Art Magazino 102 | Η Εικαστικός Χαρά
Μπέη Απαντά στο Artmagazino 102

Από: Μαρία Γεωργιάδου

Χαρά Μπέη:

Ονομάζομαι Χαρά Μπέη και είμαι αυτοδίδακτη ζωγράφος. Τα τελευταία πέντε χρόνια ζω και εργάζομαι ως ειδική παιδαγωγός στην Αθήνα, ενώ παράλληλα ασχολούμαι με τη ζωγραφική. Έχω ολοκληρώσει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές μου σπουδές στα Ιωάννινα, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μου σπουδών, διεξήγαγα μία έρευνα που αφορούσε την Αισθητική Εκτίμηση Πινάκων Ζωγραφικής και τη Θεωρία του Νου. Ήταν ένα εγχείρημα που συνδύαζε τον τομέα της Ψυχολογίας και αυτόν της Ζωγραφικής. Ειδικότερα, προσπάθησα να διερευνήσω εάν η ερμηνεία ενός πίνακα ζωγραφικής επιτυγχάνεται σε στάδια, όπως είχε προτείνει σε θεωρητικό επίπεδο ο MichaelJ. Parsons, (1989) και αν αυτή σχετίζεται με τη Θεωρία του Νου. Η Θεωρία του Νου είναι η ικανότητα αναγνώρισης και κατανόησης συναισθημάτων, σκέψεων, προθέσεων, πεποιθήσεων και επιθυμιών των άλλων ατόμων, µε στόχο την ερμηνεία της συμπεριφοράς αυτών(Premack & Woodruff, 1978).
Τον συνδυασμό αυτό, προσπαθώ να μεταφέρω και στους πίνακές μου. Αντλώ όλη μου την έμπνευση από την ανθρώπινη ψυχολογία. Τα περισσότερα έργα μου είναι πορτρέτα που αναπαριστούν ψυχολογικές και νοητικές καταστάσεις. Κάθε φορά που αποδίδεται μια ερμηνεία, δημιουργείται ένα τρίγωνο μεταξύ του θεατή, του πίνακα και του καλλιτέχνη. Ο τρόπος που ο κάθε θεατής ερμηνεύει έναν πίνακα είναι μοναδικός και εξαρτάται από το στοιχείο του τριγώνου που δίνει την περισσότερη έμφαση. Η δημιουργία πινάκων ζωγραφικής, καθώς και η ερμηνεία αυτών αποτελούν για μένα μια συναρπαστική εμπειρία.

Ερωτηματολόγιο

1. Εάν δεν ήσασταν καλλιτέχνης, τι θα θέλατε να είστε;
Απάντηση: Θα ήθελα να κάνω ακριβώς αυτό που κάνω και τώρα. Να είμαι δασκάλα και παράλληλα να ασχολούμαι με τη ζωγραφική και γενικότερα με κάθε μορφή Τέχνης που με γεμίζει.


2. Ποιο είναι το επάγγελμα που δεν θα ασκούσατε ποτέ;
Απάντηση: Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι συγκεκριμένο. Σίγουρα δε θα άντεχα να κάνω κάτι βαρετό ή κάτι που δεν θα απαιτούσε δημιουργικότητα και εγρήγορση.


3. Ποιος πίνακας στόλιζε τον τοίχο του εφηβικού σας δωματίου;
Απάντηση: Οι τοίχοι του εφηβικού μου δωματίου είχαν αφίσες τραγουδιστών και ηθοποιών και κανέναν πίνακα.


4. Ποια είναι η καλλιτεχνική σας εμπειρία-ορόσημο;
Απάντηση: Ήταν η στιγμή που παρέδωσα τη διπλωματική μου εργασία περί Αισθητικής Κατανόησης Πινάκων Ζωγραφικής και Θεωρίας του Νου. Ήταν ένα εγχείρημα που με δυσκόλεψε ιδιαίτερα, καθώς έπρεπε να τεκμηριωθούν επιστημονικά αφηρημένες έννοιες για την Τέχνη και τον Νου.

5. Πώς καταφέρνετε να κρατάτε τον εαυτό σας γειωμένο/η;
Απάντηση: Δεν είναι κάτι που με απασχολεί αυτό.


6. Ποιος καλλιτέχνης είναι το πρότυπό σας, και πόσο σας έχει επηρεάσει;
Απάντηση: Ο Ζντζίσλαβ Μπεκσίνσκι. Θαυμάζω το στυλ του συγκεκριμένου ζωγράφου. Οι πίνακες του είναι καθηλωτικοί. Δεν ξέρω αν έχω επηρεαστεί πολύ. Έχω εντυπωσιαστεί ωστόσο, από την αντίθεση μεταξύ της προσωπικότητας που πρόβαλε και των πινάκων που δημιουργούσε. Ενώ φαινομενικά έδειχνε να είναι ήρεμος και πράος, οι πίνακές του ήταν δυστοπικοί, σα να έχουν αποτυπωθεί οι χειρότεροί του εφιάλτες.


7. Ποια επoχή του χρόνου σας αρέσει περισσότερο να ζωγραφίζεται;
Απάντηση: Κάθε εποχή είναι καλή εποχή για ζωγραφική.


8. Ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη επιτυχία σας;
Απάντηση: Πιστεύω πως όλα μου τα έργα έχουν κάτι να πουν και δυσκολεύομαι να επιλέξω κάποιο συγκεκριμένο.

9. Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
Απάντηση: Το μαύρο και το μοβ.


10. Απαλλάσσεστε από τα προβλήματα σας όταν δημιουργείται ένα έργο;
Απάντηση: Δεν μπορείς να απαλλαγείς από τα προβλήματά σου εάν δεν τα αντιμετωπίσεις. Θα έλεγα ότι ξεφεύγω από τα προβλήματα για λίγο.


11. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Απάντηση: Ο Ζντζίσλαβ Μπεκσίνσκι, ο Έντβαρντ Μουνκ και ο Έγκον Σιλέ


12. Τι είναι η ζωγραφική για εσάς;
Απάντηση: Η Ζωγραφική είναι μια συνήθεια που με ηρεμεί και με βοηθάει να εκφράζομαι.

13. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;
Απάντηση: Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε ένα στάδιο που ακόμα διαμορφώνω το στυλ μου.


14. Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;
Απάντηση: Η ανθρώπινη ψυχολογία και ψυχοσύνθεση.


15. Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;
Απάντηση: Πιστεύω ότι βρίσκομαι ακριβώς στην εποχή που μου ταιριάζει και εκφράζομαι ακριβώς όπως έχω την ανάγκη να εκφραστώ.


16. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Απάντηση: Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να συνεχίσω να δημιουργώ πίνακες πού να με εκφράζουν και που μου αποφέρουν κέρδη.

17. Ποια εικαστική τάση σας ενδιαφέρει περισσότερο;
Απάντηση: Ο εξπρεσιονισμός και ο δυστοπικός σουρεαλισμός.


18. Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;
Απάντηση: Είναι το παιδί του. Κάποιος που δεν ζωγραφίζει δεν μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι ένας πίνακας για τον δημιουργό του και με πόση δυσκολία τον αποχωρίζεται, (ειδικά στα πρώτα στάδια της καλλιτεχνικής του πορείας).Σε αυτό το σημείο θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο. Παιδιά μην πιέζετε τους γνωστούς σας που ζωγραφίζουν να σας κάνουν έργα αφιλοκερδώς, γιατί τους φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση. Σίγουρα αν οι ίδιοι το επιθυμούν θα σας χαρίσουν κάποιον πίνακα.


19. Πόσα έργα εχετε δημιουργήσει περίπου?
Απάντηση: Γύρω στους 30-40 πίνακες και κάποια άλλα σκίτσα.


20. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Απάντηση: Να μπορώ να προσφέρω σε άτομα που έχουν ανάγκη μέσω της Ζωγραφικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *