Οι Kepler is Free και η Harper Xylouri φέρνουν νέες jazz αφηγήσεις στον Φάρο

Από: Γαβριηλίδης Νικόλαος

Source: Athinorama

Βαθιά πνευστά, κομψά πλήκτρα, αλλά και ταξιδιάρικα έγχορδα στον συναυλιακό κύκλο κύκλο “Jazz Chronicles” του ΚΠΙΣΝ.

Στρέφοντας το βλέμμα στην jazz, ως “μουσική του τώρα”, η σειρά συναυλιών Jazz Chronicles του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιστρέφει στον “Φάρο” και φιλοξενεί συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών προτείνοντας παλιούς και νέους ήχους, αυτοσχεδιαστικούς και κλασικούς ρυθμούς, ορχηστρικά, αλλά και φωνητικά σχήματα. 

Kepler is Free 

To ντεμπούτο των Kepler is Free με τίτλο “Teegarden” πριν από 2,5 χρόνια προκάλεσε το πιο ισχυρό word of mouth της πρώτης περιόδου της πανδημίας. Η δική τους νεωτερική jazz πρόταση πατούσε με το ένα πόδι στην soul-jazz των 70s και με το άλλο στο εναλλακτικό hip hop των 90s, έχοντας κάνει τις απαραίτητες ενημερώσεις από τη σύγχρονη πειραματική electronica. Οι αναφορές στη μουσική των GoGo Penguin και των Badbadnotgood, σχημάτων που έχουν δώσει από τις πιο μοντέρνες jazz ιδέες της τελευταίας δεκαετίας, ήταν ολοφάνερες. Στα Jazz Chronicles στο ΚΠΙΣΝ θα δούμε πώς εξελίχθηκαν στον δεύτερο δίσκο τους που είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει. Μένει να δούμε τι επιφυλάσσουν οι Kepler is Free τώρα, που είναι ακόμα πιο ώριμοι κι ελεύθεροι να χαθούν στα ηχητικά μονοπάτια που επέλεξαν.

Harper Xylouri 

Ελληνική ηχητική οικειότητα και δυτικότροπη jazz, ρίζες στην παράδοση κι avant garde πειραματισμός, χαρακτηριστική κρητική χροιά μαζί με βαρύτονη κρητική λύρα και ηλεκτρική άρπα, Νίκη Ξυλούρη και Maria-Christina Harper. Πλαισιωμένες από τον Γιώργο Κούτρα στην ηλεκτρική και 12χορδη κιθάρα, έχουν δημιουργήσει έναν πολύ ιδιαίτερο ξεχωριστό ήχο και συνομιλούν με παραδοσιακά, ρεμπέτικα και νανουρίσματα.

Η Νίκη Ξυλούρη μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στη μουσική στα Ανώγεια και πριν ακολουθήσει τη δική της ενήλικη δισκογραφική πορεία είχε προλάβει να συμμετάσχει στο φεστιβάλ για την πτώση του τείχους του Βερολίνου και στον “Μουσικό Αύγουστο” του Μάνου Χατζιδάκι, στο πλευρό του πατέρα της. H Maria-Christina Harper, από την άλλη, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική, την πειραματική σκηνή και την jazz, έχει εμφανιστεί στο Royal Albert Hall και έχει συνεργαστεί με μια πλειάδα μουσικών, από τους Soft Cell ως τον ράπερ/ακτιβιστή Potent Whisper.

Προπώληση εισιτηρίων (€ 12-8). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *