Art Magazino 102 | Η Καίτη Πανάγου
Mιλάει στο Artmagazino 102

ΑΠΟ: Μιχάλη Τσαντέ

Καίτη Πανάγου-Σταυρακούδη:

Η Καίτη Πανάγου-Σταυρακούδη γεννήθηκε στην Ιστιαία Ευβοίας. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε τριάντα δύο περίπου χρόνια σαν καθηγήτρια φιλόλογος
στη Μ.Ε (δευτεροβάθμια εκπαίδευση),σε Λύκεια. Η αγάπη της για τη
ζωγραφική πάντα υπέβοσκε μέσα της. Είναι παντελώς αυτοδίδακτη. Δάσκαλοί της είναι το μυαλό και η ψυχή της.Δεν
αρκείται μόνο σε μία τεχνοτροπία!!η έκφρασή της αποδίδεται με πολλούς τρόπους,που άπτονται του
ρεαλισμού, σουρεαλισμού με ιδεολογικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Τα
υλικά που χρησιμοποιεί είναι κυρίως λάδια, ακρυλικά, υδροχρώματα και όχι
μόνο.
Είναι μέλος του εικαστικού συλλόγου”ΑΠΕΛΛΗΣ”στον οποίο είναι και ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ του διοικητικού
συμβουλίου, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και Τέχνης (ΠΕΛΤ),της Ένωσης καλλιτεχνών
”ΔΙΩΝΗ”,στο ”ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΡΑΜΑ” και σε άλλους εικαστικούς συλλόγους. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές
Εκθέσεις πάνω από 60 και συνεχίζει να λαμβάνει μέρος. Τρεις ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ. Πρόσφατα
εκπροσώπησε την Ελλάδα σε παγκόσμιες διαδικτυακές εκθέσεις στη Χιλή,Αίγυπτο,Συρία,Λιβύη.Εξαιρετική η
συμμετοχή της στα ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ 2015,2017(συλλεκτικά)των εκδόσεων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.Συμμετοχές
4 σε ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ του καλλιτεχνικού συλλόγου ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΕΧΝΗΣ,σε ΛΕΥΚΩΜΑ της ART
WAY και των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ ,σε δύο καλλιτεχνικά βιβλία της ΠΕΠΤ, σε ημερολόγια της ΠΕΛΤ και πολιτιστικού
συλλόγου”50 plus, Ελπίδα”. Για τα έργα της έχουν γίνει αφιερώματα σε αξιόλογα blogs,όπως στο homo
universalis,σε εκπομπές με συνεντεύξεις στην τηλεόραση(ανάδειξέ το)αναφορές σε περιοδικά, όπως
ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ,εφημερίδες (Ευβοϊκή γνώμη)και ηλεκτρονικές. Πολλά έργα της έχουν τύχει
διακρίσεων σε διεθνείς ομάδες.Πίνακάς της με τίτλο ”Σπασμένο καράβι” βρίσκεται στο Μουσείο-Αρχείο του
γνωστού Χαλκιδέου υπερρεαλιστή ποιητή και λογοτέχνη Γ.Σκαρίμπα. Έργα της έχουν δοθεί για φιλανθρωπικό
σκοπό στον Άγ.Σάββα,στο Χατζηπατέρειο ίδρυμα,στο Νοσακομείο Ι.Μεταξάς, στο Χαμόγελο του παιδιού. Πολλά
έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: e-mail panagou.ka@hotmail.com

FACEBOOK . Tηλ.6977232895

1. Εάν δεν ήσασταν καλλιτέχνης, τι θα θέλατε να είστε;
Απάντηση: Το κύριο επάγγελμά μου-λειτούργημα ήταν εκπαιδευτικός στη β/θμια εκπαίδευση,καθηγήτρια φιλόλογος σε Λύκεια της χώρας μας,για 32 περίπου χρόνια. Το καλλιτεχνικό μου ταλέντο υπήρχε ”εν δυνάμει” και το αξιοποίησα συστηματικά εδώ και έντεκα χρόνια,αφού συνταξιοδοτήθηκα και μπόρεσα επιτέλους να εκφρασθώ με το νου και την ψυχή,κάτι που πολύ επιθυμούσα εδώ και χρόνια! Επομένως καταλάβατε ότι αυτό που ήμουνα,αυτό ήθελα από μικρή και υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία(εκπαιδευτικός-παιδαγωγός).

2. Ποιο είναι το επάγγελμα που δεν θα ασκούσατε ποτέ;
Απάντηση:Δεν θα ασκούσα ποτέ επάγγελμα που δεν θα είχε βασικό χαρακτηριστικό την ουσιαστική προσφορά μου στον άνθρωπο,εννοώντας την πνευματική και ψυχική προσφορά!άλλωστε από την παιδική μου ακόμη και εφηβική ηλικία έναν στόχο είχα, που αξιώθηκα να τον επιτύχω,αυτόν του εκπαιδευτικού!

3. Ποιoς πίνακας στόλιζε τον τοίχο του εφηβικού σας δωματίου;
Απάντηση:Κάνοντας μία νοερή αναδρομή στο μακρινό παρελθόν,που τα χρόνια ήταν διαφορετικά σε σχέση με το σήμερα,δεν υπάρχει στη μνήμη μου κάποιος πίνακας στο εφηβικό μου δωμάτιο,εκτός από μία βιβλιοθήκη με κλασσικούς λογοτέχνες,ξένους και Έλληνες,όπως Παπαδιαμάντη,Καραγάτση,Πην.Δέλτα,Λουντέμη,Ντοστογιέφσκι,Τολστόϊ και πολλούς άλλους!

4. Ποια είναι η καλλιτεχνική σας εμπειρία-ορόσημο;
Απάντηση:Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη,όταν αναγνωρίσθηκε και διακρίθηκε το ταλέντο μου από επιτροπή καθηγητών της ΑΣΚ,σε διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από το Φιλολογικό σύλλογο ”Παρνασσός”Ήταν στην αρχή ακόμη της καλλιτεχνικής μου έκφρασης που τόλμησα να εκθέσω έργα μου στο κοινό!σημαντικό ορόσημο για μένα,αφού η κριτική ειδημόνων με έκανε να πιστέψω στον εαυτό μου και να συνεχίσω να εκφράζω την ψυχή μου, το μυαλό μου και να ανοίξω μια αμφίρροπη και διαλεκτική σχέση με το κοινό.

5. Πώς καταφέρνετε να κρατάτε τον εαυτό σας γειωμένο/η;
Απάντηση: Νομίζω ότι για να είναι κάποιος γειωμένος πρέπει να έχει αρχικά δυνατά ερείσματα για να μπορεί να ορθοποδήσει!αυτά μπορεί να είναι εξωγενή και ενδογενή!τα εξωγενή δεν υφίστανται πάντα για όλους,αλλά τα ενδογενή μπορεί να τα δημιουργήσει μόνος του με τη γνώση που οδηγεί στην αυτογνωσία,αυτοκυριαρχία,στην καλλιέργεια του μυαλού και της ψυχής,την ενσυναίσθηση!!Έτσι προσπαθούσα από την εφηβεία μου ακόμη να γίνω ένας άνθρωπος που να γνωρίζει το νόημα της παρουσίας του σ’αυτόν τον κόσμο και να τη δικαιώσει με την προσφορά του, με όποιον θεμιτό τρόπο μπορεί!

6. Ποιος καλλιτέχνης είναι το πρότυπό σας, και ποσο σας εχει επηρεάσει ?
Απάντηση:Αν αναλογισθούμε ότι κατά τον ”ρουν” της ιστορίας και την πορεία της τέχνης οι καλλιτέχνες που αναγνωρίσθηκαν για το έργο τους είναι πάρα πολλοί και αξιόλογοι ,θα έλεγα ότι δεν έχω ένα συγκεκριμένο πρότυπο,αλλά από τις μελέτες μου έχω δεχθεί επιδράσεις από πολλούς που θαυμάζω!θα μπορούσα να αναφέρω τον Βίνσεντ βαν Γκογκ,Κλοντ Μονέ!Βέβαια είναι αξιοθαύμαστοι οι αναγεννησιακοί καλλιτέχνες,που ανήκουν σε μια άλλη εποχή,όταν η τέχνη ήταν στην ακμή της και εξέφραζαν την εποχή τους,πράγμα που σημαίνει δεν επαναλαμβάνονται!

7. Ποια επoχή του χρόνου σας αρέσει περισσότερο να ζωγραφίζετε;
Απάντηση: Μου αρέσουν όλες οι εποχές,γιατί κάθε μία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά,τα δικά της χρώματα,τις δικές της ομορφιές!μου αρέσουν πολύ οι θαλασσογραφίες που παραπέμπουν κυρίως στο καλοκαίρι,αλλά και στο φθινόπωρο-χειμώνα!!ωστόσο αγαπώ πολύ και τα χρώματα του φθινοπώρου,καθώς και τα φθινοπωρινά ηλιοβασιλέματα!και τι να πω για την άνοιξη που όλα αναγεννώνται και σφύζουν από ζωή και χρώματα!!
8. Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη επιτυχία σας;
Απάντηση:Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μία!για μένα πολλά είναι αυτά που με χαροποίησαν μέχρι τώρα.Επιτυχία θεωρώ την όλη πορεία μου μέχρι σήμερα,αφού υπάρχουν καλές κριτικές,θετικά σχόλια,που υπάρχουν αφιερώματα σε λευκώματα,ημερολόγια συλλεκτικά των εκδόσεων Βιβλίονετ, σε blogs,συνεντεύξεις για το έργο μου στον τύπο(εφημερίδες,κυρίως τοπικές,περιοδικά)και στο διαδίκτυο,συμμετοχές σε διαδικτυακές εκθέσεις,που προσκλήθηκα να συμμετάσχω,για παράδειγμα από καλλιτέχνες της Χιλής,αφιλοκερδώς,με θέματα-μηνυματικά για τον covid-19,για την ειρήνη και είμαι η μόνη που αντιπροσωπεύει τη χώρα μας και στην τρίτη έκθεση που ακολουθεί επίσης για την παγκόσμια Ειρήνη με 140 χώρες και πάρα πολλούς καλλιτέχνες απ’όλο τον κόσμο!επίσης συμμετοχές μου σε διαδικτυακές εκθέσεις που διοργάνωσαν(αφιλοκερδώς) οι writers capital foundation για την ειρήνη στη Συρία,ΛΙβύη.Σε διεθνές φεστιβάλ Panorama,που διοργάνωσε ο ίδιος οργανισμός με θέμα που αφορούσε στην προστασία των ζώων το έργο μου ”τρυφερότητα”πήρε βραβείο(4 ελληνίδες από τα 18 βραβεία, στα 350 έργα).Και βέβαια η συμμετοχή μου δύο φορές σε εκθέσεις του φιλολογικού συλλόγου”ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ”,κατόπιν διαγωνισμού!Ελπίζω να μην σας κούρασα!

9. Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
Απάντηση:Και πάλι δεν θα απαντήσω μονολεκτικά!γιατί δεν είναι μόνο ένα το χρώμα που αγαπώ!μου αρέσουν πολλά χρώματα και κυρίως τα έντονα!τα βασικά και τα παράγωγά τους,μαζί με τις διαβαθμίσεις τους!!

10. Απαλλάσσεστε από τα προβλήματά σας όταν δημιουργείτε ένα έργο;
Απάντηση:Είναι υπερβολή να πω ότι απαλλάσσομαι από τα προβλήματά μου!νομίζω σε κανέναν δεν συμβαίνει αυτό!το ό,τι ξεφεύγω και ξεχνιέμαι,σαφώς και συμβαίνει αυτό!είναι σαν να έχω μετοικήσει σε άλλον κόσμο και οι αισθήσεις μου δεν εκφράζουν το παρόν.Η ζωγραφική για μένα είναι διαφυγή από την πραγματικότητα και έκφραση του νου και της ψυχής!άλλωστε σχεδόν οι περισσότερες δημιουργίες μου είναι αποκυήματα του είναι μου,εκτός βέβαια,όταν η φύση με προκαλεί να την αντιγράψω!

11. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Απάντηση:Νομίζω ότι η ερώτηση αυτή έχει καλυφθεί από την απάντηση στην ερώτηση 6.

12. Τι είναι η ζωγραφική για εσάς;
Απάντηση:Η ζωγραφική για μένα είναι ανάταση ψυχής,έκφραση του νου,πάθος και λατρεία!Όταν έχω στα χέρια μου έναν λευκό καμβά ή χαρτί και με τα χρώματα της παλέτας μου δημιουργώ αυτό που αναδύεται από τον εσωτερικό μου κόσμο ,είναι σαν να ακουμπώ στον καμβά ένα κομμάτι της ψυχής μου!ξέρω την κάθε πινελιά,την κάθε γραμμή και όταν ολοκληρώνεται αισθάνομαι ότι ένα ακόμη εικαστικό”παιδί μου”βγήκε στο φως.Η ευφορία της ψυχής για τα αποκυήματά της δεν περιγράφεται.Και βέβαια αυτό που για μένα είναι σημαντικό, είναι ότι με τις δημιουργίες μου προσπαθώ,εκτός από το να τέρψω αισθητικά το κοινό ,να μπορώ να μεταδώσω μηνύματα που θα προβληματίσουν,θα αφυπνίσουν και θα εμπλουτίσουν το πνεύμα του,θα καλλιεργήσουν την ψυχή του και το ήθος του.Γενικότερα για μένα η Τέχνη πρέπει να εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της αγωγής και παιδείας του ανθρώπου!

13. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;
Απάντηση: Ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το θεατή υπάρχει μια διαλεκτική, αμφίδρομη επικοινωνία! Ο πραγματικός καλλιτέχνης που χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και αξίες προσπερνά την πεζότητα της ζωής με τις εικόνες της ψυχής του, δημιουργώντας με αισθαντικό ύφος, πέρα από πάθη και συμφέροντα και μακριά από οτιδήποτε υποβαθμίζει την ανθρώπινη φύση του!Αυτό λοιπόν που περιέγραψα πιο πάνω θέλω να πιστεύω κι εγώ για τον εαυτό μου!Μία εικαστικός με ευαισθησίες!!!

14. Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;
Απάντηση:Πάντα με συνέπαιρναν αυτά που με περιέβαλαν, αυτά που υπήρχαν γύρω μου, εννοώντας το μεγαλείο της φύσης, που η τέχνη αντιγράφει, αφού αυτή είναι το πρωτότυπο και η τέχνη τη μιμείται. Ιδιαίτερα με συγκινεί η θάλασσα!
Οι άνθρωποι με τη διαφορετική συμπεριφορά είτε είναι αυτοί που συγχρωτίζομαι ή κι αυτοί του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.
Οι συνθήκες της ζωής μας, το συνεχές γίγνεσθαι, το “τα πάντα ρει, πάντα χωρεί και ουδέν μένει” του Ηράκλειτου.
Το σύμπαν, μέρος του οποίου είμαστε, με την υπερβατικότητα που μας εκφράζει και τη δική μας ασημαντότητα μέσα σ’ αυτό. Οι διεργασίες της σκέψης από εσωτερικά ερεθίσματα που βασίζονται στο γνωστικό, ιδεολογικό και συναισθηματικό υπόβαθρο του νου και της ψυχής, που, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ταυτίζονται και αποτελούν το κέντρο του “Εγώ”μας.

15. Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;
Απάντηση:Υποθετικά και με τη φαντασία μου δεν θα μπορούσα να απαντήσω σε μια τέτοιου είδους ερώτηση!ζούμε σε μια εποχή τελείως διαφορετική με τα δικά της χαρακτηριστικά,τους διαφορετικούς προβληματισμούς,τις διαφορετικές συνθήκες με αλλιώτικη ιεράρχηση αξιών!πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες του παρελθόντος είχαν τα ερεθίσματα και τις εμπνεύσεις ,ο καθένας της εποχής του.Άλλα κοινωνικά δεδομένα,άλλες εικόνες,άνθρωποι με άλλες αντιλήψεις!δημιούργησαν έργα αξιοθαύμαστα,που δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν.Εγώ εκφράζω τη δική μου εποχή,όπως έχει διαμορφωθεί,άλλωστε όλα αλλάζουν στο πέρασμα των χρόνων,ακόμη και η Τέχνη!!

16. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Απάντηση:Νομίζω ότι αυτό που θα επιθυμούσα στο εγγύς μέλλον να έχω, πάνω απ’ όλα υγεία και να μπορώ να δημιουργώ με τον ίδιο ρυθμό και πάθος και η αποστολή της τέχνης μου να επιτευχθεί! Επίσης να συνεχίσω να συμμετέχω σε ομαδικές εκθέσεις (μέχρι τώρα έχω συμμετάσχει σε πάνω από 60 σε πολλούς εικαστικούς χώρους), σε έστω και διαδικτυακές εκθέσεις με πολλές χώρες μαζί, που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα (έχω ήδη συμμετάσχει με τη Χιλή για τον covid-19,για την παγκόσμια Ειρήνη, με τη Λιβύη,τη Συρία και πολλές ακόμη χώρες, που προσπαθούν να ενώσουν τους ανθρώπους). Ακόμη να μπορέσω να εκθέσω τα έργα μου και σε άλλες ατομικές εκθέσεις (έχω οργανώσει 4 μέχρι τώρα). Ευελπισθώ και εύχομαι η Τέχνη σύντομα να αναβαθμισθεί και να βρει ξανά τη θέση που της αρμόζει. Και βέβαια θα ήταν υπερφίαλο και ανεδαφικό να κάνω μεγαλεπήβολα σχέδια σ’ αυτούς τους δύσκολους και ζοφερούς καιρούς!-

17. Ποια εικαστική τάση σας ενδιαφέρει περισσότερο;
Απάντηση:Δεν θα ενέτασσα τις δημιουργίες μου σε συγκεκριμένο ρεύμα, γιατί δεν εκφράζομαι μέσα από ένα ρεύμα μόνο ή πάντα με την ίδια τεχνοτροπία! Αυτό δεν προσιδιάζει στην ψυχοσύνθεσή μου! Ωστόσο θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι τρια ρεύματα με αντιπροσωπεύουν: η παραστατική, ρεαλιστική ζωγραφική, η σουρεαλιστική-συμβολική ζωγραφική, γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράζω ιδέες με φιλοσοφικές προεκτάσεις και μηνύματα που να έχουν απήχηση στο κοινό και ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός, γιατί μου παρέχει τη δυνατότητα της ελεύθερης δημιουργίας.

18. Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;
Απάντηση:Νομίζω ότι αυτή η ερώτηση έχει απαντηθεί στις παραπάνω ερωτήσεις!

19. Πόσα έργα εχετε δημιουργήσει περίπου?
Απάντηση¨:Τα έργα που μέχρι τώρα έχω δημιουργήσει είναι περίπου τριακόσια(300).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *