Το λυκόφως των χρεών | Online από την
Εθνική Λυρική Σκηνή

Από: Μαρία Γεωργιάδου

Source:www.musicity.gr
Η πολυσυζητημένη όπερα σε παράφραση έρχεται στην GNO TV
Διαθέσιμη για on demand μετάδοση έως 31 Ιουλίου 2021

Η όπερα σε παράφραση Το λυκόφως των χρεών, που εγκαινίασε την επίσημη λειτουργία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έρχεται στην GNO TV.

Πρόκειται για μια ριζική διασκευή του Λυκόφωτος των θεών του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε μουσική μεταγραφή του Χαράλαμπου Γωγιού, λιμπρέτο του Δημήτρη Δημόπουλου και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη.

Το πεντάωρης διάρκειας πρωτότυπο έργο μειώνεται στο μισό σε διάρκεια και μεταφέρεται σε διαστάσεις δωματίου, με έντεκα τραγουδιστές και ένα εννεαμελές ενόργανο σύνολο στη θέση της ογκώδους βαγκνερικής ορχήστρας και χορωδίας.

Πέραν, όμως, της μείωσης του αρχικού όγκου του έργου, η παράσταση προτείνει έναν καθ ημάς Βάγκνερ με ένα νέο λιμπρέτο στα ελληνικά, μετατρέποντας το –ούτως ή άλλως πλήρες πολιτικού στοχασμού– πρωτότυπο σε ένα εκρηκτικό πολιτικό μελόδραμα το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με ερωτήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας, όπως ακριβώς έκανε και ο Βάγκνερ στη δική του, ταραγμένη, εποχή. Στην ξεχωριστή αυτή ανάγνωση του αριστουργήματος του Βάγκνερ συμμετέχει ένα καστ ακμαίων πρωταγωνιστών της ΕΛΣ.

Το λυκόφως των χρεών αποτελεί την τρίτη παράφραση της ανατρεπτικής δημιουργικής ομάδας των Χαράλαμπου Γωγιού, Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου μετά τα YasouAida! και AirRossini, που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βερολίνο ανοίγοντας τον δρόμο για πιο πειραματικές αναγνώσεις έργων του κλασικού ρεπερτορίου.

Η παράσταση βιντεοσκοπήθηκε στις 12 και 14 Οκτωβρίου 2017 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Υπάρχουν διαθέσιμοι ελληνικοί και αγγλικοί υπότιτλοι, καθώς και κανάλια υποτίτλων με περιγραφή των μουσικών μοτίβων σε ελληνικά και αγγλικά.

Εισιτήριο: 5€

Προπώληση:www.ticketservices.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *