“Ο Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός”:
Από τη Νάξο στον Βοτανικό

Από: Νίκος Σουσάι

Source: Αθηνόραμα

Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός, λογοτέχνης, ηθοποιός, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, υπήρξε ένας διανοούμενος που με την πολυμορφία του έργου του και τις παρεμβάσεις του, σφράγισε ανεξίτηλα τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό, από τη γέννησή του στις 2 Δεκεμβρίου 1921 στη Νάξο, μέχρι τον θάνατό του το 2011. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του “Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης”, προβάλλει το πολυδιάστατο έργο και την προσφορά του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα στα ελληνικά γράμματα, ενώ πολλές εκδηλώσεις οργανώνουν κι άλλοι φορείς. Αυτές τις ημέρες στην γενέτειρα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, τη Τήνο, πραγματοποιείται το 22ο Φεστιβάλ Νάξου με την υποστήριξη και την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συνεργασία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται σε διάφορες τοποθεσίες του Νησιού, με επίκεντρο τον πύργο Μπαζαίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2022. Όσοι βρεθείτε εκεί, την Τρίτη 16 Αυγούστου μπορείτε να δείτε το έργο “Η μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ και ο Πανηγυρικός” δύο μονόπρακτα του μεγάλου Ιάκωβου Καμπανέλλη σε μία ενιαία παράσταση σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και ερμηνεία Δημήτρη Φραγκιόγλου, ενώ η παράσταση θα παιχτεί και το χειμώνα στο θέατρο Vault από τις 7 Νοεμβρίου.

Η ηθοποιός που μπορεί να προσεγγίσεις από τη μια το δράμα και από την άλλη την καταλυτική κωμωδία με τον δικό του τρόπο, ο Φραγκόγλου, ενσαρκώνει δυο πολύ ιδιαίτερους χαρακτήρες. Μιλώντας για τον συγγραφέα και τα πρόσωπα του έργου η σκηνοθέτις υπογραμμίζει: “Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης μας εκπλήσσει κάθε φορά με το οξύτατο και διαχρονικό πνεύμα του, τον γνήσιο και πλήρη θεατρικό του λόγο και την πρωτότυπη και με αγάπη ματιά, με την οποία αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες. Και σ’ αυτά τα δυο μονόπρακτα-μονολόγους συναντάμε δυο χαρακτήρες που τους συνδέει κοινή μοίρα.

Ο Γουόλτερ Μίττυ ζει μέσα από τα όνειρα και τη φαντασία του, ενώ ο διορισμένος Δήμαρχος, γεμάτος ανασφάλειες και αγωνίες οδηγείται στην αυτοκαταστροφή και την κατάρρευση, την πιο σημαντική μέρα της ζωής του, μπροστά στους επίσημους καλεσμένους του. Δυο χαρακτήρες αδύναμοι, που ο ένας γίνεται ο σημαντικός ήρωας που αποκτά εξουσία και σημαντικούς ρόλους με την ονειροπόληση και ο άλλος δεν μπορεί να διαχειριστεί την εξουσία, την οποία επεδίωξε, απέκτησε και που τόσο επιθυμούσε και επιθυμεί”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μονόλογος “Η Μυστική Ζωή του Γουόλτερ Μίττυ”, έχει παρουσιαστεί μόνο μια φορά, το 1957 και είναι ελεύθερη διασκευή από το διήγημα του Τζέιμς Θέρμπερ: “Η μυστική ζωή του Γουόλτερ Μίττυ”. Τα σκηνικά-κοστούμια της παράστασης είναι της Αγγελίνας Παγώνη, η μουσική σύνθεση της Μαρίας Βουμβάκη και η κινησιολογία της Αναστασίας Γεωργαλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *