Πρεμιέρα για την “Τρελή του Σαγιό” στο Παλλάς

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

Source: Athinorama

Σε μια υπερπαραγωγή ανεβάζει ο Πέτρος Ζούλιας το εμβληματικό έργο του Ζαν Ζιροντού με λαμπερό θίασο.


Ελίνα Γιουνανλή©

Ο Πέτρος Ζούλιας ανεβάζει στο Παλλάς την “Τρελή του Σαγιό” του Ζαν Ζιροντού σε μια υπερπαραγωγή με πολυμελή και λαμπερό θίασο, μεταφέροντας το εμβληματικό θεατρικό έργο στο σήμερα σε δική του διασκευή και σκηνοθεσία. Λίγες ημέρες έμειναν για την μεγάλη πρεμιέρα που έχει οριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε θα ανέβουν στη σκηνή η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο της Ωρελί, της εκκεντρικής Παριζιάνας που αγωνίζεται ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας που επηρεάζει τη ζωή μας, ο Νίκος Μουτσινάς στον ρόλο του Ρακοσυλλέκτη, ενός δαιμόνιου θεατρίνου του δρόμου και η Αθηνά Οικονομάκου, στο ρόλο της γλυκιάς και ευαίσθητης Ίρμας, μιας Παριζιάνας πόρνης με αγνή ψυχή, σα μικρού παιδιού. 
Ο Πέτρος Ζούλιας, αναμετριέται και πάλι με τον κλασικό αριστούργημα του Ζιροντού (που είχε ανεβάσει στο Εθνικό Θέατρο την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014) και το μεταφέρει στο σήμερα, υπογραμμίζοντας το πόσο επίκαιρο είναι, με σύμμαχο την Ευανθία Ρεμπούτσικα που υπογράφει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια
Η Ωρελί, η ιδιοφυής “τρελή” από την περιοχή Σαγιό στο γαλλικό Τροκαντερό, είναι μια ανεπιτήδευτη, ιδεαλίστρια που βλέπει τον κόσμο όμορφο και χαρούμενο. Όταν μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας διεφθαρμένων εταιρικών στελεχών και κυνικών επιχειρηματιών, που σχεδιάζουν να σκάψουν το Παρίσι για να βρουν πετρέλαιο, κινητοποιεί όλους τους φίλους της, που, όπως κι εκείνη, αντιστέκονται στην εξουσία του χρήματος και την απληστία.

Ελίνα Γιουνανλή©

Το εμπνευσμένο κείμενο της “Τρελής του Σαγιό”, καυτηριάζει τον τυχοδιωκτισμό που συναντάμε σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας, αναδεικνύοντας ως μόνο δρόμο την αποδοχή και την συγκρότηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.
Στην παράσταση συμπρωταγωνιστούν ο Γιάννης Σιαμσιάρης, ο Κώστας Καζάκας, η Χριστίνα Τσάφου, η Στέλλα Γκίκα, η Γεωργία Καλλέργη, ο Στάθης Μαντζώρος, ο Πρόδρομος Τοσουνίδης, ο Ευθύμης Γεωργόπουλος, ο Μάκης Πατέλης. Ζωντανά τραγουδάει και παίζει βιολί η Μαρία Ρεμπούτσικα.
Τα φαντασμαγορικά σκηνικά αναλαμβάνει η Μαρία Φιλίππου, τα εντυπωσιακά κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τον σχεδιασμό των φωτισμών η Μελίνα Μάσχα, και την κινησιολογική καθοδήγηση η Κική Μπάκα. Παίζουν επίσης οι Φανή Γεωργακοπούλου, Γεωργία Καλλέργη, Βασίλης Λέμπερος, Χριστίνα Πετρολέκα, Γιώργος Τσουρουνάκης, Μιχάλης Φιλίππου.

Η “Τρελή του Σαγιό” απετέλεσε μία από τις μεγαλύτερες ερμηνευτικές επιτυχίες της Κατίνας Παξινού, με τον Αλέξη Μινωτή στο πλευρό της, στο Εθνικό Θέατρο, το 1966. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα (1981) ο Ανδρέας Βουτσινάς στο ΚΘΒΕ έδωσε νέα πνοή στο έργο, με πρωταγωνίστρια την Δέσπω Διαμαντίδου, σε μια ιστορική ερμηνεία. Τον ομώνυμο ρόλο της “Τρελής του Σαγιό” έχουν ερμηνεύσει ακόμα για το Εθνικό Θέατρο, η Αντιγόνη Βαλάκου και η Άννα Παναγιωτοπούλου.

Έξτρα εορταστικές παραστάσεις την Κυριακή 25/12, 9 μ.μ. & τη Δευτέρα 26/12, 7 μ.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *