Η Καλλιτέχνης Αλεξάνδρα Σταύρου
Mιλάει στο Artmagazino 102

Από: Μαρία Γεωργιάδου

Αλεξάνδρα Σταύρου:
Ονομάζομαι Σταύρου Αλεξάνδρα και είμαι 21 ετών . Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατοικώ στην Αθήνα. Ήρθα για σπουδές στο τμήμα της Κοινωνιολογίας. Επηρεασμένη από το τις κοινωνικές μου σπουδές δημιουργώ εικαστικά έργα με κοινωνικό περιεχόμενο. Έχω συμμετάσχει στο φεστιβάλ Τήνου , στο ευρωπαϊκό Δίκτυο CHEAPART και τον τελευταίο καιρό βρίσκομαι στη MegArt gallery. Το πορτφόλιο μου είναι το ακόλουθο: alexandrastavrou.pb.gallery

Ερωτηματολόγιο

1. Εάν δεν ήσασταν καλλιτέχνης, τι θα θέλατε να είστε;
Απάντηση: Αρχικά θεωρώ πως είμαι τυχερή να είμαι καλλιτέχνης, ωστόσο εάν δεν ήμουν θα ήθελα να είμαι κοινωνική ερευνήτρια , το οποίο και φιλοδοξώ


2. Ποιο είναι το επάγγελμα που δεν θα ασκούσατε ποτέ;
Απάντηση: Χμμ, δεν θα έκανα ποτέ το επάγγελμα του οικονομολόγου . Θεωρώ πως δεν το έχω και τόσο με τις πράξεις και τους αριθμούς.


3. Ποιος πίνακας στόλιζε τον τοίχο του εφηβικού σας δωματίου;
Απάντηση: Αχ, τι μου θυμίσατε τώρα. Θυμάμαι , μικρή γύρω στην ηλικία των 7 , είχα επιχειρήσει να φτιάξω το πορτρέτο της αδερφής μου. Μάλλον δεν βγήκε όπως το ήθελα (χαχα) , αλλά άξιζε η προσπάθεια. Από τότε μέχρι και τη μεταεφηβεία μου , κοσμούσε τον τοίχο του δωματίου μου.


4. Ποια είναι η καλλιτεχνική σας εμπειρία-ορόσημο;
Απάντηση: Η καλλιτεχνική μου εμπειρία – ορόσημο κατεμέ , είναι η πρώτη μου καλλιτεχνική συμμετοχή στο όμορφο νησί της Τήνου το 2018, παρουσιάζοντας ένα δρώμενο για το φεστιβάλ που διαδραματίζεται εκεί κάθε καλοκαίρι καθώς και η συμμετοχή μου στην CHEAPART Athens το 2019.

5. Πώς καταφέρνετε να κρατάτε τον εαυτό σας γειωμένο/η;
Απάντηση: Γενικά έχω ένα χαμηλών τόνων προφιλ και είμαι εσωστρεφής ως άνθρωπος , οπότε μάλλον αυτό με επηρεάζει και στη δουλειά μου.


6. Ποιος καλλιτέχνης είναι το πρότυπό σας, και πόσο σας έχει επηρεάσει;
Απάντηση: Χμμ , πρότυπο για μένα αποτελεί η αξιοθαύμαστη καλλιτεχνική φιγούρα της αγαπημένης Φρίντα Κάλο. Τόσο η ζωή της , όσο και η προσωπικότητα της με έχουν αγγίξει σε μεγάλο βαθμό. Δεν θα έλεγα ότι τα έργα μου μοιάζουν με τα δικά της, ωστόσο έχω επηρεαστεί όχι στην τεχνοτροπία αλλά στο περιεχόμενο.


7. Ποια επoχή του χρόνου σας αρέσει περισσότερο να ζωγραφίζεται;
Απάντηση: Μου αρέσει να ζωγραφίζω κυρίως τον Χειμώνα , μάλιστα τις κρύες νύχτες του Χειμώνα, με τη συνοδεία κρύου και τζαζ μουσικής.


8. Ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη επιτυχία σας;
Απάντηση: Όντας μόλις 21 ετών , θεωρώ μεγάλη μου επιτυχία να συμμετάσχω στην Μπιενάλε νέων το 2021.

9. Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
Απάντηση: Το αγαπημένο μου χρώμα είναι το μωβ που τείνει προς το μαύρο.


10. Απαλλάσσεστε από τα προβλήματα σας όταν δημιουργείται ένα έργο;
Απάντηση: Εννοείται! Εξωτερικεύω όλο το άγχος και την πίεση που μπορεί να έχω . Μάλιστα αρκετές φορές όταν έχω μεγάλα προβλήματα , τα έργα μπορεί να βγουν και πιο ρεαλιστικά.


11. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Απάντηση: Ο αγαπημένος μου ζωγράφος είναι ο Μοντριάν. Μου αρέσει η γεωμετρική του τεχνοτροπία, την οποία και προτιμώ.


12. Τι είναι η ζωγραφική για εσάς;
Απάντηση: Χμμ, για μένα ζωγραφική σημαίνει να λέω όσα δεν μπορώ να εκφράσω με τη φωνή μου.

13. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;
Απάντηση: Δεν έχω ακόμη ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού μου ως εικαστικού. Προσπαθώ όμως να προοδεύω συνεχώς. Αυτό που με απασχολεί είναι , με την τέχνη μου, να δημιουργώ συναισθήματα στους γύρω μου.


14. Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;
Απάντηση: Φυσικά είναι η Θάλασσα. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτήν . Χρήματα, σπίτια και ρούχα δεν έχουν καμία αξία μπροστά της!


15. Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;
Απάντηση: Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές σκέφτομαι πως έχω γεννηθεί σε λάθος εποχή . Θα προτιμούσα να ζούσα την εποχή της Αναγέννησης, να ήμουν φίλη του Ντα βίντσι και να ζωγραφίζαμε παρέα!


16. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Απάντηση: Θα ήθελα στο μέλλον να ανοίξω τη δική μου γκαλερί, κι αν αυτή είναι στο Παρίσι, ακόμη καλύτερα!

17. Ποια εικαστική τάση σας ενδιαφέρει περισσότερο;
Απάντηση: Δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Ωστόσο, τείνω προς τη γλυπτική.


18. Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;
Απάντηση: Θεωρώ πως ο δημιουργός συνδέεται άρρηκτα με το δημιούργημά του, διότι αυτό μπορεί να παρουσιάζει πτυχές από τη ζωή του – ψυχολογικές ή ιδεολογικές – , να παρουσιάζει συναισθήματα τα οποία δεν ήξερε ότι τα έχει , μέρη από το υποσυνείδητό του. Στην ουσία ένα έργο αποτελεί προέκταση του εαυτού του καλλιτέχνη.


19. Πόσα έργα έχετε δημιουργήσει περίπου?
Απάντηση: Γύρω στα 30 έργα.


20. Θεωρείτε πως παρέχεται μεγάλη αξία στην τέχνη από τη χώρα μας;
Απάντηση: Δυστυχώς, θεωρώ πως η τέχνη στην Ελλάδα είναι λίγο υποβαθμισμένη. Πολλά αξιόλογα έργα δεν πωλούνται και πολλοί θεωρούν πως το να ζωγραφίζει κάποιος είναι μια αγγαρεία της ”μιας ώρας”. Ωστόσο , δεν γνωρίζουν τη σημασία της τέχνης στην ανθρώπινη ζωή. Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν πήγαιναν όλο και περισσότεροι σε γκαλερί και πινακοθήκες, αν μέσα στα σπίτια τους είχαν περισσότερη τέχνη , και όχι την εργοστασιακή , αλλά την ”περίεργη” τέχνη, για να ανοίγουν οι ορίζοντές τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *