“Untold”: Ένα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ αφιερωμένο στο ελληνικό σινεμά

Από: Ολυμπία Εξαρχάκου

Η φρέσκια διοργάνωση παρουσιάζει ελληνικές ταινίες χωρίς διανομή και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την εγχώρια παραγωγή.


Με τίτλο Untold Φιλμ Φέστιβαλ και γενικό σύνθημα το μότο “ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί”, μία νέα κινηματογραφική διοργάνωση έρχεται το 2023 στην Αθήνα με έδρα το σινεμά Τριανόν από τις 26/1 έως 1/2.

Το πρόγραμμα του Untold αποτελείται αποκλειστικά από αμιγώς σύγχρονες ελληνικές ταινίες οι οποίες δεν έχουν βρει διανομή, δηλαδή δεν κυκλοφόρησαν συμβατικά στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά περιοριστικάν σε συμμετοχές σε φεστιβάλ ή σε περιστασιακές εναλλακτικές μορφές προβολής. Όπως σημειώνεται στο σκεπτικό της διοργάνωσης:

“Την τελευταία δεκαετία κυκλοφορούν κατά μέσο όρο στους κινηματογράφους, ανά σεζόν, περίπου 30 ταινίες ελληνικής παραγωγής. Πολλαπλάσιες είναι εκείνες οι οποίες δε συναντιούνται ποτέ με το κοινό, ολοκληρώνοντας μια πορεία που ξεκινά και τελειώνει στα εγχώρια ή και διεθνή φεστιβάλ. Σε μια χρονική συγκυρία στην οποία οι θεατές δείχνουν να εμπιστεύονται ξανά τα ελληνόφωνα φιλμ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η πανδημία βρίσκεται ακόμα στο φόντο, δοκιμάζουμε κάτι καινούριο με το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Untold.

Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα με κύρια πηγή την πρόσφατη παραγωγή του ελληνικού σινεμά, συγκεκριμένα αυτήν της τελευταίας πενταετίας και ανεξαρτήτως είδους, έχοντας ως γνώμονα τίτλους οι οποίοι δε βρήκαν μέχρι σήμερα διανομή ή αναζήτησαν προσωρινούς εναλλακτικούς τρόπους προβολής. Κύριο μέλημα του φεστιβάλ δεν είναι μόνο η υπογράμμιση του ταλέντου των εγχώριων σκηνοθετών, αλλά και η ανάδειξη προτάσεων με ξεχωριστή αισθητική και δυνάμει ρηξικέλευθη κινηματογραφική ματιά. Ευελπιστούμε μελλοντικά η βεντάλια του Untold να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, στην προσπάθειά μας να φέρουμε το κοντινό και μη παρελθόν του ελληνικού σινεμά στο παρόν.

Διότι στόχος του φεστιβάλ είναι να εξελιχθεί σε μια ιδανική αφορμή για να συναναστραφούμε εκ νέου με το ελληνικό σινεμά, να γίνει ένας κόμβος από τον οποίο θα περνούν κινηματογραφικοί δημιουργοί φιλμ που ενδεχομένως χάνονται από το ραντάρ της αγοράς, αλλά συναντιούνται και πάλι με το κοινό στη θαλπωρή της σκοτεινής αίθουσας”.

Μέχρις ότους ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του Untold, γίνεται γνωστή η πρώτη ταινία που θα προβληθεί στο event παρουσία του δημιουργού της. Ο λόγος για την αθηναϊκή πρεμιέρα του φιλμ “Άνθη στα Άνθη”, του χειροποίητου σκηνοθετικού ντεμπούτου του Γιώργου Αθανασίου, το οποίο παρουσιάστηκε στο πρόσφατο 63ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση της ασπρόμαυρης ρομαντικής κομεντί αφορά δύο όχι-τόσο-καλούς φίλους, οι οποίοι συμφωνούν να παίξουν ένα παιχνίδι και να πουν όσα δεν έχουν πει τόσο καιρό, ενώ ο χρόνος τελειώνει καθώς ένας από αυτούς πρόκειται να φύγει στο εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες για το Untold Φιλμ Φέστιβαλ θα ανακοινωθούν σύντομα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *