Ταυτότητα, πάθος και εξουσία σε μια
εικαστική έκθεση στη γκαλερί Δύο Χωριά

ΑΠΟ: Νίκος Σουσάι

Source: Αθηνόραμα

Η κινεζικής καταγωγής καλλιτέχνιδα Xu Yang εγκαινιάζει το καλλιτεχνικό εγχείρημα «Therefore I Am» στο πλαίσιο του residency της στη γκαλερί, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο.

Η έκθεση της κινεζικής καταγωγής καλλιτέχνιδας από το Λονδίνο Xu Yang, με τίτλο ‘Therefore I Am’ [Άρα υπάρχω] πρόκειται για την πρώτη ατομική της στην Ελλάδα και παρουσιάζει το ατέρμονο ταξίδι της ταυτότητας, του πάθους και της εξουσίας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί ως επιστέγασμα του residency της καλλιτέχνιδας στα Δύο Χωριά (Απρίλιος 2022) και θα εγκαινιαστεί στις 4 Μαΐου, παρουσία της καλλιτέχνιδας. Στα εγκαίνια της έκθεσης, η Yang θα επιτελέσει μια παράσταση σχεδιασμένη ειδικά για τη συγκεκριμένη τοποθεσία, κοινωνώντας στο κοινό την πλούσια εκλεπτυσμένη αύρα της.

Με στέρεο υπόβαθρο στις τεχνικές της κλασικής σύνθεσης και τοπιογραφίας, ο επιμελώς πολυεπίπεδος καμβάς της καλλιτέχνιδας είναι γεμάτος απολαυστικά χυμώδεις πινελιές, προσφέροντας ένα τελικό αποτέλεσμα που μοιάζει με δελεαστική τούρτα, άμεσα επηρεασμένο από την περίτεχνη διακόσμηση, τις καμπύλες γραμμές και την παστέλ παλέτα του Ροκοκό, που βοηθά να εικονογραφηθεί η δράση και να ζωντανέψουν οι φαντασιώσεις.

Xu Yang, (Untitled) Self-portrait, 2022 (Oil on linen 95 x 80 x 4 cm37 38 x 31 12 x 1 58 in)

Η Yang εξερευνά την κατασκευή της ταυτότητας από μια ευρεία επιτελεστική σκοπιά, εγκαταλείποντας την ευθραυστότητα του θηλυκού ως δέκτη υπέρ της ενδυνάμωσης. Αντλώντας κυρίως από ένα κίνημα που κυριαρχείται παραδοσιακά από τα γυναικεία γούστα, καθώς και από τις διδαχές διακεκριμένων καλλιτέχνιδων –από την Elisabeth Le Brun και την Anna Costa ως την Claude Cahun και τη Cindy Sherman– αλλά και από το ντραγκ περφόρμανς, απομακρύνεται από την προηγούμενη σειρά απρόσωπων πορτρέτων της και στρέφεται σε μια ενδοσκοπική αυτοπροσωπογραφία που αντιστοιχεί σε ορισμένα αρχέτυπα, στα οποία καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις δικές του προβολές, διαμορφώνοντας έτσι συλλογικά μοτίβα, αμφισβητώντας τι είναι πραγματικό, τι είναι ψεύτικο και τι είναι γυναίκα. Remaining Time-0:00FullscreenMute

Συνώνυμη με έναν από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του Αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ, ο οποίος προσελήφθη ως ζωγράφος της αυτοκρατορικής αυλής το 1751, η καλλιτέχνιδα επιλέγει να ενταχθεί στην κουστωδία εμβληματικών γυναικών του 18ου αιώνα, όπως η Μαρία Αντουανέτα και η Μαντάμ ντε Πομπαντούρ, και να επικοινωνήσει τις μετατοπίσεις στις κοινωνικές και έμφυλες ιεραρχίες που αντιπροσώπευσε η δύναμη και επιρροή τους.

Η επιτελεστική μεταδομική πτυχή αποδεικνύεται εφήμερη, όμως ο πυρήνας μας είναι διαχρονικός και οικουμενικός, Και καθώς η καλλιτέχνιδα θεωρεί την ταυτότητα και την επιτέλεσή της έργο τέχνης, επιστρατεύει το χειροποίητο photoshopping για να δημιουργήσει ένα μεταμοντέρνο παστίς που συνδυάζει την ποπ κουλτούρα του Instagram και τα στερεότυπα γυναικείας ομορφιάς, τα στήθη από σιλικόνη, τα πλούσια φορέματα, τα ενθέματα γλουτών, τα φετίχ κομπινεζόν και τις κλασικές γλυπτές προτομές. Στο σύνολό τους οι ελαιογραφίες της καλλιτέχνιδας ενσωματώνουν ετερόκλητα στοιχεία με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν διάφορες ομάδες θεατών –ταύτιση με το στοιχείο ντραγκ, την ταυτότητα κουίρ, την τροποποίηση σώματος με χειρουργική επέμβαση, το μέικ απ, τη μόδα ή τα θηλυκά αφηγήματα, αντίστοιχα– αναβαθμίζοντας τον συμβολισμό της σε οικουμενικό επίπεδο.

Με αφετηρία το σημείο όπου καταρρέει η διάκριση φύλου/γένους, το “φυσικό σώμα” δεν προϋπάρχει της πολιτιστικής του εγγραφής. Διότι, σύμφωνα με την J. Butler, τα σώματα αποκτούν φύλο με την αρχή της κοινωνικής τους ύπαρξης, δεν υπάρχει ύπαρξη που να μην είναι κοινωνική και δεν υπάρχει φύλο που να μην είναι πάντα ήδη γένος. Με αυτόν τον τρόπο, η καλλιτέχνιδα προσφέρει μια ενεργή προοπτική που εντέλει είναι πολιτική, ωθεί σε υπέρβαση ορίων, προκαλώντας και καθοδηγώντας με λεπτότητα τον τρόπο που οι θεατές βιώνουν και ερμηνεύουν τα φαινόμενα που παρατηρούν.

Η Xu Yang ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έχει πτυχίο Ζωγραφικής με τιμητική διάκριση πρώτης κλάσης από το Wimbledon College of Arts και μεταπτυχιακό στη Ζωγραφική από το Royal College of Art (2018-2020). Έχει βραβευτεί από διαφόρους φορείς. Το 2019, της απονεμήθηκε η διάκριση Highly Commended στο AIR Gallery Open και ήταν η νικήτρια του Barbican Arts Group Trust ΑrtWorks Open. Το έργο της εξερευνά τις παιδικές φαντασιώσεις, τα φετίχ και την ταυτότητα, μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και μικτές τεχνικές, με αφετηρία την ιστορία και τον μυστικισμό. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και σε διάφορα διεθνή καλλιτεχνικά έντυπα, όπως Vogue Singapore, Elephant Magazine, FAD Magazine, The Sunday Times Culture, μεταξύ άλλων.

Εγκαίνια: 04/5

Info: Dio Horia Gallery | 04/5-03/6 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα πρώτης φωτογραφίας: Xu Yang, Self-Portrait, Stitching, Oil on canvas, 95 x 80 x 4 cm, 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *