Η εικαστικός Λία Παπαδοπούλου μιλάει στο
ArtMagazino 102

Από: Αγγέλοβ Νικολάι

Λία Παπαδοπούλου Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Από μικρή ασχολήθηκα με τη ζωγραφική και τις εικαστικές τέχνες. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Δημόσιες Σχέσεις στο Αμερικάνικο Κολλέγιο, ενώ παράλληλα απέκτησα πτυχίο Mουσικής και Aρμoνίας από το Ελληνικό Ωδείο. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με το σχεδιασμό και τη δημιουργία εικαστικού κοσμήματος. Όλα ξεκίνησαν από ένα φόρεμα…΄Ηθελα τόσο πολύ να το φορέσω και κανένα κόσμημα από αυτά που είχα δεν του ταίριαζε! Άρχισα λοιπόν να φαντάζομαι ποιο κόσμημα θα στόλιζε περισσότερο το φόρεμα μου! Αυτό ήταν το πρώτο κόσμημα που σχεδίασα…..Αποφάσισα να το κατασκευάσω και άρχισα να ψάχνω για υλικά, καταστήματα και τεχνικές. Έμαθα για σεμινάρια κατασκευής κοσμήματος και άρχισα να εκπαιδεύομαι. Και τότε ανακάλυψα το σύρμα. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Το δικό μου ταξίδι δημιουργίας μόλις είχε αρχίσει. Το σύρμα -αγαπημένος σύντροφος, υπάκουος στα χέρια μου- μεταμορφώνεται με μοναδικό εργαλείο ένα βελονάκι. Μαζί μ αυτό μαργαριτάρια, αχάτης και κοράλλια συνθέτουν τα σχήματα και τις μορφές των δημιουργιών μου. Τα κοσμήματα μου έχουν έντονα χρώματα εμπνευσμένα από τη φύση, τη θάλασσα και τον ήλιο της Ελλάδας. Στο μικρό μου εργαστήριο συνεχίζω να δουλεύω βελτιώνοντας την τεχνική μου και δημιουργώντας καινούρια σχέδια

Ερωτηματολόγιο

1. Πότε ξεκινήσατε να φτιάχνετε χειροποίητα κοσμήματα;
Απάντηση: Η καλλιτεχνική μου φύση ήταν πάντα παρούσα. Ζωγράφιζα από πολύ μικρή και περνούσα τις ελεύθερες ώρες μου με οτιδήποτε diy.To 2011 παίρνοντας μέρος σ ένα workshop γνώρισα την τεχνική του wire crochet.H γνωριμία μου με το σύρμα ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Από τότε δεν χωρίσαμε ποτέ.


2. Με ποια διαδικασία δημιουργείται ένα κόσμημα;
Απάντηση: Πρώτα φτιάχνεται στο μυαλό μου. Πολλές φορές ξυπνώ το πρωί έχοντας έτοιμο το σχέδιο. Μετά έρχεται το μολύβι και το χαρτί. Στο τέλος το σύρμα και το βελονάκι, ψάχνοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες.


3. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει;
Απάντηση: Η θάλασσα. Με χαλαρώνει, με ταξιδεύει και ενεργοποιεί τη φαντασία μου.


4. Τι υλικά χρησιμοποιείτε τα κοσμήματα σας;
Απάντηση: Χρησιμοποιώ ειδικό σύρμα που πλέκεται με το βελονάκι και ημιπολύτιμες πέτρες, μαργαριτάρια που λατρεύω και κοράλλια. Ακόμη δέρμα ή μετάξι. Οτιδήποτε θεωρήσω στοιχείο κοσμήματος. Ακόμη κι ένα βότσαλο.


5. Τι αισθάνεστε όταν δουλεύετε;
Απάντηση: Ήρεμη γιατί κάνω κάτι που αγαπώ πολύ, χαρούμενη και περήφανη για το αποτέλεσμα.


6. Τι δίνει αξία σε ένα χειροποίητο κόσμημα;
Απάντηση: Στο χειροποίητο κόσμημα η αξία καθορίζεται από το πόσο διαφορετικό ή καινοτόμο είναι. Να ξεχωρίζει για το σχέδιο του και να είναι προσεγμένο σε όλες του τις λεπτομέρειες. Επιπλέον ένα χειροποίητο κόσμημα κουβαλάει τα συναισθήματα, την ενέργεια και την αγάπη του ανθρώπου που το έφτιαξε. Και αυτό είναι ανεκτίμητο.


7. Υπάρχει κάποιος jewelry designer που θαυμάζετε για τη δουλειά του;
Απάντηση: Τη Sara Maia από την Πορτογαλία που δημιουργεί εξαιρετικά κοσμήματα πλέκοντας το σύρμα στο κοπανέλι .Το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο.


8. Είστε πάντα δημιουργική;
Απάντηση: Όταν δεν είμαι σημαίνει ότι κάτι πρέπει να αλλάξω. Να ηρεμήσω ίσως, να χαρίσω στον εαυτό μου μικρά διαλείμματα, να στραφώ σε πράγματα που με κάνουν να νιώθω όμορφα!


9. Ποιο είναι το αγαπημένο σας κόσμημα;
Απάντηση: Δεν ξεχωρίζω κάποιο. Όλα είναι δημιουργίες ψυχής. Όλα είναι ένα κομμάτι δικό μου και κουβαλάνε συναισθήματα και θετική ενέργεια. . Μια συλλογή που αγαπώ πολύ είναι αυτή που έχω συνδυάσει το wire crochet με κεντημένα μοτίβα.


10. Πόσος χρόνος χρειάζεται να για φτιάξετε ένα κόσμημα;
Απάντηση: Ανάλογα. Κάποιο κόσμημα μπορεί να γίνει σε 2 ή 3 ώρες και κάποιο άλλο να θέλει αρκετές ημέρες. Αν φτιάχνω ένα καινούριο σχέδιο σίγουρα χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να δουλέψω τις τεχνικές λεπτομέρειες.


11. Που σας αρέσει να φωτογραφίζετε τα κοσμήματα σας;
Απάντηση: Μ αρέσει να φωτογραφίζω στιγμές των γυναικών που τα φορούν και τις κάνουν να νιώθουν όμορφα. Δεν μου αρέσουν οι στατικές φωτογραφίες αν και πολλές φορές αναγκάζομαι να βγάζω τέτοιες ώστε να φαίνεται καλύτερα το κόσμημα.


12. Τι ετοιμάζετε αυτό τον καιρό;
Απάντηση: Δεν σταματώ ποτέ να φτιάχνω καινούρια κοσμήματα. Αυτή την εποχή ετοιμάζω δυο συλλογές. Η μία δένει το wire crochet με το δέρμα και η άλλη με το κέντημα.


13.Πως μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας;
Facebook:Facebook
Instagram: Instagram
Website: www.liapapadopoulou.gr
Email: liapapadopouloudesign@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *