Ο εικαστικός Σωκράτης Ευγενίδης μιλάει στο
ArtMagazino 102

Από: Αγγέλοβ Νικολάι

Ερωτηματολόγιο

1. Εάν δεν ήσασταν καλλιτέχνης, τι θα θέλατε να είστε;
Απάντηση: Η απάντηση έρχεται εκ’ του ασφαλούς, δεδομένου ότι στη ζωή μου δραστηριοποιήθηκα σε διάφορους τομείς, στον κάθε έναν από αυτούς, έδειξα ενδιαφέρον και μεράκι και μπορώ να πω πως ο κάθε ένας, μου έδωσε ισχυρά μαθήματα, μέσα από λάθη, επιτυχίες, αποτυχίες, καλές και κακές στιγμές, με λίγα λόγια, νοιώθω μια πληρότητα που δεν μου επιτρέπει να αμφισβητήσω το παρελθόν μου, ωστόσο, η απάντηση έρχεται σχεδόν εύκολα, προσμετρώντας όλα τα προηγούμενα, σας καταθέτω ότι θα κλείσω τον κύκλο, με την ‘’αναπνοή’’ μου, την ζωγραφική!


2. Ποιο είναι το επάγγελμα που δεν θα ασκούσατε ποτέ;
Απάντηση: Χωρίς δεύτερη σκέψη, δεν θα γινόμουν ποτέ Πολιτικός, νομίζω πως η Τέχνη και η Πολιτική είναι δυο διαφορετικοί ‘’Κόσμοι’’ ! Ίσως και από άλλο Γαλαξία, η Πολιτική είναι η Μαύρη τρύπα, καταπίνει όλο το Φώς, όλων των Καλών, που συμβαίνουν πάνω στη Γή, πάντα φροντίζει να εξυπηρετεί τους λίγους και εικαστικά ‘’ανέραστους’’!


3. Ποιος πίνακας στόλιζε τον τοίχο του εφηβικού σας δωματίου;
Δεν είχα παιδικό δωμάτιο, μέναμε σε ένα σπίτι πολύ παλιό, που είχε ένα παγωμένο δωμάτιο κάτι σαν σάλα και ένα δωμάτιο που κοιμόμουν μαζί με τους γονείς μου μέχρι τα οκτώ μου όπου και χώρισαν, ο Πατέρας μου ήταν λάτρης της Αναγέννησης, είχε μέσα στην ‘’σάλα’’ ένα αντίγραφο του Eduard Manet ‘’Luncheon on the Grass’’, σκανδαλώδης για την εποχή του, ωστόσο πιστεύω πως έκανε καλή ‘’δουλειά‘’ επάνω μου, δεν θυμάμαι πόσες ώρες, κατανάλωσα να τον κοιτάζω, έκθαμβος!


4. Ποια είναι η καλλιτεχνική σας εμπειρία-ορόσημο;
Απάντηση: Το 1984, όταν έλαβα ιδιόχειρη, χειρόγραφη, επιστολή – πρόσκληση, από τον Δημήτρη Μυταρά, Πρύτανη τότε στην Α.Σ.Κ.Τ. που με προσκαλούσε να παρακολουθήσω στην Σχολή μαθήματα, σαν ταλέντο, όταν μετά από επίσκεψη μιας θείας μου, του έδειξε κάποια μου έργα!


5. Πώς καταφέρνετε να κρατάτε τον εαυτό σας γειωμένο/η;
Απάντηση: Δεν ξέρω αν μπορώ να συμφωνήσω με την έννοια της λέξης, πιστεύω, πως οι Καλλιτέχνες είναι ‘’πειραγμένοι’’, δεν είναι δυνατόν να κάνεις Τέχνη και να μην ‘’πετάς’’….! Δεν γειώνεται ότι πετά!


6. Ποιος καλλιτέχνης είναι το πρότυπό σας, και πόσο σας έχει επηρεάσει;
Απάντηση: Δεν έχω πρότυπα, απλά για κάποιο λόγο, θαυμάζω την Τέχνη, είναι πάρα πολλοί, δεν είμαι, ούτε και θα είμαι ποτέ σε θέση να κρίνω αυτούς τους Γίγαντες!


7. Ποια επoχή του χρόνου σας αρέσει περισσότερο να ζωγραφίζεται;
Απάντηση: Μέρα ή νύχτα, η ζωγραφική είναι η πρώτη και η τελευταία σκέψη στην ζωή μου, δεν είναι δυνατόν να σταματήσω να αναπνέω!


8. Ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη επιτυχία σας;
Απάντηση: Η μεγαλύτερη επιτυχία για μένα είναι κάτι που δεν έχω συμβάλει εγώ, κάποια άλλη δύναμη παρεμβαίνει και με κάνει να νοιώθω αισθητική και συναισθηματική πληρότητα, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό και ευλογημένο!


9. Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
Απάντηση: Η Παλέτα με τα χρώματα, είναι σαν πολλά όμορφα όνειρα, συνειδητά δεν μπορώ να επιλέξω, ωστόσο, το Μπλέ κάθε φορά που στήνω την παλέτα μου, κυριαρχεί!


10. Απαλλάσσεστε από τα προβλήματα σας όταν δημιουργείται ένα έργο;
Απάντηση: Τα προβλήματα κατά την γνώμη μου είναι αρνητικές σκέψεις, οι οποίες με την σειρά τους οδηγούν a priori και στην πραγμάτωσή τους, δεν δίνω χώρο σε αυτές!


11. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Απάντηση: Ισχύει, ότι και στην ερώτηση… ‘’ Ποιος καλλιτέχνης είναι το πρότυπό σας, και πόσο σας έχει επηρεάσει ?’’ Δεν έχω πρότυπα, απλά για κάποιο λόγο, θαυμάζω την Τέχνη, είναι πάρα πολλοί, δεν είμαι, ούτε και θα είμαι ποτέ σε θέση να κρίνω αυτούς τους Γίγαντες!


12. Τι είναι η ζωγραφική για εσάς;
Απάντηση: Η Ζωή, η Ανάσα μου!


13. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;
Απάντηση: Νομίζω, πως σε αυτή την ερώτηση, δεν έχω το δικαίωμα να έχω γνώμη, πολλώ δε μάλλον και έκφραση! Θα ρωτήσετε τους άλλους για μένα!


14. Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;
Απάντηση: Η Έμπνευση για τον Καλλιτέχνη, κατά την γνώμη μου δεν περνά μέσα από σκέψη, είναι σαν την αναπνοή, δεν σκέφτεσαι όταν αναπνέεις!


15. Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;
Απάντηση: Είναι μια μεγάλη συζήτηση, αυτή η εποχή δεν έχει έρθει ακόμα για μένα, θα ήθελα πολύ και νομίζω να τα καταφέρω όσο ζω, με την ζωγραφική μου, να περάσω μηνύματα, να προβληματίσω, να αφυπνίσω, να ‘’ενοχλήσω’’ αν χρειαστεί, για την ασφαλή διαιώνιση του Ανθρώπου, του Πλανήτη και της αναπόφευκτης μετανάστευσής μας σε άλλες διαστάσεις! Η γενιά που έρχεται, με την παρέμβαση στον γονιδιακό κώδικα, θα παρατείνει την Ζωή για αρκετές δεκαετίες, θα αποκτήσει κατά κάποιο τρόπο μια εύπλαστη ‘’Αθανασία’’ με το ανάλογο φυσικά κόστος!


16. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Απάντηση: Αύριο, να ζωγραφίσω, όπως κάθε μέρα, συχνά, να βρισκόμαστε φίλοι (όχι απαραίτητα καλλιτέχνες), να δίνουμε ελπίδα και αρωγή στους συνανθρώπους μας, να κάνουμε καλή παρέα και να πίνουμε καλό κρασί!


17. Ποια εικαστική τάση σας ενδιαφέρει περισσότερο;
Απάντηση: Ο καλλιτέχνης κατά την γνώμη μου ασχολείται με τα πάντα, σαν ζωγράφος, προτιμώ να ασχολούμαι με ότι μου διεγείρει τις αισθήσεις και μέσα από την διαδικασία, να καταφέρνω την τέρψη της ψυχής ή την ανησυχία του μυαλού του φίλου της Τέχνης, δεν έχω προτίμηση σε τεχνικές, τάσεις κλπ. Ο καμβάς πρέπει να με ‘’φοβάται’’ όταν με βλέπει…!


18. Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;
Απάντηση: Δημιουργός και Έργο είναι απόλυτα ταυτισμένοι και οι δύο ‘’αναπνέουν’’ μέσα από αυτή την Ιερή διαδικασία ζωής!


19. Πόσα έργα εχετε δημιουργήσει περίπου?
Όσες και οι ανάσες μου, δεν είναι δυνατόν να τις μετρήσω….! Εξ άλλου θέλω μόνο να αναπνέω δεν με ενδιαφέρει να μετρώ τις ανάσες μου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *