Ο “Μεφίστο” του Κλάους Μαν σε ένα one man show

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

Το σπουδαιότερο σκοτεινό και αντιφασιστικό μυθιστόρημα του συγγραφέα παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νικόλα Βαγιονάκη.


Ο Νικόλας Βαγιονάκης βασίζεται στο σπουδαιότερο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν “Μεφίστο” και παρουσιάζει τη δική του θεατρική διασκευή για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε δική του δραματουργική επεξεργασία, χορογραφίες, σκηνοθεσία και ερμηνεία, κείμενο και μετάφραση της Ειρήνης Δερμιτζάκη.
Εμπνευσμένο από τον μύθο του Φάουστ, το πιο σκοτεινό και αντιφασιστικό έργο του συγγραφέα που δημοσιεύτηκε το 1936, ανήκει στα κλασικά της γερμανικής λογοτεχνίας του Μεσοπολέμου αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας και χαρτογραφεί την ταραγμένη εποχή που αποτέλεσε προπομπό της επικράτησης του ναζιστικού καθεστώτος· μια εποχή που δυστυχώς καθρεφτίζει με πολλούς τρόπους τη δική μας.

Κεντρικός ήρωας είναι ο φιλόδοξος, χαρισματικός και ματαιόδοξος ηθοποιός Χέντρικ Χέφγκεν, ο οποίος ξεκινάει την καριέρα του από το Θέατρο Τέχνης του Αμβούργου και μιλά για ένα ισοδύναμο επαναστατικό θέατρο, μέχρι που γίνεται το αστέρι του τρίτου Ράιχ. Μέσα από την ιστορία του ξεδιπλώνεται η ιστορία της ανθρωπότητας, από το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης μέχρι την χυδαιότητα και την κτηνωδία.

Παίζει πρωταγωνιστικούς ρόλους, νιώθει όμως επαρχιώτης. Γι’ αυτό μετακομίζει στο Βερολίνο όπου γίνεται διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Ο ρόλος του “Μεφίστο” είναι αυτός που τελικά τον απογειώνει. Προκειμένου να επιβιώσει όμως μέσα στο τρίτο Ράιχ, που πλέον ελέγχει τα πάντα, ξεπουλάει τα ιδανικά και τις αξίες του. “Είναι ο άνθρωπος που μετατρέπει τον κόσμο των ονείρων σε εφιάλτη, γίνεται ο παλιάτσος μιας ανήθικης εξουσίας και διασκεδάζει πλέον δολοφόνους”, όπως έχει πει ο Νικόλας Βαγιονάκης στο “α”.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Εύας Νάθενα, η μουσική επιμέλεια του Βασίλη Χριστακέα και οι φωτισμοί των Νικόλα Βαγιονάκη και Παναγιώτη Μπούκα. Το κοστούμι είναι Sur Mesure by TakisGiannetos. Το trailer της παράστασης υπογράφει ο Κωνσταντίνος Οικονόμου, ενώ οι στίχοι του τραγουδιού “Καλωσορίσατε” που ακούγεται στην παράσταση είναι του Γιάννη Κότσιρα. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *