Art Magazino 102 | O τραγουδιστής με την βελούδινη φωνή, Χάρης Αναγνώστου, μιλάει στον Χρήστο
Μιχαηλίδη για το Art Magazino 102

ΑΠΟ: Χρήστος Μιχαηλίδης

Χάρης Αναγνώστου

Ερωτηματολόγιο:

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση;

Χάρης Αναγνώστου: Σε ηλικία 2 ετών περίπου να τραγουδάω το φυσάει πολύ απ’ το σπασμένο μου το τζάμι του Γιάννη Πλούταρχου, το έχω ακόμη σαν εικόνα πολύ έντονα στο μυαλό μου.

Με ποιον μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Χάρης Αναγνώστου: Δεν είμαι ενθουσιασμένος με κάποιον συγκεκριμένο καλλιτέχνη που θα ήθελα να συνεργαστώ, θαυμάζω και σέβομαι απεριόριστα όλους τους καλλιτέχνες. Ιδιαίτερα θα μου άρεσε να συνεργαστώ με κάποιον καλλιτέχνη ο οποίος θα είχε πιο ανατολίτικα παιξίματα και να τον συνοδεύω με την φωνή μου.

Ποια είναι η άποψη σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;

Χάρης Αναγνώστου: Τα μουσικά σόους κάνουν καλό και παρέχουν στους μουσικούς την ευκαιρία να προβάλουν σε μεγαλύτερο κοινό την δουλειά τους και τον εαυτό τους είναι ένα πολύ καλό εργαλείο.

Υπαρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

Χάρης Αναγνώστου: Δεν γνωρίζω την πραγματική έννοια του μάνατζερ. Υπάρχουν πολλοί καλοί bookers στο να κλείνουν δουλειές με καλές αποδοχές σε καλά μαγαζιά και καλλιτεχνικούς χώρες, πιστεύω περισσότερο έχει να κάνει με το πόσο είσαι διατεθειμένος σαν καλλιτέχνης να το κάνεις ότι κάνεις 100% επαγγελματικά και πόσα μπορείς να θυσιάσεις για αυτό να πάρεις ρίσκο και να κάνεις μεγάλα βήματα, επιπλέον και το πόσο budget διαθέτεις να επενδύσεις στον εαυτό σου, με αυτές τις προϋποθέσεις πιστεύω ότι εάν τις πληρεί ένας καλλιτέχνης υπάρχουν σωστοί άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Χάρης Αναγνώστου: Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να κάνω βασική μου δουλεία και αντικείμενο απασχόλησης την μουσική να ζω και να βιοπορίζομαι με αυτό, να κάνω ωραίες δουλειές και ιδιαίτερα κομμάτια.

Σας «τρομάζει» η επιτυχία ή η αποτυχία;

Χάρης Αναγνώστου: Νομίζω ότι περισσότερο με τρομάζει η αποτυχία, άλλα δεν είναι για εμένα παράγοντας που θα με επηρεάσει στο να μην κάνω κάτι και να ρισκάρω με τον φόβο της αποτυχίας. Απλά κάνω τις “καβάντζες” και κοιτώ να έχω πάντα μια εναλλακτική σε οτιδήποτε κάνω.

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Χάρης Αναγνώστου: Η μουσική ενώνει ανθρώπους πολιτισμούς και ψυχές, ουσιαστικά δημιουργείται από τον λαό και χαρακτηρίζει λαούς, αποτελεί πολιτισμικό κομμάτι του κάθε λαού και τόπου.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Χάρης Αναγνώστου: Όλους του μουσικούς που παίζουν με ψυχή!

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Χάρης Αναγνώστου: Απαντώ με σιγουριά, υπάρχει ΑΝΑΓΚΗ για μουσική παιδεία πιστεύω πως συμβάλει πολύ στην δημιουργικότητα του ανθρώπου και στην ψυχοσύνθεση του.

Τα παραδοσιακά όργανα μας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αναβαθμίσουν την μουσική παιδεία. Θα χρησιμοποιούσατε παραδοσιακά όργανα όπως π.χ. η ποντιακή λύρα στην δική σας δισκογραφική δουλειά;

Χάρης Αναγνώστου: Τα παραδοσιακά όργανα και η παραδοσιακή μουσική είναι κάποια στοιχεία που πρέπει με το πέρασμα των χρόνων να τα διαφυλάξουμε σαν καλλιτέχνες μουσικοί από το αρχικό στάδιο στο πως κατασκευάζεται ένα όργανο και σε όλα του τα επίπεδα, είναι αυτά που εξελίσσονται μαζί μας και φτάνουμε στην μουσική του σήμερα με ιστορία και ιδιαίτερη κουλτούρα και παράδοση, προσωπικά εμένα μου δημιουργούν στο άκουσμά τους πολλά συναισθήματα και εικόνες, σίγουρα θα συμπεριλάμβανα στις ενορχηστρώσεις μιας δουλείας μου τέτοια όργανα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Χάρης Αναγνώστου: Νομίζω πως κάποιος άνθρωπος γεννιέται με αυτήν την ευαισθησία και έχει το χάρισμα να δημιουργεί και να έχει διαφορετική οπτική στα πράγματα.

Τι σημαίνει η μουσική για σένα;

Χάρης Αναγνώστου: Προερχόμενος από μουσική οικογένεια με τον πατέρα μου τραγουδιστή και υπόλοιπα μέλη οργανοπαίκτες, μουσικούς, ψάλτες, θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου στον κύκλο αυτό και πολύ στενά συνδεδεμένο με την μουσική, η μουσική είναι μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου και αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ψυχή μου, είναι τρόπος έκφρασης και βάλσαμο για αυτήν.

Διδάσκεται σήμερα η μουσική παράδοση μέσα από τα μουσικά γυμνάσια και σε ανώτερες σπουδές. Πρέπει όλοι οι μουσικοί να είναι απαραίτητα μέσα από εκεί;

Χάρης Αναγνώστου: Σίγουρα δεν είναι απαραίτητο. Υπάρχουν πολλοί γνωστοί και με μεγάλη
πορεία και έργο καλλιτέχνες που δεν είχαν καμία κατάρτιση στο αντικείμενο και ήταν
απλά αυτοδίδακτοι.

Ακούμε πολλά και διάφορα για την Α.Ε.Π.Ι. Πείτε μας την δική σας άποψη.

Χάρης Αναγνώστου: Δεν γνωρίζω πάρα πολλά για την ΑΕΠΙ πέρα από το τί είναι και για το οικονομικό σκάνδαλο όπου εμπλέκεται. Κάλο είναι να υπάρχει μία εταιρία όπου θα προστατεύει και θα διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, δημιουργών με καλύτερο έλεγχο από αρμόδιες αρχές όπως το υπουργείο πολιτισμού.

Σήμερα πολλοί καλλιτέχνες αρκούνται σε ένα demo από ένα home studio. Συμφωνείτε με αυτό; Ή πρέπει να είναι σε μια δισκογραφική εταιρεία;

Χάρης Αναγνώστου: Καλλιτέχνης δεν είναι μόνο αυτός που ανήκει σε μια δισκογραφική εταιρία, καλώς η κακώς οι δισκογραφικές δεν είναι για όλους και δεν έχουν την ευχέρεια όλοι η καλλιτέχνες να δαπανήσουν χρήματα για να προβάλλουν την δουλεία τους μέσα από αυτές. Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να ακουστεί και να προβληθεί στο ευρύτερο κοινό είναι αναγκασμένος να καταφεύγει σε αυτές.

Το YouTube και το Spotify πόσο καλό ή κακό κάνουν στους καλλιτέχνες;

Χάρης Αναγνώστου: Οποιοδήποτε μέσο μπορεί να φέρει το έργο σου στα σπίτια του κόσμου κάνει καλό.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Αναγνώστου για την συνέντευξη. Μπορείτε να βρείτε την μουσική του και το νέο του τραγούδι, “Εγώ Που Στοιχημάτιζα”, στις παρακάτω πηγές:


• Download Link: https://drive.google.com/file/d/1EAWjXqm1PWuFY1XyAqdDAwTeusLIi-16/view?usp=drivesdk
• Spotify: https://open.spotify.com/track/0aOU83yMnhvO31peEN7w9d• iTunes/Apple Music: https://music.apple.com/gr/album/egw-pou-stoiximatiza/1606954894?i=1606954895• Amazon Music: https://music.amazon.com/albums/B09R4S2N6W• Shazam: https://www.shazam.com/el/track/602110969/egw-pou-stoiximatiza• TikTok: https://vm.tiktok.com/ZML874HxU/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *