Art Magazino 102 | Η Ελευθερία Γεραρή
Mιλάει στο Artmagazino 102

Από: Μαρία Γεωργιάδου

Ελευθερία Γεραρή:

Τα βιβλία υπήρξαν πάντα μέρος της ζωής μου. Ωστόσο μια μέρα, πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια, γεννήθηκε μέσα μου μια αλλόκοτη σκέψη:

Άραγε, σ’ ένα βιβλίο, υπάρχει και κάτι άλλο εκτός από το περιεχόμενό του; Έχω διαβάσει πως οι ιδέες ξεκινούν συνήθως πάνω σε μια κόλλα χαρτί. Στην περίπτωσή μου, ξεκινούν πάνω σε διαβασμένα βιβλία…

Περνώ ώρες φυλλομετρώντας τους θησαυρούς μου, νιώθοντας την πυκνότητα του χαρτιού, την υφή, την απόχρωσή του. Έπειτα, αρχίζω να διπλώνω και να κόβω, σελίδα τη σελίδα, δημιουργώντας προεξοχές και βαθουλώματα ως τη στιγμή που τα μάτια μου ανακαλύπτουν εικόνες από λιβάδια, βουνά, ρυάκια, μορφές, παρουσίες.

Κι έτσι αναδύονται τα χάρτινα τοπία μου μέσα από βιβλία που δεν χρησιμεύουν πια ως εργαλεία εξερεύνησης του κόσμου εκεί έξω, αλλά μάλλον ως μέσο για να ανακαλύψω άγνωστους κόσμους μέσα μου…
Ζω και εργάζομαι σε ένα προάστιο της Αθήνας.

Η Ελευθερία Γεραρή έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ερωτηματολόγιο

1. Εάν δεν ήσασταν καλλιτέχνης, τι θα θέλατε να είστε;
Απάντηση: Αν δεν ήμουν καλλιτέχνης… Χμ, ο κόσμος του βιβλίου, των γραμμάτων, της μετάφρασης, της γλωσσολογίας ασκούσαν από την παιδική μου ηλικία μεγάλη γοητεία και ασχολήθηκα κατά καιρούς, επαγγελματικά ή μη, με όλα αυτά. Ωστόσο, νομίζω πως αν δεν έβαζα στην πρώτη θέση την Τέχνη, θα έβρισκα έναν τρόπο να συνδυάζω, έστω σποραδικά, τις κλίσεις και τις προτιμήσεις μου με διάφορους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης.


2. Ποιο είναι το επάγγελμα που δεν θα ασκούσατε ποτέ;
Απάντηση: Δεν θα ασκούσα ποτέ ένα επάγγελμα που απαιτεί στολή ή σταθερό ωράριο! Είμαι αλλεργική και στα δύο! Είναι πολύ τυχεροί οι άνθρωποι που καταφέρνουν να βιοπορίζονται μέσα απ’ αυτό που αγαπούν, παρ’ όλο που μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται θυσίες, υπομονή και ατσάλινη θέληση, ιδιαίτερα αν πρόκειται για τον τομέα της Τέχνης.


3. Ποιος πίνακας στόλιζε τον τοίχο του εφηβικού σας δωματίου;
Απάντηση: Στα χρόνια της εφηβείας, η τέχνη που πρωτοστατούσε στη ζωή μου ήταν η μουσική. Θυμάμαι πως τα εξώφυλλα των δίσκων που με συγκινούσαν τότε, ήταν όλα όσα επιθυμούσε η καρδιά μου να γευτεί και να οραματιστεί.


4. Ποια είναι η καλλιτεχνική σας εμπειρία-ορόσημο;
Απάντηση: Ίσως φανεί περίεργο, αλλά σαν εμπειρία-ορόσημο θα έλεγα πως ήταν και εξακολουθεί να είναι η ενασχόλησή μου με άλλους πολιτισμούς, τα παιδικά μου χρόνια με τα τραύματά τους, τα ταξίδια μου σε διάφορες χώρες, κυρίως της Ανατολής, οι διαφορετικές απόψεις των λαών για τη ζωή, η ιδέα ζωής και θανάτου, η καταλυτική δύναμη της Αγάπης… όλα αυτά άνοιγαν την μυστική πόρτα της δημιουργικότητας μέσα μου και ζητούσαν να εκφραστούν βρίσκοντας διέξοδο στην τέχνη.


5. Πώς καταφέρνετε να κρατάτε τον εαυτό σας γειωμένο/η;

Απάντηση: Α! δεν το καταφέρνω εγώ αυτό, φαίνεται πως σε ανύποπτο χρόνο έχει φροντίσει η Ζωή να μου αποσπάσει την ισόβια υπόσχεση ότι θα μου παρέχει όλα τα απαραίτητα ερεθίσματα σε περίπτωση ανάγκης… Δεν ξεχνάει ποτέ να σφίγγει το σκοινί…


6. Ποιος καλλιτέχνης είναι το πρότυπό σας, και πόσο σας έχει επηρεάσει;
Απάντηση: Δεν είναι ένας, αλλά πολλοί. Μου αρέσει πολύ να αφήνομαι σε έργα κάθε καλλιτεχνικής έκφρασης και να παρατηρώ πόσο γρήγορα μπορεί κάποιο να με ελκύσει, και τότε με έναν τρόπο μαγικό νιώθω σαν να μεταφράζεται το δικό του έργο στη δική μου ‘γλώσσα’ και εμπνέομαι απ’ αυτό.

7. Ποια επoχή του χρόνου σας αρέσει περισσότερο να ζωγραφίζεται;
Απάντηση: Όλες οι εποχές είναι καλές, ανάλογα με τους ρυθμούς της καρδιάς και τα εξωγενή ερεθίσματα. Ζωγραφίζω ελάχιστα όμως, καθώς μου αρέσει να χρησιμοποιώ τα χέρια μου πιο πολύ για να δώσουν σχήμα τρισδιάστατο, στον χώρο της γλυπτικής, σε μια προσπάθεια υπέρβασης των δύο διαστάσεων. Πρόκειται περισσότερο για ανάγκη της ψυχής, φαντάζομαι…


8. Ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη επιτυχία σας;
Απάντηση: Επιτυχία; Δύσκολη ερώτηση. Επιτυχία είναι να έχω στη ζωή μου αυτούς που αγαπώ… αλλά κι αυτό θα το έλεγα «καλοτυχία». Στη δουλειά μου, επιτυχία είναι όταν τα έργα μου φεύγουν από το ατελιέ μου και φτάνουν στον παραλήπτη τους – τότε θεωρώ ότι ο κύκλος έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία – όταν το ταξίδι φτάνει στον προορισμό του.

9. Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
Απάντηση: Αγαπώ πολύ το γκρίζο, τα απαλά χρώματα της γης, το σκούρο μπλε, το μαύρο. Μου αρέσει όμως να περιφέρομαι σε χώρους λευκούς, σχεδόν άχρωμους, που παίρνουν ταυτότητα από τις διαθέσεις των γεγονότων και των ανθρώπων.


10. Απαλλάσσεστε από τα προβλήματα σας όταν δημιουργείται ένα έργο;
Απάντηση: Όπως κι όταν διαβάζουμε ένα ενδιαφέρον βιβλίο, έτσι κι όταν γεννιέται μια ιδέα, μια εικόνα, ένα έργο, ο νους έχει τη δύναμη να κατεβάζει ρολά. Ο βαθμός διείσδυσης καθορίζει το μέγεθος της ‘απαλλαγής’…


11. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Απάντηση: Δεν μπορώ να ονοματίσω, θα στενευόμουν πολύ. Σίγουρα όμως έχω ιδιαίτερη αδυναμία στους ακουαρελίστες.


12. Τι είναι η ζωγραφική για εσάς;
Απάντηση: Η ζωγραφική και κάθε είδους τέχνη είναι για μένα ένα όνειρο που μπαίνει σε γήινο λεξιλόγιο και format. Είναι μια μεγάλη διέξοδος για να εκφράζει ο άνθρωπος τις χαρές και τις λύπες της ψυχής του, και λύτρωση για όσους θεατές βρίσκουν κοινούς παρονομαστές επικοινωνίας. Θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στα Συμπληρώματα Ψυχικής Διατροφής… με συνταγή γιατρού!

13. Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;
Απάντηση: Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου σαν ένα παιδί που δεν του δόθηκε η ευκαιρία να αισθανθεί αρκετά, να εκφραστεί αρκετά, να παίξει, να αγαπήσει και να αγαπηθεί.


14. Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;
Απάντηση: Τα πάντα, ανάλογα με τη δική μου εσωτερική ετοιμότητα. Ένα τοπίο, μια λέξη, μια γουλιά νερό, ένα βλέμμα…


15. Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;
Απάντηση: Πιστεύω ότι ο καθένας μας βρίσκεται στη σωστή εποχή και βιώνει αυτό που του προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και βελτίωσης, εκτός κι αν αρνείται να συμφιλιωθεί με τις ως τώρα επιλογές του, οπότε ιδού η στιγμή και η μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει πορεία όσο είναι ακόμη καιρός!


16. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Απάντηση: Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να μπορώ να εκθέτω τη δουλειά μου ελεύθερα (μιλώ έχοντας κατά νου την ρευστότητα της περιόδου που διανύουμε) ώστε να φτάνει στον κόσμο με τρόπο άμεσο και δια δραστικό.


17. Ποια εικαστική τάση σας ενδιαφέρει περισσότερο;

Απάντηση: Οτιδήποτε περιέχει συναίσθημα, νομίζω ότι υπερβαίνει την όποια εφήμερη εικαστική τάση και είναι από όλους μας καλοδεχούμενο.


18. Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;
Απάντηση: Η σχέση του δημιουργού με το έργο του είναι Α’ βαθμός συγγένειας, όπου ο γονιός-καλλιτέχνης καλείται να δώσει στην κοινωνία ένα υγιές και αισιόδοξο παιδί-έργο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *