“foodprints”: Έκθεση φωτογραφίας στους χώρους εργασίας του Ινστιτούτου Γκαίτε

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

Μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας – προπομπός της μεγάλης παρουσίασης που έρχεται το φθινώπορο του 2023 – αφηγείται την ιστορία της μεσογειακής διατροφής.


© Yiannis Hadjiaslanis

Το 2021 ξεκίνησε μια ειδική σειρά παρουσιάσεων στους χώρους εργασίας του Ινστιτούτου Γκαίτε, με αφορμή την έκθεση “Interval” σε επιμέλεια της Έλενας Παπαδοπούλου και της Μάγιας Τούντα. Αυτή τη φορά, μια σειρά φωτογραφιών αποτελεί προεπισκόπηση του νέου ευρωπαϊκού πολυμεσικού έργου “foodprint – The Mediterranean Diet Revisited”. Αυτή η μικρής κλίμακας παρουσίαση προαναγγέλλει τη μεγάλη έκθεση φωτογραφίας που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο 2023 στο ΕΜΣΤ – Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα.

Η επιλογή των φωτογραφιών που κοσμούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα τους χώρους εργασίας στο ινστιτούτο έγινε από τον Αθηναίο καλλιτέχνη Στάμο Μιχαήλ. Τα έργα των Johann Clausen (Γερμανία), Maria Contreras Coll (Ισπανία), Chris de Bode (Ολλανδία), Elena Heatherwick (Ηνωμένο Βασίλειο) και Μυρτώς Παπαδοπούλου (Ελλάδα) εστιάζουν σε έναν τρόπο ζωής και διατροφής που εφαρμόζεται στη Μεσόγειο εδώ και αιώνες. Τα φωτογραφικά θέματα δημιουργήθηκαν στις επτά χώρες όπου η μεσογειακή διατροφή έχει ανακηρυχθεί άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Κύπρο και Μαρόκο.

© Yiannis Hadjiaslanis

Στις 24 Νοεμβρίου, η έκθεση στα γραφεία του ινστιτούτου θα είναι επισκέψιμη μεταξύ 4.30-7.30 μ.μ. Θα πραγματοποιηθούν τρεις ξεναγήσεις από την Μάρλεν Μούλιου, επιστημονική συνεργάτιδα της ομάδας παραγωγής της έκθεσης, στις 4.30 μ.μ. (ελληνικά), 5.30 μ.μ. (ελληνικά) και 6.30 μ.μ. (ελληνικά ή αγγλικά). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *