Πρεμιέρα για τον “Ρινόκερο” με νέο πρωταγωνιστή

ΑΠΟ: Χρήστος Μιχαηλίδης

Source: Αθηνόραμα

Κόπασε η θύελλα που ξέσπασε τον προηγούμενο μήνα μετά την αποχώρηση του Άρη Σερβετάλη από την παράσταση “Ρινόκερος” του Ευγένιου Ιονέσκο στο θέατρο Κιβωτός. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας βρήκε σε σύντομο διάστημα τον αντικαταστάτη του και οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν και πάλι στις 16 Δεκεμβρίου. Ο Αιμιλιανός Σταματάκης είναι ο ηθοποιός που αντικαθιστά τον Άρη Σερβετάλη στο “Ρινόκερο” του Ευγένιου Ιονέσκο. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία του σκηνοθέτη με τον Σταματάκη, ο οποίος ερμήνευσε τον Πυλάδη στην καλοκαιρινή παράστασή του στον “Ορέστη” του Ευριπίδη. 

Ο Σταματάκης, ένας ηθοποιός με εμπειρία κυρίως στο μιούζικαλ, επωμίζεται ένα ρόλο-κλειδί στο έργο του Ιονέσκο. Συμπυκνώνει την απέχθεια του συγγραφέα για τον παραλογισμό της αστικής κοινωνίας που γεννά “παχύδερμα”, είναι το ανθρώπινο ον που αντιστέκεται στην υποταγή, στον εθισμό, στη σταδιακή αποδοχή του κακού και στη μετάλλαξη των ανθρώπων. Ο Γιάννης Κακλέας καταθέτει ένα βαθιά υπαρξιακό σχόλιο πάνω στο κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο που περιγράφει το έργο, σε μια παράσταση με έντονο ρυθμό, ασταμάτητη δράση, ατμόσφαιρα και με πρωταγωνιστές τους Στέλιο Ιακωβίδης, Αναστασία Στυλιανίδη, Ροζαλία Κυρίου, Θάνο Μπίρκο, Γιώργο Νούση,  Αγγελική Τρομπούκη, Κωστή Μπούντα και Αναστασία Κελέση.

Ο Ευγένιος Ιονέσκο έγραψε τον “Ρινόκερο”, το 1959, έχοντας βιώσει τον απόλυτο φασισμό μέσα στο ναζιστικό παροξυσμό που “μόλυνε” εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο ίδιος γράφει για τα κείμενα του: ” Στα έργα μου προσπάθησα να κάνω ορατά αυτά που κρυβόταν βαθιά μέσα μου: τον φόβο, την μετάνοια, τις τύψεις,την αποξένωση και την μοναξιά. Να παίξω με τις λέξεις. Να προεκτείνω την γλώσσα του θεάτρου….Μόνο το γέλιο δεν σέβεται κανένα ταμπού. Μόνο το γέλιο αναχαιτίζει την δημιουργία μιας κατάστασης ολοκληρωτισμού. Μόνο το κωμικό μπορεί να μας δώσει δύναμη να αντέξουμε την τραγωδία της ύπαρξης”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *