Ποίηση και θέατρο συναντιούνται στη “Δόξα Κοινή” του Πορεία

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

Μια ιστορία που σαν κέντρο έχει το «Εις την οδόν των Φιλελλήνων» του Ανδρέα Εμπειρίκου μας αφηγείται ο Δημήτρης Τάρλοου στη «Δόξα Κοινή». Η ποιητική παράσταση επιστρέφει ανανεωμένη.


Μαζί με τον Στρατή Πασχάλη δημιούργησε ο Δημήτρης Τάρλοου την “Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων”, παράσταση που διηγείται μια ιστορία έχοντας σαν κέντρο το “Εις την οδόν των Φιλελλήνων” του Ανδρέα Εμπειρίκου. Μαζί, διάλεξαν στίχους από ποιητές που θεωρούν κομβικούς και που έχουν ασχοληθεί και με ερωτική ποίηση, όπως οι Σαπφώ, Χορτάτσης, Κάλβος, Σολωμός, Καβάφης, Ελύτης, Σεφέρης, Καρυωτάκης, Λαπαθιώτης, Πολυδούρη, Καββαδίας, δημοτική ποίηση και στη συνέχεια ο Στρατής Πασχάλης συνέθεσε το κείμενο και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου δημιούργησε έναν ενιαίο σκηνικό καμβά, ώστε ν’ απολαύσουμε μια ιστορία σπάνιας ποιητικότητας σε σκηνές. Αν θυμάστε, η παράσταση διέκοψε βίαια τη διαδρομή της λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας και στις ελάχιστες παραστάσεις που πρόλαβε να δώσει το 2020, κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον και να αποσπάσει συγκινητικά σχόλια από το κοινό. Από τις 9 Ιανουαρίου επιστρέφει με ένα εν μέρει ανανεωμένο ensemble ηθοποιών και μουσικών για να συνομιλήσει με τον λόγο των μεγάλων ποιητών μας, που θέτουν στο κέντρο του έργου τους τον έρωτα σε όλες του τις μορφές.

Η “Δόξα Κοινή από την οδό των Φιλελλήνων” αποκαλύπτει το μεγαλείο της ελληνικής ποίησης, τη συνέχεια που υπάρχει ανάμεσα στη Σαπφώ και τον Ελύτη, υμνεί τον έρωτα και την ομορφιά. Πρωταγωνιστούν οι Μάιρα Γραβάνη, Θανάσης Δόβρης, Αδελαϊδα Κατσίδε, Βίκυ Κατσίκα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Λήδα Μανιατάκου, Διονύσης Πιφέας, Αρετή Τίλη, Ορέστης Χαλκιάς. Μουσικοί επί σκηνής: Λήδα Μανιατάκου (έγραψε τη μουσική) και Χρήστος Βαλεντίνος Πετεβής. Τα σκηνικά είναι της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια του Αλέξανδρου Γαρνάβου και της Τζίνας Ηλιοπούλου και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Την επιμέλεια κίνησης υπογράφει η Κορίνα Κόκκαλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *