Ο Thomas Hirschhorn σε μια ενδιαφέρουσα ομιλία περί τέχνης με αφορμή την έκθεση “Dream On”

Από: Νικόλαος Γαβριηλίδης

Source: Athinorama

Ο Ελβετός καλλιτέχνης Thomas Hirschhorn έρχεται για μια ομιλία στα πλαίσια της έκθεσης «Dream On» και συζητά με τον ιστορικό τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά

Ο καλλιτέχνης Thomas Hirschhorn, που έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, θα μιλήσει για το έργο του σε μια ομιλία που διοργανώνει το NEON την Πέμπτη 3/11, και ειδικά την εγκατάσταση “Cavemanman” που παρουσιάζεται στο χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, στο πλαίσιο της έκθεσης “Dream On”.

Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας, ο Hirschhorn έχει δημιουργήσει περισσότερα από εβδομήντα έργα σε δημόσιους χώρους, ενώ έχει αφιερώσει έργα του σε φιλοσόφους, συγγραφείς και καλλιτέχνες που αγαπά, με τη μορφή μεγάλων έργων γλυπτικής, όπως βωμούς, περίπτερα, μνημεία, χάρτες και κολάζ.

Το “Cavemanman” είναι ένα εμβυθιστικό περιβάλλον, μια δαιδαλώδης “σπηλιά” κατασκευασμένη σε φυσικό μέγεθος από υλικά όπως ξύλο, χαρτόνι και μονωτική ταινία. Μέσα στο εικαστικό περιβάλλον που έχει στηθεί, διαμορφώνεται ένας κόσμος που αναπαριστά τον συλλογικό νου και αποτελείται από βιβλία, πόστερ, βίντεο, ράφια, αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών και κούκλες βιτρίνας.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παλαιοκρασσά, επιμελητή της έκθεσης Dream On, “Λίγα μπορούν να ειπωθούν για αυτό το magnum opus, στην πραγματικότητα ίσως δεν υπάρχουν λόγια μπροστά στο σοκ και το δέος που προκαλεί αυτή η υπέρμετρα φιλόδοξη εγκατάσταση, αυτό το απόλυτο όνειρο”.

Ο Hirschhorn αναφέρει για το έργο του: “Αισθάνομαι ότι ως καλλιτέχνης πρέπει να κάνω πάρα πολλά. Πρέπει να κάνω τα πάντα. Πάντα το έργο μου αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Αφορά ολόκληρη τη δυνατότητα, την ολότητα. Και, βεβαίως, είναι επιτηδευμένο και φιλόδοξο, αλλά και κατά κάποιο τρόπο ανόητο να επιθυμώ να κάνω κάτι τέτοιο”

Info: Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο της Βουλής | Πέμπτη 3/11 στις 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *