Ο Μάκης Παπαδημητρίου στη λίστα με τους καλύτερους ηθοποιούς της χρονιάς του Vanity Fair

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

Μια ιδιαίτερα κολακευτική τιμή για τον Έλληνα ερμηνευτή που πρωταγωνιστεί στην ταινία «Flux Gourmet» του Πίτερ Στρίκλαντ.


Στην Ελλάδα γνωρίζαμε πως είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, τώρα όμως ήρθε η ώρα να το μάθει και ο υπόλοιπος κόσμος. Μιλαμε, φυσικά, για το Μάκη Παπαδημητρίου, το όνομα του οποίου βρέθηκε στη λίστα του διεθνούς φήμης περιοδικού Vanity Fair με τους καλύτερους ηθοποιούς του 2022.

Ο Παπαδημητρίου πρωταγωνιστεί στην εκκεντρική σάτιρα “Flux Gourmet” του (ελληνικής καταγωγής) αταξινόμητου σκηνοθέτη Πίτερ Στρίκλαντ. Ο ηθοποιός υποδεύεται ένα δημοσιογράφο με γαστρεντερικά προβλήματα, ο οποίος έχει αναλάβει την κάλυψη ενός ιδιότυπου καλλιτεχνικού residency που διεξάγεται σε μια πολυτελή έπαυλη. Μεταξύ των ενοίκων του βρίσκονται η καλλιτεχνική διευθύντρια του residency (που ενσαρκώνει η αριστοκρατική Γκουέντολιν Κρίστι) και μια καλλιτεχνική κολεκτίβα, η οποία στις παραστάσεις της συνδυάζει performance, harsh noise συνθέσεις και… υψηλή γαστρονομία. Η Αριάν Λαμπέντ είναι η σεφ της μπάντας, ο Άσα Μπάτερφιλντ (“Sex Education”) ο μουσικός και η σταθερή πρωταγωνίστρια του Στρίκλαντ Φάτμα Μοχάμεντ ενσαρκώνει τη frontwoman και “νονά” της μπάντας.

Ο Παπαδημητρίου ξεχωρίζει αβίαστα στο “Flux Gourmet” χάρη στην ερμηνεία του όπου ισορροπούν άψογα η αβάσταχτη δυσφορία και το μαύρο χιούμορ. Ο δημοσιογράφος του Vanity Fair Τζόρνταν Χόφμαν εγραψε για το παίξιμο του Έλληνα πρωταγωνιστή: “Το βλέμμα του Παπαδημητρίου μοιάζει να κατανοεί το χάος τριγύρω του, ενώ ταυτόχρονα παλεύει ενάντια στο ζόφο που του προκαλεί το μυστηριώδες και όλο και πιο δυσάρεστο γαστρεντερικό πρόβλημά του. Στη συνέχεια ο ηθοποιός θα γίνει μέρος της παράστασης μέσω της πιο κινηματογραφικής κολονοσκόπησης στην ιστορία. Αυτή η ταινία είναι ένα αναθεματισμένο αριστούργημα”.

Στο πρόσφατο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Στρίκλαντ αποκάλυψε στο “α” μια από τις οδηγίες που έδωσε στον Παπαδημητρίου στα γυρίσματα μιας κομβικής σκηνής: “Είχα δει τον τελικό του’X-Factor’ που παρουσίαζε ο Σάκης Ρουβάς και μου είχε κάνει εντύπωση το πώς ανακοίνωσε τους νικητές. Κρατούσε το φάκελο για ώρα αλλά δεν τον άνοιγε, έπαιζε με το κοινό κι είχε ένα βλέμμα που γυάλιζε. Έτσι, σε μια κομβική σκηνή της ταινίας, είπα στο Μάκη: ‘Θυμήσου πώς το έκανε ο Ρουβάς, έχετε τη λάμψη στα μάτια σου’. Ήταν σημαντικό ώστε να ανέβει η ένταση μέσω των ερμηνειών και όχι, για παράδειγμα, με δραματική μουσική”.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στη λίστα του Vanity Fair το όνομα του Παπαδημητρίου βρίσκεται ανάμεσα σε διάσημους συναδέλφους του, κάποιοι εκ των οποίων είναι φετινά οσκαρικά φαβορί. Όπως για παράδειγμα η Κέιτ Μπλάνσετ (“Tár”), ο Κόλιν Φάρελ (“Τα Πνεύματα του Ινισέριν”) και η Μισέλ Γέο (“Τα Πάντα Όλα”). Δείτε την πλήρη λίστα εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *