco
(Δομίνικος Θεοτοκόπουλος) και Michelangelo,αλλά
δεν με έχουν επηρεάσει
ως ζωγράφοι απλά τους θαυμάζω μέσα από τα έργα
τους. Δεν έχω πρότυπο ζωγραφίζω με την ψυχή μου,”.
Μας λέει η Αναστασία Πατούνα.

Από: Αλέξανδρος Πετρίδης

Ερωτηματολόγιο

1. Εάν δεν ήσασταν καλλιτέχνης, τι θα θέλατε να είστε;
Απάντηση: Πάλι καλλιτέχνης θα ήθελα να ήμουν … η Τέχνη ανυψώνει την ψυχή, δημιουργεί όνειρα, φαντασία, ελπίδα, και ο άνθρωπος έχει ανάγκη από όλα αυτά!! Σαν εναλλακτική λοιπόν θα διάλεγα μουσικός!


2. Ποιο είναι το επάγγελμα που δεν θα ασκούσατε ποτέ;
Απάντηση: Δημοσιογράφος …ερώτηση ¨γιατί; Γιατί απλά δεν θα ήθελα να είμαι παπαγάλος!!.


3. Ποιος πίνακας στόλιζε τον τοίχο του εφηβικού σας δωματίου;
Απάντηση: Δυστυχώς κανένας …εποχές άσχημες χωρίς δυνατότητα εφηβικού δωματίου!.


4. Ποια είναι η καλλιτεχνική σας εμπειρία-ορόσημο;
Απάντηση: Η καλλιτεχνική εμπειρία αρχίζει από την πρώτη δημοτικού ,ίσως και πιο πριν αλλά δεν θυμάμαι, όταν έπιασα στα χέρια μου τις ξυλομπογιές ..Ζωγραφίζω από παιδάκι διάφορα από τότε δεν έχω σταματήσει φυσικά ,( Θα αναφερθώ και στις μουσικές μου δραστηριότητες που ξεκίνησαν όταν ήμουν 9 ετών στην φιλαρμονική της Αγίας Παρασκευής ,εκεί ήταν τα πρώτα μαθήματα μουσικής όπου και την λάτρεψα, έπειτα ακολούθησε το εθνικό ωδείο με μαθήματα κλασικής κιθάρας αλλά δυστυχώς για μένα δεν τελείωσα τα μαθήματα κ έτσι έμεινε ένα όνειρο απραγματοποίητο) Σε μεγάλη ηλικία γύρω στα 35 έκανα μαθήματα αγιογραφίας σε παράρτημα της Μητρόπολις ,2 χρόνια φορητή εικόνα 1 χρόνο τοιχογραφία και 1 χρόνο συντήρηση έργων τέχνης…αργότερα πήρα την απόφαση να κάνω κάποια μαθήματα ζωγραφικής έπρεπε να εξελιχθώ και έτσι το 2012 ξεκίνησα μαθήματα στον δήμο της Αγίας Παρασκευής όπου μέχρι και σήμερα πηγαίνω σε τακτά χρονικά διαστήματα γιατί πιστεύω ότι η εκμάθηση της ζωγραφικής δεν τελειώνει ποτέ αλλά είναι κ ένας λόγος για να έχω ένα κίνητρο για επικοινωνία..


5. Πώς καταφέρνετε να κρατάτε τον εαυτό σας γειωμένο/η;
Απάντηση: Είναι πολύ απλό ως Καλλιτέχνης είμαι ντροπαλή, ταπεινή και ευσυνείδητη…δεν μου αρέσει να δείχνω τον εαυτό μου με κουράζει αφάνταστα όταν πρέπει να προβληθώ για κάτι που κάνω από την ψυχή μου, για αυτό πιστεύω ότι είμαι γειωμένη…ότι κάνω το κάνω για μένα πρώτα γιατί έμενα εκφράζει και μετά έρχονται όλα τα άλλα ..
6. Ποιος καλλιτέχνης είναι το πρότυπό σας, και πόσο σας έχει επηρεάσει;
Απάντηση: Μου αρέσει πολύ ο EL Greco (Δομίνικος Θεοτοκόπουλος) και Michelangelo,αλλά δεν με έχουν επηρεάσει ως ζωγράφοι απλά τους θαυμάζω μέσα από τα έργα τους. Δεν έχω πρότυπο ζωγραφίζω με την ψυχή μου.


7. Ποια επoχή του χρόνου σας αρέσει περισσότερο να ζωγραφίζεται;
Απάντηση: Την Άνοιξη η πιο καλύτερη εποχή.


8. Ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη επιτυχία σας;
Απάντηση: Επιτυχία για μένα είναι να βλέπεις τον κόσμο να σε θαυμάζει να σε αποδέχεται να ακούς όμορφα λόγια για τις δημιουργίες σου …


9. Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
Απάντηση: Φυσικά το κόκκινο!.


10. Απαλλάσσεστε από τα προβλήματα σας όταν δημιουργείται ένα έργο;
Απάντηση: Εννοείτε όχι μόνο απαλλάσσομαι απλά, αλλά ταξιδεύω είμαι στο έργο μου δεν ακούω δεν βλέπω δεν αποσπάτε η προσοχή μου είμαι εκεί..


11. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Απάντηση: Δεν υπάρχει ,έτσι απλά ,λατρεύω ένα έργο όταν μου δίνει χαρά η λείπει ,όταν μου δίνει ανάταση ψυχής …σπάνια κοιτάω υπογραφές..


12. Τι είναι η ζωγραφική για εσάς;
Απάντηση: Το νόημα της ζωής μου ,χωρίς αυτό δεν νομίζω ότι θα κατάφερνα να είμαι δυνατή!.


13. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;
Απάντηση: Πως να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου; Νομίζω ότι δεν είμαι εικαστικός απλά προσπαθώ να είμαι!! .


14. Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;
Απάντηση: Το περιβάλλον οι άνθρωποι γύρω μου κάτι που θα δω σε μια φωτογραφία και θα με κάνει να θέλω να ζωγραφίσω …η φύση τι ωραιότερο …αλλά και το ερέθισμα για εξωτερίκευση της εσωτερικής μου αναζήτησης …με χρώματα χωρίς κάτι συγκεκριμένο μοτίβο ( αφηρημένα).

15. Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;
Απάντηση: Σίγουρα θα ήθελα να ζω στην εποχή που όλα ήταν πιο άπλα πιο κατανοητά ,αλλά ως γυναίκα θα είχα πάρα πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή ακόμα και της ίδιας της εξέλιξης μου….Γεννήθηκα το 1964 θα ήθελα να ήμουν στην εποχή του 1920 η ακόμα πιο πριν αλλά και να ζω σε μια χώρα όπου το να δημιουργείς δεν θα ήταν πρόβλημα…νομίζω ότι πάλι τα ίδια θα έκανα ίσως της εποχής εκείνης!


16. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Απάντηση: Να δώσω στον κόσμο όραμα αγάπη και ελπίδα με τις δημιουργίες μου ..Αλλά και ζωή και χαρά και έμπνευση…Ασφαλώς μια ατομική έκθεση θα ήθελα να γίνει στο προσεχές μέλλον .


17. Ποια εικαστική τάση σας ενδιαφέρει περισσότερο;
Απάντηση: Δεν έχω τάσεις απλά ζωγραφίζω ότι με εμπνέει.


18. Ποιά είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;
Απάντηση: Μάνα με παιδί ,έρωτας αγάπη στοργή!


19. Πόσα έργα έχετε δημιουργήσει περίπου;
Απάντηση: Πάνω από 250 έργα κάποια φυσικά βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές!.