Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Από: Νίκος Σουσάι

Source: Αθηνόραμα

Όσοι έχετε τη διάθεση να συνδυάσετε τη βόλτα στους Αγίους Θεοδώρους με μια θεατρική εμπειρία, η θεατρική ομάδα “Ναύς” θα παρουσιάσει, το Σάββατο 20 Αυγούστου (ώρα 9 μ.μ.), την 55λεπτη παράσταση “Περσεύς, Ταξίδι του νου” στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων “Νότης Περγιάλης” με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τη συγγραφή των κειμένων και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ευγενία Σάλτα, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι Αλέξανδρος Δάλλας, Μαρισία Σπίνου, Αθηνά Μήλεση και Δημήτρης Μανώλης. ΄

Ο Περσέας είναι ο μυθικός ήρωας που έκοψε το κεφάλι της Μέδουσα, η οποία δεν ήταν πάντα ένα τέρας με φίδια αντί για μαλλιά, που πέτρωνε όποιον την κοιτούσε. Μετατράπηκε σε αυτό, αφού ο Ποσειδώνας την καταδίωξε και τη βίασε στο ναό της Αθηνάς. Η Αθηνά αρνήθηκε να τιμωρήσει τον Ποσειδώνα για την επίθεσή του και αντ’ αυτού κατηγόρησε και τιμώρησε τη Μέδουσα για ένα έγκλημα που η ίδια ήταν το θύμα. Έτσι, λοιπόν, η Αθηνά μετέτρεψε τη Μέδουσα σε τέρας και ο Περσέα είναι ο άντρας, ο οποίος τη σκότωσε και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το ισχυρό κεφάλι της ως όπλο.

Οι συντελεστές της παράστασης “διάβασαν” το μύθο του Περσέα ως “ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης μέσω της ενηλικίωσης. Ο Περσέας κινεί γη και ουρανό προκειμένου να σώσει τη μητέρα του Δανάη. Η αποφασιστικότητα και η τόλμη του είναι τα κύρια όπλα του συνάμα με την εύνοια των θεών. Μέσα από αυτά τα εμπόδια ενηλικιώνεται και τελικά έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό, ο οποίος αποσυμβολίζεται μέσω της Μέδουσας. Πιο συγκεκριμένα, ο αποκεφαλισμός της διαστρεβλωμένης εικόνας του εαυτού όταν καταρρέει η ματαιοδοξία ευνοεί την λειτουργία του ταχέως νου και της αντίληψης να επέλθει στα ανώτερα νοητικά επίπεδα”.

Οι χορογραφίες και η κινησιολογία της παράστασης είναι της Μαρισίας Σπίνου, οι μουσικές δημιουργίες του Γιώργου Λιβανού, η ενδυματολογία είναι συν δημιουργία των Μαρισίας Σπίνου και Αλέξανδρου Δάλλα και η κατασκευή μάσκας του Δημήτρη Φίλιου “4M STUDIO”. Η 4η σκηνή του έργου “Περσεύς, Ταξίδι του νου” είναι εμπνευσμένη από το έργο “Τερατούργημα” του Γιώργου Μπλάνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *