Από: Γαβριηλίδης Νικόλαος
Source: Ahinorama
Ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει την κάθε παράσταση ξεχωριστά, είτε να βιώσει μια ενιαία δραματουργική εμπειρία θέασης παρακολουθώντας και τις τρεις παραστάσεις το ίδιο βράδυ.

Οι συγγραφείς Ιόλη Ανδρεάδη και Άρης Ασπρούλης παρουσιάζουν στο Υπόγειο του Θέατρου Τέχνης σε ενιαία ροή και τα τρία θεατρικά έργα που έχουν γράψει με αφορμή τη ζωή και το έργο του σπουδαιότερου και επιδραστικότερου διανοητή και καλλιτέχνη του θεάτρου στον 20ο αιώνα Αντονέν Αρτό, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Η κάθε βραδιά ξεκινάει με το έργο “Αρτώ/Βαν Γκογκ”, συνεχίζεται με την “Οικογένεια Τσέντσι” και ολοκληρώνεται με το “Κόκκαλο”. Ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει την κάθε παράσταση ξεχωριστά, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου, είτε να βιώσει μια ενιαία δραματουργική εμπειρία θέασης παρακολουθώντας και τις τρεις παραστάσεις το ίδιο βράδυ.
Αρτώ / Βαν Γκογκ | 7 μ.μ.
Παρίσι, 1947. O Αντονέν Αρτώ εμφανίζεται σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο. Ύστερα από εννέα χρόνια ψυχιατρικού εγκλεισμού και έχοντας υποστεί 51 ηλεκτροσόκ, μοιάζει να έχει επανέρθει στην “τάξη”. Η διάλεξή του έχει τίτλο “Βαν Γκογκ, ο Αυτόχειρας της Κοινωνίας”. Το περιβάλλον γύρω του είναι ασφυκτικό. Εκείνος όμως έχει έρθει με αποδείξεις. Τις κουβαλάει στα 406 μουντζουρωμένα τετράδια που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Αναζητώντας τα αίτια της αυτοχειρίας του, υποπτεύεται πως οι πραγματικοί αυτουργοί βρίσκονται ανάμεσα στο ακροατήριό του. Η παράσταση βασίζεται στο δοκίμιο του Αντονέν Αρτώ “Βαν Γκογκ: ο αυτόχειρας της κοινωνίας”, που δημοσιεύτηκε το 1947, ένα χρόνο πριν τον θάνατο του συγγραφέα.

Αποκλειστικά για να ερμηνεύσει τον μονόλογο έρχεται στην Αθήνα από την Νέα Υόρκη ο εξαιρετικός ηθοποιός του Μπρόντγουεϊ Gene Gillette, γνωστός από τη συμμετοχή του στην παράσταση του Aaron Sorkin “To Kill A Mockingbird” αλλά και από τις εμφανίσεις του στις δημοφιλείς σειρές Law & Order, The Blacklist, Punisher, Madam Secretary κ.ά. Το κείμενο υπογράφουν η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης, τα εξαιρετικά κοστούμια η Δήμητρα Λιάκουρα, οι φωτισμοί είναι έργο του Σάκη Μπιρμπίλη, ενώ η μουσική που συνοδεύει την παράσταση είναι της Ερατούς Κρεμμύδα.

Οικογένεια Τσέντσι | 8 μ.μ.
Ρώμη, 1599. Ο Κόμης Τσέντσι είναι ο πλουσιότερος άντρας της εποχής. Οι φήμες για εκείνον οργιάζουν. Ένα βράδυ, ο Τσέντσι δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη. Στο Μέγαρό του καταφτάνει ο απεσταλμένος διαπραγματευτής του Πάπα, Σινιόρ Καμίλο. Αυτός τον συμβουλεύει πως αν επιθυμεί να παραμείνουν άγνωστα τα μέχρι τώρα εγκλήματά του, οφείλει άμεσα να παραχωρήσει στο Βατικανό το ένα τρίτο της περιουσίας του. Ο γέρο Τσέντσι, παρά τις αντιρρήσεις του, αποφασίζει να συνθηκολογήσει. Στο όνομα, όμως, αυτής της συνθηκολόγησης σχεδιάζει το ανομολόγητο: ένα τεράστιο όργιο, όπου θα σκοτώσει τους δυο του γιους και θα σπιλώσει την τιμή της μονάκριβης κόρης του.

Στην “Οικογένεια Τσέντσι” ο Μιλτιάδης Φιορέντζης ως Κόμης Τσέντσι και η Ελεάνα Καυκαλά ως Μπαλαντέρ επιστρέφουν μετά από 7 χρόνια στις πολυσυζητημένες ερμηνείες τους μέσα στο σκοτεινό κόσμο της Ρώμης του 1599, ενώ νέα εμφάνιση ως η μυθική ηρωίδα Βεατρίκη Τσέντσι κάνει η Ιφιγένεια Καραμήτρου.

Κόκκαλο | 9.15 μ.μ.
Το 1935 ο Αντονέν Αρτώ επινοεί μια εντελώς νέα θεατρική φόρμα, το “Θέατρο της Σκληρότητας”, και για να τη βάλει σε εφαρμογή δημιουργεί την παράσταση “Οι Τσέντσι” και παρά τις προσδοκίες αποτυγχάνει παταγωδώς. Ο Αρτώ αποφασίζει πως δεν θα σκηνοθετήσει ξανά ποτέ, ταξιδεύει ασταμάτητα αναζητώντας τη λύτρωση και στο τέλος συλλαμβάνεται για αλητεία. Το 1938 χαρακτηρίζεται επισήμως ως “παράφρων” και οδηγείται δια της βίας στο ψυχιατρείο, στο οποίο θα παραμείνει έγκλειστος για εννέα χρόνια. Την τελευταία μόνο χρονιά θα υποβληθεί σε περισσότερα από 51 ηλεκτροσόκ.

Το 1946 και λίγο πριν τον θάνατό του, αποκτά ξανά ελευθερία κινήσεων, έχοντας υποστεί ωστόσο ανεπανόρθωτες βλάβες από τις επίσημες θεραπευτικές μεθόδους. Οι “Φίλοι του Αντονέν Αρτώ” οργανώνουν μια ειδική βραδιά αφιερωμένη στο έργο του στο Θέατρο “Σάρα Μπερνάρ”, αλλά η είσοδος στον ίδιο απαγορεύεται, εξαιτίας του φόβου που προκαλεί η εξασθενημένη του φιγούρα. Απομονωμένος, ο Αρτώ στήνει από την αρχή το παλιό σκηνικό των “αποτυχημένων” Τσέντσι, φέρνει την ψυχή του στο προσκήνιο, την ξεγυμνώνει και την τραγουδά με πάθος και μαεστρία. Καλλιτέχνης, ιδιοφυής, επαναστάτης, αυτοκαταστροφικός και βαθιά, πολύ βαθιά ερωτευμένος και ερωτικός, συνθέτει την τελική του ετυμηγορία απέναντι στον σύγχρονο καθωσπρεπισμό, βγάζοντας τη γλώσσα στην κοινωνική υποκρισία επαναφέροντας το “Θέατρο της Σκληρότητας” στη θέση που του ανήκει: μέσα στις φλογισμένες καρδιές των εξεγερμένων.
Στο “Κόκκαλο” θα δούμε τον σπουδαίο ηθοποιό Γεράσιμο Γεννατά και τον ιδιοφυή μουσικό περφόρμερ Γιώργο Παλαμιώτη να ξανασυναντιούνται σε έναν βαθιά ανθρώπινο, αισθαντικό και τελετουργικό διάλογο με εξαιρετικά κοστούμια (Κωνσταντίνος Κασπίρης) και κατασκευές (Γιάννης Νίτσος) που κέρδισαν κοινό και κριτικούς.