“Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα”: Η περσινή επιτυχημένη συνεργασία του Δημήτρη Καραντζά και της Μπέττυς Αρβανίτη επιστρέφει

Από: Γαβριηλίδης Νικόλαος

Source: Athinorama

Στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νηλ, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά και έναν ωραίο θίασο.

Μετά την περυσινή επιτυχημένη νέα συνεργασία του σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά με την Μπέττυ Αρβανίτη και το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, το αριστούργημα του Ευγένιου Ο’ Νηλ, “Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα” ανεβαίνει και πάλι στο ιστορικό θέατρο της Κυψέλης.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ψυχολογικά δράματα του 20ού αιώνα, έργο διαποτισμένο με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, το οποίο ο -βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας (1936) και τέσσερα Πούλιτζερ- συγγραφέας ξεκίνησε να το γράφει τη δεκαετία του 1930, το ολοκλήρωσε το 1941 και το παρέδωσε στον εκδότη του την ίδια χρονιά, δηλώνοντας την επιθυμία του να μη δημοσιευθεί πριν περάσουν 25 χρόνια από τον θάνατό του.

Το “Ταξίδι μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα” διαδραματίζεται μια καλοκαιρινή ημέρα του 1912 και παρουσιάζει μια τετραμελή αμερικανική οικογένεια να μετεωρίζεται ανάμεσα σε αισθήματα αγάπης και μίσους. Σε αυτό, ο μεγάλος Αμερικανός δραματουργός, σε πλήρη ωριμότητα, ουσιαστικά αναμοχλεύει όσα σχεδόν τραυματικά έζησε ως παιδί και όσα σημάδευσαν τη νεότητά του.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καραντζά: “Τα μέλη της οικογένειας Τάιρον (που στην πραγματικότητα είναι η οικογένεια του συγγραφέα) ξεφλουδιζουν το τραύμα τους, σ’ ένα σκηνικό στο οποίο επικρατούν  η ομίχλη και οι ψευδαισθήσεις. Ένα τοπίο γεμάτο αντανακλάσεις επεκτείνεται σε όλο το θέατρο και ανάμεσα στους θεατές. Το τραύμα, τα οικογενειακά τραπέζια, οι εξαρτήσεις και οι εθισμοί αρχίζουν σιγα-σιγά να ‘ξεθολώνουν’, τα πρόσωπα προσεγγίζουν οδυνηρά την αλήθεια και τα φαντάσματα ζωντανεύουν, προκειμένου να κλείσουν την πληγή και να συμφιλιωθούν με τις ανεπάρκειές τους”.

Η παγκόσμια πρώτη παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, στο Βασιλικό Δραματικό Θέατρο, τον Φεβρουάριο του 1956 και ακολούθησαν αμέσως νέες παραγωγές του σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και στη Νέα Υόρκη. Το 1962 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με μεγάλη επιτυχία, από τον σκηνοθέτη Σίντνεϊ Λιούμετ, με πρωταγωνίστρια την Κάθριν Χέπμπορν, ταινία που είχε επιτυχία και στο Φεστιβάλ των Καννών, με τους τέσσερις πρωταγωνιστές της να βραβεύονται για τις ερμηνείες τους. Στην Ελλάδα, το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Θεάτρου το 1965.

Στην παράσταση, πρωταγωνιστούν οι: Μπέττυ Αρβανίτη (Μαίρη), Αλέξανδρος Μυλωνάς (Τζέιμς), Αινείας Τσαμάτης (Τζέιμι), Aναστάσης Λαουλάκος, σε αντικατάσταση του Βασίλη Μαγουλιώτη (Έντμοντ), και Ελίνα Ρίζου (Κάθλιν).

Η έναρξη του δεύτερου κύκλου παραστάσεων προγραμματίζεται για τις 3 Νοεμβρίου, στο Θεάτρο της Οδού Κεφαλληνίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *