“Ο κύκλος των χαμένων ποιητών”: Πρώτη ματιά στην παράσταση με τον Άκη Σακελλαρίου στο ρόλο του Τζον Κίτινγκ

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

Source: Athinorama

Στο Θέατρο Βρετάνια σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης το “Dead Poets Society” του Τομ Σούλμαν, σε θεατρική διασκευή του ίδιου του σεναριογράφου της οσκαρικής ταινίας, με ημερομηνία πρεμιέρας τον Δεκέμβριο.

Στις 14 Δεκεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Βρετάνια η πολυαναμενόμενη παράσταση “Ο κύκλος των χαμένων ποιητών” του Τομ Σούλμαν με σκηνοθέτη τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη και πρωταγωνιστή στο ρόλο του Τζον Κίτινγκ -στον οποίο λατρέψαμε τον Ρόμπιν Γουίλιαμς- τον Άκη Σακελλαρίου. Ο ηθοποιός αναλαμβάνει να υποδυθεί τον αντικομφορμιστή καθηγητή φιλολογίας και υπέρμαχο της ελευθερίας, Τζον Κίτινγκ, ο οποίος φέρνει τα πάνω κάτω στην αυστηρή και παραδοσιακή Ακαδημία αρρένων του Γουέλτον και αλλάζει τη ζωή των εσωτερικών μαθητών. Μεγάλο είναι το στοίχημα για τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη που κρατά το σκηνοθετικό τιμόνι ενός έργου που λατρέψαμε στη μεγάλη οθόνη.

Η συγκινητική ιστορία του “Κύκλου των Χαμένων Ποιητών” (“Dead Poets Society”), παίχτηκε στο σινεμά το 1989 σε σκηνοθεσία του Πίτερ Γουίαρ και σενάριο του Τομ Σούλμαν, ο οποίος υπογράφει και τη θεατρική διασκευή του σεναρίου που θα δούμε στην παράσταση, και κατέκτησε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Η ταινία απέσπασε πολύ καλές κριτικές, βραβεία και την αναγνώριση του κοινού, ενώ αποτέλεσε εφαλτήριο για τη μετέπειτα διαδρομή νέων (τότε) σημαντικών ηθοποιών.
Ο Τάσος Χαλκιάς ερμηνεύει το ρόλο του συντηρητικού διευθυντή Νόλαν και ο Σπύρος Τσεκούρας αυτόν του τραγικού πατέρα κύριου Πέρι. Τους μαθητές, τον πυρήνα του έργου συνθέτει ένας θίασος ταλαντούχων ηθοποιών της νέας γενιάς: Πάνος Ζυγούρος, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, Νικόλας Παπαϊωάννου, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Στέφανος Παπατρέχας, Σταύρος Τσουμάνης, Τάσος Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Ειρήνη Λαφαζάνη, Λυδία Στέφου.

Οι συντελεστές

Η μετάφραση είναι της Νικολέτας Κοτσαηλίδου, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση της Μαρίζας Ρίζου, τα σκηνικά της Αρετής Μουστάκα, τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, οι φωτισμοί της Ζωής Μολυβδά-Φαμέλη και η κίνηση της Φαίδρας Νταϊόγλου.

Η υπόθεση

“Δε διαβάζουμε ή γράφουμε ποίηση για να για να δείξουμε εκκεντρικοί! Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση επειδή ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο γένος ξεχειλίζει από πάθος! Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή!”. Εδώ συμπυκνώνεται η ουσία του έργου που διαδραματίζεται τη δεκαετία του ‘60 στο συντηρητικό ιδιωτικό λύκειο Γουέλτον, όπου οι μαθητές μεγαλώνουν υπακούοντας στις αυστηρές, θεμελιώδεις αρχές του σχολείου: “Παράδοση! Τιμή! Πειθαρχία! Υπεροχή!”. Ο Τζον Κίτινγκ, με βασικό εργαλείο του την ποίηση, θα τους μάθει σταδιακά πώς να αγνοούν τις προκαταλήψεις, τις συνήθειες και τις επιρροές τις οποίες μας επιβάλλουν οι γονείς, οι παραδόσεις και η κοινωνία μας, πώς να έχουν τη δική τους οπτική στα πράγματα και πώς να επιτρέψουν στην πραγματική τους φύση να μιλήσει. Ο αντισυμβατικός αλλά ουσιαστικός τρόπος διδασκαλίας του, θα καταφέρει να εμπνεύσει τον καθένα από τους νεαρούς μαθητές οι οποίοι, κάνοντας την προσωπική τους επανάσταση, θα ακολουθήσουν την κλίση τους, ενάντια στο κατεστημένο.

Προπώληση μέσω ticketmaster.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *