Art Magazino 102 | Η εικαστικός Άννα Κοιλάκου μιλάει στο Art Magazino 102 για την ζωή της και για
την έκθεση “Μαζί στην Τέχνη”

ΑΠΟ: Χρήστος Μιχαηλίδης & Νίκος Σουσάι

Άννα Κοιλάκου

Βιογραφικό

Η Άννα Κοιλάκου, το γένος Συρίγου, γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1955 στο Κερατσίνι Αττικής, όπου έζησε και ζει μέχρι σήμερα. Έχει σπουδάσει Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι παντρεμένη από 1981 με τον Παναγιώτη Κοιλάκο, με τον οποίον το 1983 απέκτησαν έναν γιο. Ασχολείται με την ποίηση, την πεζογραφία, τη ζωγραφική, την αγιογραφία,την πυρογραφία, το ψηφιδωτό και το κολάζ. Με τη ζωγραφική ασχολείται από την ηλικία των οκτώ ετών. Από τότε μέχρι σήμερα, ζωγραφίζει ανελλιπώς. Έχει ζωγραφίσει ακουαρέλες, τέμπερες, παστέλ, σινική μελάνη, κάρβουνο, ακρυλικά και λάδια. Ζωγραφίζει σε κάθε είδους επιφάνεια, από καμβά, ξύλο, πέτρα, γυαλί, ύφασμα, χαρτί και κεραμικό. Τα θέματά της τα αντλεί από την φύση, τον άνθρωπο και τη ζωή εν γένει. Λατρεύει την Αναγέννηση και καθετί το κλασσικό, χωρίς να περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτό. Στο ενεργητικό της, έχει μια ατομική έκθεση το 2019, στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας, Σοφία Λασκαρίδου και πάμπολλες ομαδικές, κυρίως στην MegArt Gallery, στον χώρο της οποίας το 2022 θα διοργανώσει την δεύτερη ατομική της έκθεση. Όνειρό της είναι να συνεχίσει να γράφει, να ζωγραφίζει και να συμμετέχει διαρκώς στα καλλιτεχνικά δρώμενα, έχοντας πάντα την αγάπη και την εκτίμηση των ανθρώπων του χώρου και όχι μόνον!!!

Art Magazino 102: Καλησπέρα σας, βρισκόμαστε στην MegArt Gallery, σε μια έκθεση μαζί με την κυρία Άννα Κοιλάκου και Ολίβια Αφιόνης με το όνομα “Μαζί στην Τέχνη”. Έχουμε κοντά μας την κυρία Κοιλάκου και θα θέλαμε να την ρωτήσουμε κάποια πράγματα.

Ερωτηματολόγιο:

Θα μπορούσατε να μας πείτε για την ζωή σας;

Άννα Κοιλάκου: Καταρχάς καλησπέρα. Eυχαριστώ για τη φιλοξενία που μου προσφέρετε στην MegArt Gallery. Έχω γεννηθεί το 1955, στο Κερατσίνι Αττικής και μεγάλωσα σε μια σχετικά κλειστή οικογένεια, μπορώ να πω. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα Oικονομικά. Ύστερα, δημιούργησα οικογένεια και άρχισα να ασχολούμαι πιο συστηματικά με την ζωγραφική, με την οποία ασχολούμαι από την ηλικία των 8 ετών. Έχω ασχοληθεί με πολλά είδη. Tον πρώτο καιρό, λόγω της αυστηρότητας των γονιών μου, είχα ασχοληθεί με απλά πράγματα, δηλαδή σκίτσο, κάρβουνο, ακουαρέλες, παστέλ, επιπλέον έκανα και κολλάζ. Αργότερα, τελειώνοντας τις σπουδές μου, αποφάσισα να ασχοληθώ πιο σοβαρά με την ζωγραφική και ξεκίνησα να κάνω ελαιογραφίες.

Οπτασία – Ελαιογραφία 0.80×1.20

Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν, αποφάσισα ότι θέλω να κάνω κάτι περισσότερο γύρω από την τέχνη και άρχισα μαθήματα αγιογραφίας. Έτσι, μπόρεσα και έκανα αγιογραφίες μαζί με τις ελαιογραφίες μου, καθώς και πυρογραφίες. Αυτά, όσον αφορά το κομμάτι της τέχνης. Βέβαια, τολμώ να πω ότι δίπλα στον κύριο Δήμο Παγουλάτο, μου δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να παρουσιάσω το έργο μου και χαίρομαι πολύ για αυτό, καθώς και για την φιλοξενία που μου προσφέρθηκε και την αγάπη με την οποία με αγκαλιάσατε. Να είστε καλά και εύχομαι πάντοτε αυτός ο χώρος, να είναι ένας μικρός ναός της τέχνης και να δέχεται και να αγκαλιάζει όλους τους καλλιτέχνες που επιθυμούν να παρουσιάσουν τις δουλειές τους.

Γιαγιά – Ελαιογραφία 0.80×1.10

Βέβαια, θεωρώ τιμή μου την σημερινή έκθεση, όχι μόνο γιατί παρουσιάζω την δουλειά μου σε αυτό το χώρο, αλλά και επειδή το κάνω μαζί με την κυρία Ολίβια Αφιόνης η οποία είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και μία καλλιτέχνης που έχει προσφέρει πολλά στην τέχνη.

Art Magazino 102: Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ. Βλέπουμε και θαυμάζουμε τα έργα σου εδώ. Η δουλεία σου είναι δυνατή, φοβερή. Έχεις Αναγέννηση, λουλούδια, καράβια. Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία μπορείς να ασχοληθείς, τα οποία φαίνονται στον καταπληκτικό τοίχο σου εδώ με όσες δημιουργίες εκθέτουμε.

Καράβι – Ελαιογραφία 0.50×0.70

Θέλεις να μας πεις κάτι συγκεκριμένο για κάποιο έργο που σου πήρε πιο πολύ δουλεία, δημιουργικότητα ή αγάπη από τα άλλα;

Άννα Κοιλάκου: Μπορώ να πω ότι σε όλα τα έργα μου έχω βάλει το ίδιο κέφι και την ίδια χαρά. Έβαλα πολύ χρώμα, επειδή μέσα στην ψυχή μου λαχταράω την ομορφιά της ζωής. Γιατί αυτή είναι η δύναμη που σε βοηθάει να προχωρήσεις. Βέβαια, είναι διαφόρων ειδών δουλειές, επειδή μου αρέσει να πειραματίζομαι, τόσο στα αναγεννησιακά, όσο και στα μοντέρνα. Τόσο στις προσωπογραφίες, όσο και στα άνθη, στις θαλασσογραφίες, τα τοπία και τα μαυρόασπρα. Έκανα επίσης και κάποιες αγιογραφίες καθώς και κάποιες πυρογραφίες.

Art Magazino 102: Και σπουδαίες μάλιστα, όντως φανταστικές. Τα έργα σου είναι όλα υπέροχα, χάρις την τελειότητα και την υπομονή που βάζεις σε αυτά. Έχεις επίσης και κάποια πολύ μεγάλα έργα.

Κολιμπρί – Ελαιογραφία 0.30×0.40

Ήταν δύσκολα τα μεγάλα σου έργα να εκτεθούν;

Άννα Κοιλάκου: Αυτά ήταν λίγο δύσκολα να εκτεθούν, γιατί θα ήταν πολύ λίγα στο να δείξουν την ποικιλομορφία της ενασχόλησής μου με την ζωγραφική. Ήθελα να δείξω την γκάμα των θεμάτων με τα οποία ασχολούμαι. Δηλαδή ότι δεν ασχολούμαι μόνο με την αναγέννηση, γιατί τα μεγάλα έργα είναι συνήθως αναγέννηση, αλλά τελευταία, κατόπιν προτροπής του κυρίου Παγουλάτου, μπήκα και στην μοντέρνα τέχνη, με έργα μαυρόασπρα. Είχα την τύχη, βέβαια, κάποια να έχουν εκτεθεί μέχρι τώρα και κάποια να εκτεθούν στο μέλλον.

Θέλετε να μας πείτε για τα μελλοντικά σας σχέδια;

Άννα Κοιλάκου: Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι: Πρώτα απ’ όλα να είμαι καλά, να ζωγραφίζω και να είναι καλά η οικογένεια μου. Όσον αφορά την ζωγραφική, θέλω να μπορώ να συνεχίσω να εκθέτω σε χώρους όπως είναι αυτός εδώ, δηλαδή η MegArt Gallery. Να έχω την αγάπη και την φιλία των συντελεστών της γκαλερί και να μπορώ να δείχνω την δουλεία μου. Βεβαίως, είμαι ευγνώμων, από τα βάθη της καρδιάς μου, για την ανάδειξη της. Τώρα αυτή θα είναι είτε σε ομαδικές εκθέσεις, ή σε κάποιες ατομικές οι οποίες θα ακολουθήσουν. Εξαρτάται από το πόσα έργα θα κατορθώσω να δημιουργήσω και από τον χρόνο που θα κατανεμηθεί στην γκαλερί με όλους τους καλλιτέχνες, αγαπημένους ανθρώπους και φίλους οι οποίοι θα συμμετέχουν. Πάντως θα είναι πολύ μεγάλη μου χαρά.

Άγιος Νικόλαος – Αγιογραφία σε κορμό

Art Magazino 102: Να είσαι καλά, Άννα Κοιλάκου. Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ, για την δουλεία σου, σε ευχαριστούμε που είσαι μαζί μας. Θέλουμε να δημιουργείς πάντα και να έρχονται τα έργα σου να τα βλέπουμε στην γκαλερί μας.

Άννα Κοιλάκου: Η αγάπη σας, η βοήθεια σας και η συμπαράσταση σας, μαζί με την αγάπη της οικογένειας μου είναι οι πραγματικές μου εμπνεύσεις. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους: σχέδια, χρώματα, δημιουργίες. Να είστε πάντα καλά.

Art Magazino 102: Σε ευχαριστούμε πολύ, Άννα.

Άννα Κοιλάκου: Εγώ σας ευχαριστώ! Καλή συνέχεια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *