“Hunter Hunts in a Pink Mist”: Βρετανικό φολκλόρ και ελληνική μυθολογία στη νέα έκθεση του Luke Edward Hall

Από: Νίκος Σουσάι

Source: Αθηνόραμα

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει στη γκαλερί The Breeder τη δεύτερη ατομική του έκθεση, αντλώντας θεματικές από τους ελληνικούς μύθους και την ιστορία της τέχνης.

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την δεύτερη ατομική έκθεση του Luke Edward Hall, “The Hunter Hunts in a Pink Mist”, που περιλαμβάνει νέα έργα σε χαρτί και καμβά τα οποία εξελίσσουν την σπουδή του καλλιτέχνη γύρω από θέματα όπως η ελληνική μυθολογία, η Ιστορία της Τέχνης, το interior design, η μόδα και η αρχαιότητα. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η ρομαντική αισθητική των έργων του Luke Edward Hall εμπνέεται από το παρελθόν, αντλώντας αναφορές από το Bloomsbury Group και την ασάφεια των ορίων μεταξύ τέχνης και design που πρέσβευε, μέχρι τον Cecil Beaton και την αίσθηση του χρώματος που χαρακτηρίζει τις ταινίες του Wes Anderson. Ζωγραφίζει κυρίως φίλους και γνωστούς του αλλά και φανταστικούς χαρακτήρες με ένα διακριτό και ρευστό στυλ, επηρεασμένο από τον εκκεντρικό τρόπο ζωής των δεκαετιών του 1920 και του 1930. Ο Luke Edward Hall εμπνέεται σημαντικά από τον Jean Cocteau, τα γραμμικά σχέδια του οποίου -χρονολογημένα στα μέσα του 20ου αιώνα- φέρνουν στον νου την οικειότητα του ρομαντισμού, ενώ οι πρωταγωνιστές των πιο απομονωμένων του σκηνών διαποτίζονται από την ίδια συναισθηματική ασάφεια που χαρακτηρίζει το έργο του Patrick Procktor και του John Craxton.

Το συναισθηματικά και αισθητικά φορτισμένο έργο του Luke Edward Hall, προσεγγίζει τον έρωτα και τη νεότητα, ιδωμένα μέσα από το πρίσμα των νεαρών ανδρών πρωταγωνιστών του. Τα ποιητικά του σχέδια και οι πίνακές του πάλλονται σε μια τολμηρή, λυρική κίνηση, συνδυάζοντας την κλασική εικονογραφία με την αμεσότητα της καθημερινής ζωής, καθώς ακροβατούν ανάμεσα σε μυθικές αφηγήσεις και σε άκρως ιδιωτικούς εσωτερικούς χώρους. Ο Hall είναι ένας ζωγράφος των ανθρώπων, των τοπίων και των νεκρών φύσεων, που συνδυάζει στους καμβάδες του παστέλ αποχρώσεις με εκρηκτικά χρώματα για να αποδώσουν ένα μοναδικό συμβολικό σύμπαν που γεννιέται από το βρετανικό φολκλόρ και την ιστορία της τέχνης. Το αποτέλεσμα είναι ονειρικό. Τα έργα εξερευνούν ποικίλα ψυχολογικά τοπία, καθώς και ευρύτερες ανησυχίες όπως την τρωτότητα και τον διάχυτο ερωτισμό του ανδρικού σώματος. Ο Hall το προσεγγίζει ως φορέα ευαισθησίας και ερωτισμού σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει τις κυρίαρχες ετεροκανονικές αναπαραστάσεις συνδυάζοντας αρσενικά και θηλυκά στοιχεία σε αρμονικές συνθέσεις.

Σε αυτό το νέο σώμα δουλειάς, ο Hall εμπνέεται από προσωπικές εμπειρίες και το άμεσο περιβάλλον του, το σπίτι και τη ζωή του στην αγγλική εξοχή, όπου ζει και εργάζεται με τον σύζυγό του και τον σκύλο τους. Μαζί με τους χαρακτηριστικούς άνδρες πρωταγωνιστές του, παρουσιάζει εδώ σκηνές γεμάτες με καταπράσινους λόφους, κοιλάδες, ανθισμένα λουλούδια και ποτάμια. Το φυσικό περιβάλλον που τον περιτριγυρίζει καθημερινά γίνεται εδώ το σκηνικό όπου ξετυλίγονται οι ιστορίες του. Τα έργα, πλημμυρισμένα από μια αίσθηση αισιοδοξίας, χτίζουν το δικό τους συμβολικό σύμπαν, αναμειγνύοντας προσωπικές μνήμες, συμβολικά αρχέτυπα και επιθυμίες προσκαλώντας μας να δραπετεύσουμε σε έναν κόσμο ηδονής και ελπίδας.

Ο Luke Edward Hall έχει στο βιογραφικό του ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών, από projects interior design και μόδας έως τοιχογραφίες και εικονογραφήσεις για βιβλία, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Έχει συνεργαστεί με ένα πλήθος εταιρειών και οργανισμών όπως οι Burberry, Lanvin, Christie’s, Royal Academy of Arts, Ginori 1735, Svenskt Tenn και Habitat. Το 2020 το Hotel Les Deux Gares, το πρώτο μεγάλης κλίμακας έργο interior design και καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Hall, εγκαινιάστηκε στο Παρίσι, ένα ξενοδοχείο τριάντα οκτώ υπνοδωματίων και ένα bistrot στο 10ο διαμέρισμα της πόλης. Τον Μάρτιο του 2019, ο Luke εντάχθηκε στην συντακτική ομάδα των Financial Times ως εβδομαδιαίος συντάκτης στο FT Weekend, απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών σχετικά με την αισθητική, τo interior design και τον κομψό τρόπο ζωής. Τον Σεπτέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του “Ηall, Greco Disco: The Art & Design of Luke Edward Hall”, που εκδόθηκε από την teNeues. Τον Ιανουάριο του 2021, η γκαλερί The Breeder φιλοξένησε την πρώτη ατομική έκθεση του Hall στην Αθήνα, με τίτλο “Figs and Honey and Sailing”.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία του καλλιτέχνη, στις 14/9 (7-10 μ.μ.).

InfoThe Breeder: 14/9-14/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Luke Edward Hall, Pan in The Woods, 2022, watercolour on paper, 42 x 30 cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *