Οι πρώτες φωτογραφίες από το “Μισάνθρωπο”

Από: Γαβριηλίδης Νικόλαος

Source: Athinorama

Πάρτε μια πρώτη γεύση από το «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου με πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα Παπασσπηλιόπουλο και σκηνοθέτη τον Γιάννη Κακλέα στο θέατρο Εμπορικόν.

Στο θέατρο Εμπορικόν θα γίνει η πρεμιέρα του “Μισάνθρωπου” της πιο διφορούμενης και σκοτεινής κωμωδίας του Μολιέρου, με φιλοσοφικό υπόβαθρο (απί 25/11). Ο Γιάννης Κακλέας ανέλαβε να καθοδηγήσει σκηνοθετικά τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αλσέτ, ο οποίος απεχθάνεται την έπαρση, την εγωπάθεια, τον ατομικισμό, την υποκρισία, την έλλειψη αισθητικού κριτηρίου που βασιλεύουν στην κοινωνία την οποία ζει και  ως η απόλυτη εξαίρεσή διατυπώνει καθαρά την άποψη του. Όντας ο ίδιος κοινωνικά ασυμβίβαστος με ευκολία χαρακτηρίζεται “μισάνθρωπο” και οδηγείται στη μοναξιά.

Η πικρή αλήθεια που διατυπώνει ο Γάλλος δραματουργός δυστυχώς ισχύει και σήμερα: η ειλικρίνεια, η απλότητα και η ανιδιοτέλεια φαντάζουν κωμικές και αξιοκαταφρόνητες σ’ έναν κόσμο που ενθαρρύνει την υποκρισία και το εύκολο κέρδος. Υπάρχει μια φράση στο έργο που μοιάζει να είναι το απόλυτο αίτημα στις μέρες μας: “Αχ Κυρία μου σήμερα τον καθ’ ένα επαινούν. Και η εποχή μας τους πάντες και τα πάντα μπερδεύει. Όλοι μοιάζουν ν αξίζουν το ίδιο. Πρωτοσέλιδο γίνεται το πιο άθλιο γουρούνι”.

Πιο επίκαιρος από ποτέ, ο αυτοβιογραφικός Μισάνθρωπος είναι γραμμένος με σαρκασμό, θυμό και γνώση της γελοιότητας μιας κοινωνίας σαθρής που η υποκρισία, η διαπλοκή, ο ναρκισσισμός, η αδικία, ο σεξισμός, η επίδειξη του πλούτου, ο θρίαμβος της μετριότητας και η κυριαρχία της εικόνας είναι μερικές από τις παθογένειές της.

Δίπλα στον Μισάνθρωπο- Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο θα δούμε τη δαιμονική Σελιμέν-Ευγενία Σαμαρά. Ορόντ, ο αντεραστής του Μισάνθρωπου, ο Στέλιος Ιακωβίδης. Στον ρόλο της Αρσινόης, της αντίζηλης της Σελιμέν, η Αθηνά Μουστάκα. Μνηστήρες της γοητευτικής Σελιμέν, ο Θάνος Μπίρκος και ο Αυγουστίνος ΚούμουλοςΟ Αλέξης Φουσέκης και ο Κυριάκος Σαλής, φίλοι του Ζευγαριού. Και τέλος η Φωτεινή Αθερίδου με δικά της σατιρικά κείμενα σε ρόλο σχολιαστή που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια σοβαροφάνειας των ηρώων του έργου. Η Ηλένια Δουλαδίρη ανέλαβε τα κοστούμια και μοιράζεται την ιδέα των σκηνικών με τον Γιάννη Κακλέα. Οι φωτισμοί είναι της Στέλλας Κάλτσου, η κίνηση της Αγγελικής Τρομπούκη. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *